• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Yurtdışında hastane açacağız

Yurtdışında hastane açacağız
TÜSİAD'ın çiçeği burnunda Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Aydınlar, dernekte farklı seslerin çıkmasını zenginlik olarak niteliyor.

Siyasiler eleştirilerden alınmamalı. Demokrasi bu. Dernek, riskleri göze alıp doğru bildiğini söylüyor. Benim de açıkçası hiçbir çekincem yok.

Hiç bu kadar telefon almamıştım
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) yönetimine giren Mehmet Ali Aydınlar'ı ekonomi camiasından önce futbol camiası yakından tanımıştı. Koyu Fenerbahçeli Aydınlar, 6 yıl Fenerbahçe yönetiminde görev aldı, şimdi de Futbol Federasyonu'nda yönetim kurulu üyeliği yapıyor. Aslında sivil toplum kuruluşlarına da yabancı değil. Zira, Malatya'dan yatılı olarak Haydarpaşa Lisesi'ne okumaya geliyor ve mezun olduğu bu lisenin derneğinin ve eğitim vakfının da başkanlığını yapıyor. Sonra da kendi sektörüyle ilgili derneklerin hem kurucusu hem de başkanı oluyor. Ama işte TÜSİAD yönetiminde yer alması hepsinden çok daha fazla ses getiriyor. 'Hiç bu kadar telefon almamıştım' diyerek o da şaşkınlığını dile getiriyor. Mehmet Ali Aydınlar'ın girişimcilik öyküsü de gençlerin gıpta edeceği türden bir öykü. İşletme okuyup, mali müşavirlik işine başlıyor ve aslında bir dönem İstanbul'un en büyük mali müşavirlik şirketlerinden biri haline geliyor. Öyle ki 150 şirkete danışmanlık yapıyor ve 30 kişiye iş veriyor. Sonra bir gün 30 kadar doktor Acıbadem Hastanesi'ni kuruyor ve kendisinden danışmanlık yapmasını istiyor. Bu arada Aydınlar yüzde 10 da hisse alıyor. Öykünün devamını ve nasıl bir hastaneler zinciri haline geldiğini isterseniz Aydınlar'dan dinleyelim:
 

Önce en çok merak ettiğim soru: Hastane işi kârlı bir iş mi?
Hayatım boyunca hiçbir işi para kazanmak için yapmadım. Yaptığım işi iyi yapmak istedim ve zaten iyi yapınca da para kazanıyorsun. Hangi iş olursa olsun, iyi yaparsanız kâr edersiniz. 

Önce danışmanlık yapıyormuşsunuz. Peki sonra ne oldu da Acıbadem sizin oldu?
Çünkü bir gün büyük hissedar, hisselerini satmak istedi. Ben de çoğunluk hisselerini alıp bu işe girdim. Ama 1998 yılına kadar müşavirlik işime de devam ettim. Acıbadem 1991 yılında kurulmuştu.

CİRO 500 MİLYON DOLAR 

Uzun bir süre tek hastane vardı diye hatırlıyorum. Kaç hastaneye ulaştınız? Yeni hastaneler açacak mısınız?
2000 yılına kadar tek hastanemiz vardı. 1995 yılından itibaren birçok semtte poliklinikler açmıştık. Sonra Bakırköy'deki hastanemizi açtık. Şu anda 9 hastanemiz var. 10'uncu hastanemizi Beşiktaş'ta, 11'inci hastanemizi Eskişehir'de açacağız. Yani 6 hastane İstanbul'da, diğerleri Bursa, Eskişehir, Kayseri, Adana ve Kocaeli'nde. Bodrum'da da projemiz devam ediyor. Ciromuz 500 milyon doları buldu. 

Acıbadem Üniversitesi neden kuruldu?
Biz eğitime önem veriyoruz. Öyle ki şu anda hastane içinde kişi başı eğitim 100 saatin üzerinde. Sağlık sektörünün nitelikli insan gücüne ihtiyacı var. Bunu da en iyi biz biliyoruz. O nedenle üniversite açtık ki bu açığın kapatılmasına katkımız olsun. 

Bugüne kadar sağlık işine ne kadar para yatırdınız?
Entegre olarak sağlık sektöründeyiz biz. Hastanelerimiz dışında, sağlık sigortası, anahtar teslim hastane yapımı, hastane cateringi (yemek hizmeti) , mobil sağlık hizmetleri işleri yapıyoruz ve bir de üniversitemiz var.

2009'DA BİZ % 25 BÜYÜDÜK 

2009 yılı sizin için nasıl bir yıldı?
Biz Acıbadem olarak yüzde 25'in üzerinde büyüdük. Krizde üç yeni hastane açtık. Ve biz bu hastanelere 260 milyon dolar yatırım yaptık. 

Hiç korkmadınız mı krizde bu kadar büyük yatırım yapmaya?
Benim bir felsefem var. Her yokuşun bir inişi vardır. Sürekli krizle yaşayamayacağımıza göre bu kriz mutlaka bir gün bitecek. Kriz bittiğinde yatırım yapmazsanız geride kalırsınız. Bu mantıkla ben yatırımlarımda hiç durmadım. 

Yurtdışında ne yapıyorsunuz?
Yurtdışında örneğin Rusya, Kazakistan ve Körfez bölgesinde hastane projeleri yapıyoruz, danışmanlık veriyoruz. İleride yurtdışında hastane de açacağız. Şu anda bu konuları çalışıyoruz. Biz hastane projelerinde iyiyiz. Türkiye'de de isteyenlere hastane yapıyoruz.

ORTAK, KRİZDEN ETKİLENMEDİ 

Yabancı bir ortaklığa gitmeniz size ne kattı?
Körfez'in en büyük yatırım şirketlerinden Dubaili büyük bir fon şirketi Abraaj Capital Acıbadem Hastaneleri'ne 2008'de ortak oldu. Yönetime katılmıyorlar. Birkaç yıl sonra da çıkacaklar. O bölgenin en kurumsal şirketi. Dubai'deki krizden etkilenmediler. Sermaye koydular şirketimize. Bizim büyümemizden etkilenmişlerdi. Hâlâ da büyüyoruz.

Şelale KADAK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3864 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim