• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Yüz nakli için start verildi

Yüz nakli için start verildi
Sağlık Bakanlığı; GATA, Hacettepe, Gazi ve Akdeniz üniversitelerine yüz ve saçlı deri nakli için uzun süredir beklenen vizeyi verdi. Bu haber, merkezlerde kayıdı olan ve yeni yüzlerine kavuşacakları anı bekleyen 8 hastaya umut oldu.

Yüz nakli için Türkiye'de de start verildi. Sağlık Bakanlığı; GATA, Hacettepe, Gazi ve Akdeniz üniversitelerine yüz ve saçlı deri nakli için ruhsatı verdi. Başka bir merkeze ruhsat verilmediği takdirde Türkiye'de ilk yüz nakli bu merkezlere kayıtlı 8 hastadan birine yapılacak. Geçen kasım ayında yüz ve saçlı deri nakli için ilk ruhsatı Akdeniz  Üniversitesi Tıp Fakültesi aldı.

Kompozit Doku Nakli Merkezi faaliyet izni alan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ile GATA, aynı zamanda kol ve bacak ile bağırsak, Hacettepe ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ise kol ve bacak nakli de yapabilecek. Bakanlık, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne de bağırsak nakli ruhsatı verdi.

BAĞIŞ BEKLENİYOR
Sağlık Bakanlığı'ndan yüz nakli için ruhsat alan merkezlerden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen, yüz nakli için de böbrek, kalp ve karaciğer naklinde olduğu gibi verici bulunması gerektiğini söyledi. Özmen, 'Hastalarımız diğer organ yetmezliği olan kişiler gibi değil. Gayet sağlıklı kişiler. Verici çıkar çıkmaz her an ameliyata alabiliriz'' dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit Turanlı, böyle bir nakil imkanı doğduğunda maliyet hesabı yapmadan her türlü fedakarlığı göstereceklerini bildirdi.

ABD'de ilk yüz naklini yapan Prof. Dr. Maria Siemionow ile çalışmalar yürüten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Nazif Nasır da 'Hastanemiz, plastik cerrahi konusunda en deneyimli merkezlerden biri. Böyle bir nakil için gerekli altyapı ve ekibe sahibiz'' diye konuştu.

İLK NAKİL FRANSA'DA GERÇEKLEŞTİ
DÜNYADA ilk yüz nakli Fransa'da 2005'te yüzü bir köpek tarafından parçalanan 38 yaşındaki Isabelle Dinoire'ye yapıldı. Fransa'nın kuzeyindeki Amiens kentindeki bir hastanede Dr. Jean-Michel Dubernard öncülüğünde yapılan ameliyatla kadın hastaya burun, dudak ve çene nakli gerçekleştirildi.

KONSEY KARARI
Sağlık Bakanlığı, bu nakillerin hangi hastalara yapılabileceğini belirlemek ve yapılan işlemleri takip etmek üzere Kompozit Doku Nakli Bilimsel  Danışma Komisyonu ve Kompozit Doku Nakli Konseyi oluşturdu. Konseyde, 1 psikiyatr, 1 sosyal hizmet uzmanı, nakil konusunda deneyimli 2 cerrah, anestezi ve reanimasyon, iç hastalıkları, çocuk hastalıkları, immünoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile tıp etiği uzmanı bulunacak.

Beyin ölümü gerçekleşen hastadan nakil, ailesinin izniyle yapılacak.
Kadavradan kompozit dokunun alınabilmesi için sağlığında imzaladığı ya da ölümü sonrası yakınlarının imzaladığı bağış formunda, kompozit dokuların bağışlandığı ayrı bir madde olarak belirtilecek.
Cenaze sahiplerinin sıkıntı yaşamaması için vericinin yüzüne silikon protez yapılacak.
Yapılacak nakille en az ağız, burun ve göz kapağı bölgelerinden birinde fonksiyonel bir kazanım sağlanması amaçlanacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2051 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim