• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

“Zorunlu” Tebligatlar ve İmzalanması İstenen Taahhütnameler

“Zorunlu” Tebligatlar ve İmzalanması İstenen Taahhütnameler
İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu “Zorunlu” Tebligatlar ve İmzalanması İstenen Taahhütnameler Hakkında Duyuru yayınladı.

İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu tarafından yayınlanan  “Zorunlu” Tebligatlar ve İmzalanması İstenen Taahhütnameler Hakkında Duyuru ;

" Sağlık grup başkanlıkları tarafından muayenehanelere yapılan “zorunlu” tebligatlar ve imzalanması istenen taahhütnameler hakkında önemli duyuru. Hukuk Büromuzla görüşmeden önce, herhangi bir belgeyi imzalamayınız.

15 Şubat tarihinde bütünüyle “yenilenen” Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik; bu tarihten sonra da defalarca değişikliğe uğramıştır.

3 Ağustos 2010 tarihinde yapılan değişiklikler ile muayenehane açılması; ağır fiziksel koşullara ve “uygunluk belgesi”/ruhsat alınmasına bağlanmış, Geçici Madde 7 ile de mevcut /açılmış olan muayenehanelerin, bir yıl içerisinde yeni duruma uyum sağlamaları/gerekli değişiklikleri yapmaları belirtilmiştir.

Bu değişikliğin etkileri sürerken, 25 Eylül 2010 tarihinde aynı Yönetmelik’te bir kez daha değişiklik olmuştur.

3 Ağustos değişikliği ile muayenehane açmak neredeyse imkansız hale getirilirken, 25 Eylül değişikliği ile de, muayenehanelerde sunulacak hizmetler önemli ölçüde sınırlandırılmıştır. Nitekim 25 Eylül 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik’in 1. maddesinde, “Muayenehane, bir tabip tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere müstakilen açılan, bu Yönetmelik ile belirlenen asgari şartları taşıyan ve bu Yönetmelikte tanımlanan tıbbi işlemlerin yapılabildiği sağlık kuruluşudur.” denilmektedir.

Yine Yönetmelik’in 3. maddesi ile de, muayenehanede yapılabilecek tıbbi işlemler listesinin Ek-13’de yer aldığı belirtilmiş, Yönetmelik’in Ek-13’deki listesinde, uzmanlık dalına ilişkin bir ayrım yapılmaksızın, 184 işlem sıralanmıştır. Bu liste incelendiğinde, hekimlerin hali hazırda muayenehanelerinde sunabildikleri birçok hizmetin, artık sunulamayacağı görülmektedir.

3 Ağustos değişikliği Türk Tabipleri Birliği tarafından yargıya taşınmıştır. 25 Eylül değişikliğinin, yargıya taşınma hazırlıkları da sürmektedir.

Ancak hekimler tarafından yapılan başvurulardan; İl Sağlık Müdürlüğü ve/veya Sağlık Grup Başkanlıkları tarafından, muayenehanelere (yukarıda özetlediğimiz) düzenlemelerin tebliğ edildiği, yanı sıra muayenehanelerde Ek-13’de sıralanan işlemlerden başkaca bir tıbbi işlem ve girişim yapmayacaklarına ilişkin taahhütte bulunmalarının istendiği (bu içerikteki belgenin imzalanmasının istendiği) öğrenilmiştir.

Böyle bir durumla karşı karşıya kalan; tebligat yapılmaya ve/veya taahhüt alınmaya çalışılan hekimlerin, herhangi bir belgeyi imzalamamalarını, yanı sıra tebligat almadan ve/veya taahhütte bulunmadan önce, acilen Hukuk Büromuza başvurmalarını öneririz. "

Bu haber toplam 3898 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim