• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 11 °C

Hastalık İstatistiklerinin En Önemli Kaynağı

Yaşar Kaya
Hastalık İstatistiklerinin En Önemli Kaynağını Oluşturan Form 053 ve Form 056
FORM 053 Hastalık İstatistik Formu
Resmi ve özel hastanelerle merkezleri tarafından her 3 ayda bir tanzim edilmesi gereken ve dönem İçinde taburcu olan hastaların yatış nedenlerine ve cinsiyetlerine göre dağılımını gösteren bir formdur.
Üçer aylık dönemler halinde hazırlanır. Yılsonunda aynı zamanda 4 dönemin toplamı toplanarak da hazırlanması gerekir.
Formun ilk bölümünde “Geçen Dönemden Kalan Hasta Sayısı” adlı bir bölüm vardır. Form 056'da servise yatan hasta sayısı, taburcu olan ve ölenlerin tutarlılığı için bu bölümün doğru bir şekilde hesaplanarak yazılması gerekmektedir.
Formun asıl bölümünü oluşturan “Taburcu Olan ve Ölenlerin Hastalıklara Göre Dağılımı” tablosunda hastalık kod ve isimleri ile taburcu olan ve ölenlerin cinsiyetlerine göre dağlımı ve bunların yine cinsiyetlerine göre yattıkları gün sayılarının olduğu sütunlar vardır.
Ülkemizdeki hastalık istatistiklerinin belki de en önemli kaynağını oluşturan bu formun dikkatle doldurulması gerekmektedir.
Formun doldurulmasında en çok dikkat edilecek konu TEŞHİS ve KOD'un doğru saptanmasıdır. Hasta dosyalarındaki yazan teşhislerin, formdaki listede hangi hastalık kod grubuna girdiğinin tespiti kesinlikle bir hekim tarafından yapılmalı ve bu görev yardımcı sağlık personeline ya da bir memura bırakılmamalıdır. Bu şekilde yapılıyorsa kesinlikle bir referans hekim yardımı ile yapılmalıdır.
Hastanelerimizde kullanmakta olduğumuz Form 053/A dır. Form 053/A genel hastaneler ve sağlık merkezleri tarafından kullanılır.
Hastane otomasyon sistemleri kurgulanırken bu formun hazırlanmasına yardımcı olabilecek şekilde düzenlenmelidir. Bu sayede hazırlanması birkaç gün alacak olan bu form birkaç saat içerisinde hazırlanabilmeli ve zamanında teslim edilmelidir.
Formda yapılan önemli bir değişiklikte ‘’Bu Dönem İçinde Toplam Hastalık Sayısı’’ alanı eklenmiştir. Bu alan da sadece bu dönemdeki hastalık sayılarının toplanıp yazılacak olduğu alan olarak hazırlanmıştır.
Form örneği ektedir.
 
FORM 056 Hasta ve Yatak İzleme Formu
Resmi ve özel hastaneler/merkezler tarafından her 3 ayda bir tanzim edilmesi gereken ve dönem İçinde taburcu olan ve ölen hastaların bölümlere göre dağılımını gösteren bir formdur. Formun kullanılışı ve açıklamasına İl Sağlık Müdürlüğünün ilgili adresinde detaylıca yer verilmiştir.
Form örneği ektedir.
Burada asıl önemli olan yine yukarıda da belirttiğimiz gibi tüm bu verilerin hazırlanmasına kolaylık sağlanması ve hatasız tam doğru bir istatistik yapılabilmesi için hastane otomasyon sistemlerinin bu verileri süzebileceği bir sistem kurgulanmalı, bu formları istenilen tarihte ilgili hastanenin otomasyon sisteminden çıktı olarak alınabilmelidir. Bu sürecin doğru işlemesi için ayaktan ve yatan hastalara ait gerekli verilerin zamanında yani günlük olarak girilmesi sağlanmalıdır.
Ayaktan veya yatan hastanın, hastaneye gelip muayene olduğu tarih, ICD kodu, teşhisi, yatış/çıkış tarihi, bölümü, taburculuk durumu (Ex, şifa, haliyle vs.) doktoru gibi tüm verilerin zamanında günlük olarak girilmiş olması gerekir.
Bu yazı toplam 11810 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim