• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Yüzme gebelerde bulantıyı, sırt ve bel ağrısını azaltıyor

Yüzme gebelerde bulantıyı, sırt ve bel ağrısını azaltıyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ergün: - "Yüzme gebelikte tüm kas gruplarını çalıştıran faydalı bir spordur. Erken gebelikte bulantı ve kusmaların, geç gebelikte ise sırt ve bel ağrılarının azalmasını sağlar"

Gebelerin, bulantıları, sırt ve bel ağrılarının azalması için yüzmesinin faydalı olduğu ancak girecekleri havuz ile denizin temizliğine dikkat etmesi gerektiği bildirildi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ali Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında özellikle gebelerin hem güneş ışınlarına maruz kalma hem de kirli deniz suyu, havuz gibi yerlerden alınabilecek mikroplar konusunda tedbirli olmasının önem taşıdığını belirtti.

Anne adaylarına, deniz tatili öncesinde mutlaka hekimlerinden nelere dikkat etmeleri gerektiği noktasında bilgi almalarını öneren Ergün, kanama, erken doğum gibi yüksek riskli olarak tanımlanan gebelerin seyahate çıkmamasının daha uygun olduğunu vurguladı.

Gebelerin, gidecekleri bölgede olası acil durumda başvuracakları sağlık kurumlarını da belirlemesi gerektiğini anlatan Ergün, şunları kaydetti:

"Tıbbi sorun yoksa, gebeliğin 32. haftasına kadar uçak veya karayoluyla seyahat edilmesinde sakınca yoktur. Aslında 32. haftadan sonra da yolculuk yapılabilir ancak bulunulan yerde iyi bir sağlık hizmeti alamama riski nedeniyle yolculuk önerilmemektedir. Çünkü bu gebelik haftasından sonra az da olsa doğumun başlama olasılığı vardır. Karayoluyla seyahatlerde, mutlaka 2-3 saatte bir mola verilmeli, molalarda 10-15 dakika yürüyüş yapılmalı. Trafik, kalabalık ve diğer sorunlar kolaylıkla gebeleri daha duyarlı hale getirebileceğinden, mümkün olduğu kadar sakin ortamlar tercih edilmeli."

- "Islak mayo değiştirilmeli"

Doktor bilgisi dahilinde yapılan sporların da hem gebe hem de bebek için faydalı olduğuna dikkati çeken Ergün, özellikle yüzmeyi tavsiye ettiklerini söyledi.

Ergün, "Yüzme gebelikte tüm kas gruplarını çalıştıran faydalı bir spordur. Erken gebelikte bulantı ve kusmaların, geç gebelikte ise sırt ve bel ağrılarının azalmasını sağlar. Yüzmede doz yavaş yavaş artırılmalı, su sporları, dalış gibi etkinlikler yapılmamalı." dedi.

Gebelikte sık sık kramp şikayeti bulunanların, acil bir durumda müdahale şansının olabilmesi için özellikle derin sularda yüzmemesi gerektiğini bildiren Ergün, anne adayının, temizliğinden emin olunmayan havuz ve denizlerden uzak durması gerektiğini dile getirdi.

Ergün, gebelerin, hijyeni sağlanmamış havuz ile sauna ve buhar banyosuna girmemesi ya da atıklara yakın sahilde yüzmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Buralardan çok kolay mikrop kapılabildiğini belirten Ergün, "Gebeler, her açıdan çok daha hassas bir dönemde olduğu için buralar nedeniyle mikroba bağlı enfeksiyon ya da kanama gibi bazı problemlerle karşılaşabilir." diye konuştu.

Havuz ya da denizden hangisinin tercih edilmesi gerektiğine ilişkin değerlendirmede bulunan Ergün, "Bunun yanıtı kesin olarak deniz olmakla beraber, hijyenik, aşırı klorlama yapılmayan havuzlarda da sorun yoktur. Klorlaması yeterli, sirkülasyonu iyi ve temizliği etkili yapılan havuzlar kullanılabilir. Tercih edilen bölgedeki deniz suyunun da değerleri hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalı." dedi.

Denize ve havuza girdikten sonra ıslak mayonun değiştirilerek mikrobun gelişmesi için uygun ortamdan uzaklaşılabileceğini ifade eden Ergün, bu dönemde tampon kullanımının da uygun olmadığını kaydetti.

- "45 dakikadan uzun güneşlenmemeli"

Sıcak yaz günlerinde gebelerin aşırı güneşte kalmaması gerektiğini de vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:

"Gebelerin tenleri de bu dönemde dış etkenlere karşı çok daha duyarlıdır. Bu nedenle, güneş ışınları gebelikte kalıcı lekelere yol açabilir. Sıcak yaz günlerinde gebeler bol sıvı tüketmeli, saat 11.00 ile 16.00 arasında doğrudan gün ışığından kaçınmalı ve bu saatler dışında da 45 dakikadan uzun güneşlenmemeli. En az 40 koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalı ve bu, gün içinde birkaç kez tekrarlanmalı. Kadınlarda mesaneden idrarı taşıyan boru kısadır ve gebelikte baskıya bağlı zorlaşan idrar akımı sonucu idrar yolu iltihapları sık görülür. Bu nedenle kabızlıktan kaçınılmalı, posa bırakıcı ve sulu gıdalar bol bol tüketilmeli ve sık yürüyüş yapılmalı."

Anne adaylarının sıcak yaz günlerinde terlemeyi azaltan pamuklu iç çamaşırı tercih etmesi ve bunu günlük değiştirmesinin önem taşıdığını belirten Ergün, yanma, pis kokulu akıntı ve kaşıntı şikayeti durumunda doktora başvurulması ve uygun tedaviye başlanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3587 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim