• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 15 °C

Tam Gün'ün Kazananları – Kaybedenleri

Av.Bülent Özer

ÜNİVERSİTE VE SAĞLIK PERSONELİNİN TAM GÜN ÇALIŞMASINA DAİR KANUNUN; KAZANANLARI – KAYBEDENLERİ

 

 

          Popülist   yaklaşımlarını   sürdüren    Sağlık   Bakanlığı ; son bir hamle ile doktorları tamamen köle haline getirmek ve popülizmin malzemesi olarak kullanabilmek için tamgün yasası diye bilinen yasanın TBMM den geçmesini sağladı.

       

  Yasa bu haliyle doktorların serbest çalışma haklarını ellerinden alıyor ve bu arada doktorlara hiçbir şey kazandırmıyordu.

 

Sağlık hizmeti sunumunun en önemli ve en eğitimli elemanı olan doktorlar; belirli şartlara ve maddi darlıklara mahkum ediliyorlardı.

          

Mevcut iktidarın yıldızının hiç barışmadığı hukuk müessesesi; Tam gün yasası konusunda da uygun müracaat prosedürleri sağlanarak incelenmesi ve doğruları-yanlışları ayrıştırılması istenince , gerekli incelemeleri yaparak kanunun bazı maddelerinden bazı kelime yada kelime gruplarını ve bazı maddeleri iptal etti.İşte bu iptaller yazımıza başlık olan KAZANANLAR ve KAYBEDENLERİ ortaya çıkardı    

          

 Buradan yola çıkarak önce KAYBEDENLER’i sıralayalım;

     

     1-Sağlık Bakanı RecepAKDAĞ

               Artık elinde hangi amaca hizmet ettiği belli olmayan bir tam gün yasası var.Ayrıca meslektaşlarına bu kadar haksızlık yapmış bir meslektaş olmanın haklı gururu!.

           

2-Bu kanundan öncede tam gün kamuda çalışan doktorlar.

               Bu kanunla yapılan düzenleme ile maaşları imiş ! gibi gösterilen miktardan emekli keseneği (hem çalışan payı ,hem de işveren payı) ödemeleri gerekir olmuştur.

 

Bu miktar ortalama aylık 300 TL  ödemeyi gerektirmektedir.Yani aylık 300 TL kişisel zararları olmuştur.Bunun geri dönüşü olacaktır bu zarar değildir diyenler olabilir.Ama bu dönüş yıl bazlı ve aylık ödenen miktarın % 10 u kadar olmaktadır.Yani bir yılda ödenen miktar emekli olunduğu  zaman 10 yılda geri dönmektedir.Allah ömür versin doktorlarımıza.

          

 3-Bu kanundan önce muayenehane işletip halen muayenehane işletmeye devam etmek isteyen doktorlar;

              

 Tam gün adı ile bahse konu olan kanun , Anayasa Mahkemesi tarafından bazı değişikliklere uğratılınca , Sağlık Bakanlığı ATT yönetmeliğinde değişiklikler yaparak mevcut muayenehanelerin %98 inin durumunun uyamayacağı şartlar oluşturarak buraların kapatılması ve bu şartlara uygun yerler olmayışı nedeniyle tekrar muayenehane işleten doktorların muayenehane açabilmesini imkansızlaştırarak bu doktorların muayenehanelerinin önümüzdeki kısa bir süreçte kapanmasının yolunu oluşturmuştur.

 

Yargı yolunun bu durumu çözeceği görünüyor olması gibi bir ihtimal , muayenehane işleten doktorların KAYBEDENLER grubundan çıkmasını sağlayacaktır.

        

   KAZANANLAR  

        

    1-Sosyal Güvenlik Kurumu :

            Nasıl oluyor da kanunla hiç alakası olmayan bir kurum bu durumdan kazançlı çıkıyor diyebilirsiniz.

 

Yukarıda kaybedenler olarak saydığımız doktorların ortalama aylık 300 TL ‘lik kaybı Sosyal Güvenlik Kurumunun Kazancı oldu.Bu da aylık ortalama 10.000.000 TL (on milyon) gelir demek.

             2-Muayenehane işleten ve part-time serbest çalışan  doktorlar : 

             Bu doktor arkadaşlarımız son durum itibarı ile serbest çalışmalarını sürdürürken performans kaynaklı gelirleri % 200 oranında artmış oldu.

 

Kanundan önce performanslarının karşılığını % 30 olarak alan bu grup artık performanslarının % 100 ünü alıyor,bu da % 200 lük artışı oluşturuyor.

            

 3-Sigorta şirketleri :

      

       Tıbbi Kötü Uygulama nedeniyle oluşacak tazminat davalarına karşı doktorlara sigorta yaptırma mecburiyeti getirilmiştir.Yalnız düzenlenen poliçe hükümleri çok da fazla doktorları koruyucu şartlara sahip değildir.Sigorta şirketleri yaklaşık 100 000 poliçe karşılığı bir gelir elde edebilme imkanına kavuşturulmuştur.Geri ödeme de zorlayıcı şartları eksik olan poliçe nedeniyle sigorta şirketleri prim geliri sağlayarak kazananlar arasında yerini almıştır.

               Bir kanunun ülke yararına olması ve bu kanundan hukuki davranışlarından çıkmayan vatandaşların zarar görmemesi gerekirken, tartıştığımız tam gün kanunu bunu sağlamamıştır.Esas olarak baktığımızda zaten böyle bir kanuna ihtiyaç olmayan şartlar mevcut idi.

                Bu durumu Sayın Bakan’ın kendi söylemlerinden de rahatlıkla  çıkarabiliyoruz.Sayın Bakan % 80 olan Doktorların serbest çalışma oranını (çok yüksek ve yanlış bir belirleme ) % 6 düzeyine (8 yıllık Bakanlığı döneminde ) indirdiğini ifade etmekte idi.% 6 lık bir bölüm için kanun çıkararak doktorluğun piyasa kuralları içinde ucuz meta haline gelmesini sağlayacak oyunlara alet olmak yerine , haksız ithamlarda bulunduğu doktorlarımıza karşı mevcut kanunlar gereğince davranarak istismarı sağlayarak haksız kazanç elde edenleri ayırt etmesi gerekirdi.

 

Hem de böylece bir meslek grubunu hiç de hak etmediği haksız ithamlara da maruz bırakmamış olurdu. Ki kendisi de bu meslek grubunun mensubudur.

             Sonuç  olarak popülizm ve kolay siyaset yolunu doktorlara sataşmak olarak kabul eden zihniyet kendi mesleğine de zarar vermeyi

göze alarak bir kanun çıkarmış ama bu kanunun 1 numaralı kaybedeni olmuştur.  Saygılarımla.

 

Av.Bülent ÖZER                             

Bu yazı toplam 6392 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim