• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

1 Ekim'de sağlıkta her şey değişiyor

1 Ekim'de sağlıkta her şey değişiyor
Sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihi olan 1 Ekime çok az bir süre kaldı. 1 Ekimle birlikte herkesi yakından ilgilendiren genel sağlık sigortası da yürürlüğe girecek.

Sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihi olan 1 Ekime çok az bir süre kaldı. 1 Ekimle birlikte herkesi yakından ilgilendiren genel sağlık sigortası da yürürlüğe girecek.


Genel sağlık sigortası, Kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları hálinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade ediyor. Genel sağlık sigortası yürürlüğe girdiğinde, neredeyse toplumun tümü GSS’li olacak.

Genel Sağlık Sigortalısı Sayılanlar

4/a, 4/b ve 4/c sigortalıları veya isteğe bağlı prim ödeyenler, sigortalı olarak tescil edildikleri tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılacak ve ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın tescil edilmiş olacak. İşsizlik veya kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya başladıkları tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılacak ve Türkiye İş Kurumu tarafından işsizlik ödeneğinin bağlandığı tarihten itibaren bir ay içinde Kuruma bildirilecek.

18 yaşına kadar bütün çocuklar ve gençler, koşulsuz sağlık hizmeti alabilecek. Anne ve babasının durumuna bakılmaksızın 18 yaşını dolduruncaya kadar başka hiçbir belge istenmeden sadece Nüfus Cüzdanı ile her türlü sağlık yardımı alabilecekler.

Çalışmayan GSS’liler de prim ödeyecek

Çalışanlar dışında hem isteğe bağlı sigortalılar ve hem de herhangi bir işte çalışmayanlar sağlıktan yararlanabilecek. Çalışmayanların belli bir geliri olmaması halinde primlerini devlet karşılayacak. Aile içinde kişi başı geliri ‘asgari ücretin üçte birinden az olması’ nedeniyle genel sağlık sigortası primini ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın primleri Devlet tarafından karşılanacak. Aile içindeki kişi başına düşen aylık geliri;

Brüt asgari ücretin üçte biri (212,90) ile asgari ücret arasında olanlar, brüt asgari ücretin üçte birinin % 12’si (25,55 YTL),

Brüt asgari ücret (638,70) ile brüt asgari ücretin iki katı (1.277,4) arasında olanlar, brüt asgari ücretin %12’si (76,64 YTL),

Brüt asgari ücretin iki katından (1.277,4) fazla olanlar, brüt asgari ücretin iki katının %12’si (153,29 YTL),

Tutarındaki primlerini kendileri ödeyecekler. Genel sağlık sigortası giriş bildirgesini Kuruma süresi içinde (bir ay içinde) vermeyenler hakkında idarî para cezası uygulanacak.

Şartsız sağlık hizmeti verilecek olan kişiler

Yeni düzenlemeye Göre;

18 yaşını doldurmamış olan kişiler,

Bakıma muhtaç kişiler,

Acil haller,

İş kazası ve meslek hastalığı halleri ile

Bulaşıcı hastalıklarda

Genel sağlık sigortalısının 30 gün priminin bulunup bulunmadığı veya borcu olmaması şartı arananlarda bu borcun olup olmadığına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı getirilmektedir.

Kız çocuklar yeni dönemde GSS prim ödeyecek

Çocuklardan, 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi hálinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi hálinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocukları bakmakla yükümlü kişiler arasında yer alacak. 01.10.2008 tarihinde ilgili kanunları gereği bakmakla yükümlü olunan kız çocukları Kanun gereğince de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacak. Ancak durumlarında değişiklik olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre yeniden belirlenecek.

30 gün primle sağlık hizmeti

* SSK’da sigortalı için 90 gün, ailesi için 120 Gün,

* Bağ-Kur’da ilk tescilde 240 gün sonraki dönemde 120 gün hastalık sigortasından prim ödeme şartı aranıyor. 1 Ekim’de sağlık yardımlarından yararlanma süresi 30 güne düşürülüyor.

Resul Kurt /

Bu haber toplam 2310 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim