• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

10 soruda "Akıllı Kimlik"

10 soruda "Akıllı Kimlik"
Bolu'da pilot uygulamasına başlanan akıllı kimlik kartı sayesinde, önce nüfus cüzdanı, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartı tek bir kartta toplanacak. Sisteme yeni özelliklerin eklenmesiyle, her türlü bürokratik işlemi internet üzerinden de yapab

Bolu'da pilot uygulamasına başlanan akıllı kimlik kartı sayesinde, önce nüfus cüzdanı, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartı tek bir kartta toplanacak. Sisteme yeni özelliklerin eklenmesiyle, her türlü bürokratik işlemi internet üzerinden de yapabileceğiz. Tempo dergisi, yeni uygulamayı son sayısında mercek altına aldı. İşte 10 soruda "Akıllı Kimlik..."

1. AKILLI KİMLİK KARTI NEDİR?
Akıllı kart, üzerindeki çip aracılığıyla her türlü bilgiyi saklayabilen ve elektronik aletler vasıtasıyla bu bilgileri hedeflenen ağa taşıyabilen bir sistem. Kredi kartlarındaki sistemin bir benzerinin nüfus cüzdanlarına uyarlanması olarak da özetlenebilir.

2. ÇİPTE HANGİ BİLGİLER YER ALACAK?
Kart üzerindeki çip sayesinde nüfus cüzdanı, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartı tek bir kartta toplanıyor. Kredi kartı büyüklüğündeki kimlik kartlarında, sahibinin fotoğraf ve parmak izi gibi bilgiler yer alacak. Kişiye özel güvenlik bilgileri bununla da kalmayıp, bir sonraki aşamada çipli kartlarda vatandaşların damar izleri de bulunacak. Tek parmaktan alınacak damar izi sayesinde, kartın kötüye kullanımının önüne geçilmesi planlanıyor. Kartta taşınacak tüm kişisel bilgiler, aynca merkezi veri tabanı üzerinde de tutulacak.

3. SOMUT OLARAK HAYATIMIZDA NE DEĞİŞECEK?
Vatandaşlann tek kart ile tüm kamu kurumlanndan hizmet almasını hedefleyen akıllı kimlik, öncelikle sağlık sektöründe kullanılacak. İnsanlar sağlık karnesi kullanmadan hastaneye gidecek ve tedavi olabilecek. İlaç almak için gidilen eczanede de bu kimlik kartı kullanılacak. Doktor, hastaya vereceği ilacı elektronik kartın üstüne işleyecek. Hasta bu kartla eczaneden ilacını alacak ve Sosyal Güvenlik Kurumu parayı ödeyecek.

4. AKILLI KART DOKTORLARIN İŞİNE DE YARAYACAK MI?

Doktorlar, kart sahibinin geçirdiği son 10 hastalık ve uygulanan tedavileri anında öğrenebilecek.

5. DEVLET DAİRELERİNDEKİ KUYRUKLAR AZALACAK MI?
Uygulamanın geliştirilmesinin ardından, internet üzerinden yapılabilen her türlü vatandaşlık işlemi, bu kart ile yapılabilecek. Yani devlet dairelerindeki kuyruklar azalacak çoğu işlem devlet kurumlarındaki bankamatik benzeri otomatlardan yapılabilecek.

6. BOLU'DAKİ PİLOT ÇALIŞMA ŞU ANDA NE AŞAMADA?
Bolu Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü yetkilileri şu ana kadar 3 bin kişiye akıllı kimlik karü dağıttı. Aynca ildeki 68 eczaneden 53'üne ve Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi'nin dört polikliniğine sistem için gerekli cihazlar kuruldu. Bolu'da yılsonuna kadar 10 bin kart dağıtılacak ve işlemler test edilecek. 2010 yılına kadar il genelindeki 300 bin kişiye daha akıllı kimlik kartı verilecek.

7. UYGULAMA NE ZAMAN TÜRKİYE GENELİNİ KAPSAYACAK?
Projenin başarıyla yürütülmesi halinde, 2010'un ortalarında yurt genelinde kart dağıtımı için ihaleye çıkılacak.

8. YOLSUZLUĞU DA ENGELLEYEBİLECEK Mİ?
Bu uygulamayla öncelikle sigorta kayıp ve kaçaklarının önüne geçilecek. Parmak izi uygulamasıyla sağlık karnesinin mükerrer kullanımı önlenecek, başkasının karnesiyle hizmet alma yolsuzluğu bitecek. Ayrıca organize şekilde yürütülen reçete ve sağlık karnesi yolsuzlukları da son bulacak.

9. ÇİPLİ KARTLAR GÜVENLİ Mİ?
Yeni kimlik kardan güvenlik açısından en son teknoloji kullanılarak ve uluslararası standartlara uygun olarak üretilecek. Hazırlanan kartlar taklit edilemeyecek, tahrip ya da tahrif edildiğinde değişikliğin tespit edilmesine imkân tanıyan güvenlik özellikleri olacak.

10. BU SİSTEME GELECEKTE BAŞKA ÖZELLİKLER DE EKLENEBİLİR Mİ?
Hazırlanan çipli kimlik sistemi yeni verilerin ve uygulamaların eklenmesine uygun. Yani yıllar içinde sisteme tapu, pasaport gibi istenilen her türlü bürokratik işlem dâhil edilebilecek.

Bu haber toplam 4990 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim