• BIST 8736.27
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Yılbaşı gecesine özel öneriler

Diyet Köşesi

Yeni yılı karşıladığımız bu gece için evde veya dışarıda güzel vakit geçirmek için programlar yapılıyor. Lezzetli yemekler, atıştırmalıklar… Yeni yıl heyecanıyla ipin ucunu kaçırmamak gerek.

2016’nın son gecesinde güzel bir akşam yemeği planınız varsa gündüz öğünlerini biraz hafif geçirmek iyi olacaktır. Ne olursa olsun kahvaltıyı ihmal etmiyoruz. Peynir veya yumurta, bol mevsim yeşilliği ve tahıllı ekmekle kahvaltı yapmanızı öneririm. Öğle yemeğini ise bol malzemeli salata ya da zeytinyağlı sebze yemeği yanında ayrandan yana kullanabilirsiniz. Akşama kadar aç kalmayıp kuru/taze meyve veya süt/yoğurttan gibi küçük ara öğünler mutlaka yapın.

Planlamış olduğunuz akşam yemeğinde ise sebze, et, süt gurubu ve tahıl gurubu besinler bulundurmak üzere dengeli hazırlamayı tercih edin. Önce salata ve çorba ile yavaş bir başlangıç yaparak iştahınızı dizginleyebilirsiniz. Ana yemeği de gayet yavaş, iyi çiğneyerek yemek doygunluk hissinizi artıracaktır.

Tatlı seçiminizi ise sütlü tatlılardan yana yemekten hemen sonra değil yaklaşık 2 saat sonra yeni yılı bekleme sürecinde tercih etmeniz uygun olacaktır. Kuruyemiş keyfinizi ise gözü kapalı yapmayınız. Kendinize tabak hazırlayın ve miktarları ayarlayın. Yine kişi başı küçük kaselerde az yağlı, az tuzlu patlamış mısır da bir seçenek olabilir. 

Her zaman olduğu gibi yılın son gününde de su içimi önemlidir. Gün içinde 10-12 bardak içmeye dikkat edilmeli! Vücut dengenizin bozulmaması için çok geç yatmamaya dikkat edin ve yatmadan 2 saat önce bir şeyler yemeği bırakın.

Yeni Yılı Beklerken Tercih Edilebilecek Atıştırmalıklar

Kabak Cipsi: Kabakları ince halkalar şeklinde dilimleyin. Bir kapta toz parmesan peyniri, sıvıyağ, az deniz tuzu ve toz kırmızı biber ile iyice harmanlayın. Yağlı kağıt koyulmuş tepside birbirlerine değmeyecek şekilde dizin. 200 derece fırında 20 dakika pişirin.

Baharatlı Patates: Patatesleri elma dilim doğrayın. Rendelenmiş sarımsak, kekik, toz kırmızı biber, biberiye, az tuz, az sıvı yağ ile iyice harmanlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye tek kat dizin. 200 derecede 30 dk kızarana kadar pişirin.

Çikolatalı Meyveli Kup: İstediğiniz meyveleri küçük küçük dilimleyin. Kup bardağına bir sıra meyve bir sıra çikolatalı puding dökerek kat kat doldurun. Üzerini hindistan cevizi süsleyin.

Çerezli Pralin: Badem, fındık, fıstık, kaju gibi çerezleri benmari usulü erittiğiniz beyaz çikolata veya bitter çikolataya bulayıp yağlı kağıt üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizin ve dondurun.

Renkli Çubuklar: İstediğiniz meyveleri orta büyüklükte doğrayıp, tahta şişlere rengarenk dizin. Geniş ağızlı uzun bardaklara yerleştirin.

Muzlu Pralin: Muzları ince ince dilimleyip yağlı kağıt üzerine dizin. Üzerlerine benmari usulü eritilmiş olan kakao oranı %70 ve üzeri bitter çikolata dökün ve buzdolabında dondurun.

Portakallı Milkshake: 1 çay bardağı süt, 2 top vanilyalı dondurma, 1 küçük portakal. Tüm malzemeleri köpürene kadar blender ile karıştırın. Kokteyl bardaklarına doldurulup pipetle servis edin.

Şeftali Kokteyl: 1 şişe soda, 1 kabuksuz şeftali püresi, 1 küçük salkım üzüm suyunu karıştırıcıda çalkalayın. Bardaklara doldurup fesleğen yaprağıyla servis edin.

Doping Karışım: 1’er su bardağı kızılcık suyu ve portakal suyu, yarım su bardağı ananas suyu, 1 şişe maden suyunu bir sürahiye doldurup karıştırın. Buzdolabında soğuduktan sonra bardaklara paylaştırıp çubuk tarçın ile servis edin.

2017’nin huzur, sağlık, mutluluk ve barış getirmesi ümidiyle…

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Fazile Yılmaz

www.dytfazileyilmaz.com

Bu yazı toplam 4053 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim