• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Yüzyılın en büyük sorunu

Yüzyılın en büyük sorunu
Modern çağın en büyük sorunu yalnızlık büyük-küçük demeden pek çok insanı etkiliyor. Uzmanlar kişinin öncelikle yalnızlığı tanımlaması ge rektiğini vurguluyor...

Uzmanlar kişinin öncelikle yalnızlığı tanımlaması ge rektiğini vurguluyor. Yalnızlık daha çok eğitimsiz ve maddi sorunlar yaşayanlara musallat oluyor...

HER YAŞIN SORUNU
Bazen sorunlu insanlarla bir arada yaşamanın da diğer insanlardan uzaklaşmaya yol açtığını ve kişiyi yalnızlaştırdığını söyleyen uzmanlar, olumlu düşünmenin önemine dikkat çekerek; "Genlerin çalışmasının ne kadar insan tanıdığınızla değil, insanları kendinize ne kadar yakın hissettiğinizle alakalı" diyor.

Erken çocukluk döneminde ev ya da okul değiştirme, arkadaş kaybı, ebeveynlerin ayrılması ya da ölmesi, okulda arkadaş edinememe, sosyal becerileri geliştirememe yaşamın ileri dönemlerinde yalnızlık duygusunun hissedilmesine zemin hazırlıyor. Araştırmalar, 12-18 yaş arası ergenlerde akranları tarafından dışlanan ve şiddete maruz kalanların yalnızlık hissinde artma, madde kullanımına yönelme, intihar eğiliminin 2-3 kat yükseldiğini gösteriyor. Yetişkinlerde de taşınma, göç, iş değiştirme, cinsiyet, ırk, dini inançlar nedeniyle ayrımcılığa uğrama, dil bilmeme, hastalık nedeniyle insanlardan uzaklaşmak, yalnızlık duygusunu besleyerek büyütüyor. Bazen sorunlu insanlarla bir arada yaşamanın da diğer insanlardan uzaklaşmaya yol açtığını söyleyen Amerikan Hastanesi'nden Doç. Dr. Sibel Mercan, Amerika' da yaşlılarda yalnızlık oranının yaklaşık yüzde 17 olduğunun altını çizerek "Evlenmemiş, sağlık sorunları olan, eğitimsiz, ekonomik sorunları olan, evde yalnız yaşayan yaşlılarda bu hissin daha yoğun olduğu gözleniyor" diye konuştu.

GENLER ETKİLİYOR
Yalnızlığın ortaya çıkışında rol oynayan etkenler arasında çevresel etkenler ve kişinin psikolojik durumunun yanı sıra genetik yatkınlık da önemli rol oynuyor. Araştırmalar sosyal çevrenin sağlığı etkilediğini yalnız ve sosyal olarak insanlardan uzak olan kişilerin daha erken öldüğünü gösteriyor. Bu konudaki çalışmalara değinen Doç. Dr. Mercan, "Yalnızlık hissini yoğun olarak yaşayan kişilerde kandaki beyaz kürelerin oluşumunda rol alan genlerin çalışması incelediğinde bazı genlerin aşırı çalıştığı, bazılarının ise normalden az çalıştığı tespit edilmiştir" ifadesini kullandı.

HASTALIKLARA YOL AÇIYOR

Genlerin çalışmasının ne kadar insan tanındığıyla ilgili değil, kişinin kendisine ne kadar yakın hissettiğiyle alakalı olduğunu belirten Doç. Dr. Mercan, "Ayrıca sosyal izolasyon moleküler düzeyde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Yalnızlık hissi, strese yol açarak diğer sistemleri de olumsuz etkileyerek tansiyonda yükselme, kalp ve damar hastalıkları ve genetik yapıdan bağımsız olarak kişinin erken ölümüne yol açıyor" diye konuştu.

İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR
Ruhsal açıdan bakıldığında ise bu duygunun sürekli olması durumunda kişide depresyon ve özgüven kaybının oluşacağını anlatan Doç. Mercan, bu durumda intihar riskinin arttığına da aktardı. Doç. Dr. Mercan, ilaçla intihar girişiminde bulunan hastalarla yapılan çalışmada yalnızlık hissisinin ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

İNTERNET YALNIZLAŞTIRIYOR
Aşırı internet kullanan kişilerde yalnızlık hissi, depresyon ve kendi kendine yetememe duygularının yoğun olduğu tespit edildiğini söyleyen Dr. Mercan, şöyle devam etti: "Bunlardan en fazla görüleni yalnızlık hissidir. Ancak internet kullanırken bu his azalırken internette yazışma sonrası yalnızlık hissinin arttığı buna karşın yüz yüze görüşme sonrası yalnızlık hissinin artmadığı araştırmalarda dikkati çekiyor. Yalnızlık hissinin giderilmesinde internet bağlantılarıyla iletişimi artırmak yerine yüz yüze olunabilecek sosyal etkileşimi artırmak önemlidir."

YALNIZLIĞIN YAŞI YOKTUR!
Yalnızlık hissinde boğulmadan önce bazı önlemler almakta fayda olduğunu anlatan Doç. Mercan, şu önerilerde bulundu: "İlk yapmanız gereken yalnızlığı tanımlamaktır. Yalnızlık hissinin sürmesine yol açanın ne olduğuna odaklanmanız gerekir. Kendinize bazı hedefler belirleyip, bir şeyleri değiştirmeye karar verebilirsiniz. Diğer insanları değiştiremeseniz de kendi düşünce ve duygularınız değiştiğinde diğerlerinin de farklılaştığını görebilirsiniz. Kendinize bazı hedefler belirlemeniz, risk almanız, yeni şeyler denemeniz, değiştirebileceklerinizi belirleyip, değiştiremeyeceklerinizi kabul etmek önemlidir. Yalnızlığın size has olmadığını herkesin hayatının belli bir döneminde yalnızlık hissedebileceğini unutmayın."

Münevver ÇAKIRTAŞ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2482 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim