• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

Yüz nakli için 4 aday bekliyor

Yüz nakli için 4 aday bekliyor
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli için 4 aday belirlediklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın kol, bacak, yüz, saçlı deri, gırtlak ve ince bağırsak naklini içeren kompozit doku nakilleri ile ilgili uygunluk kriterlerini belirlemesinin ardından gözler yüz nakli için hazırlıklarını tamamlayan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne çevrildi. Daha önce özel izinle rahim ve çift kol naklini gerçekleştiren Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli için biri 15 yaşında kız çocuğu olmak üzere 4 kişinin belirlendiğini söyledi.

MEVZUATI OLMAYAN UZUV KALMAYACAK
Kol, bacak, yüz, saçlı deri, gırtlak ve ince bağırsak nakillerinin yapılan çalışmayla belirli kurallara bağlandığını belirten Özkan, "Mevzuat bizim katkılarımızla yayınlanmış durumda. Mevzuatı olmayan bir tek uterus nakli kaldı. Uterus mevzuatı için rahim nakli yaptığımız hastanın sonuçları bekleniyor. Tahmin ediyorum birkaç ay içerisinde o da yayınlanır. Böylece mevzuatı olmayan uzuv kalmayacak. Bütün nakiller bir mevzuata bağlanmış olacak" dedi.

BİRİ 15 YAŞINDA 4 HASTA HAZIR
Yüz nakli için tıbbi alt yapının hazır olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özkan, nakil için biri 15 yaşında kız çocuğu olmak üzere 4 kişi belirlediklerini söyledi. Uygun donör bulunduğu takdirde naklin gerçekleştirileceğini anlatan Özkan, "Yüz nakli için çok sayıda hasta başvurdu ama biz bunu 4'le kısıtladık. Elimizde farklı kan ve doku gruplarından 4 hasta var. Hastalarımızdan biri 15 yaşında bir kız çocuğu. Tandıra düşme nedeniyle yüzü tamamen yanmış. Saçı ve göz kapakları yok. Okula gidemiyor. Bu nedenle yüz nakli böbrek nakli kadar önemli" dedi.

ENFEKSİYON ÇIKTI NAKİL YAPILAMADI
Kompozit doku nakillerinde en önemli konunun donör sorunu olduğunu vurgulayan Özkan, "Esas olarak donör problemi var ancak kısa süre içerisinde yüz naklini gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Şu ana kadar enfeksiyon yüzünden kabul etmediğimiz bir donörümüz var. Ailesi bağışlamayı kabul etmişti, ama enfeksiyon nedeniyle nakil yapılmadı. Beyin ölümü saptanıp organları bağışlananlarda taşıyıcı bir hastalık olmaması gerekiyor" diye konuştu.

14 YAŞINDA YÜZ NAKLİ OLABİLİR
Yüz naklinde yaş grubunu mümkün olduğunca düşürmeyi amaçladıklarını aktaran Özkan, şunları söyledi: "Kompozit doku nakillerinde yaş grupları 15'ten başlıyor 65'e kadar yapılabiliyor. Çocuklarda yüz naklini mümkün olduğu kadar düşürmek istiyoruz. Çocukların topluma çıkamama, okula gidememe ve arkadaşlarından uzaklaşma durumu var. Kol ve elde 18 yaşından itibaren nakil yapılabiliyor. Yüz nakli ise 14-15 yaşlarında nakil yapılabilecek."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2206 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim