• BIST 8975
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

112 Acil, dedektif gibi müdahale edecek

112 Acil, dedektif gibi müdahale edecek
Cinayet ve intihar gibi adli olaylarda olay yerinde müdahalede bulunan 112 acil ekipleri, delillerin karartılmaması için artık dedektif titizliğiyle hareket edecek.

SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Cinayet ve intihar gibi adli olaylarda da tıbbi müdahalede bulunan 112 acil servis ekipleri, küçük bir kıl parçasından suçlunun tespit edildiği polisiye dizilerdeki dedektifler gibi çalışacak.

Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları arasında, 112 acil personeline adli vakalarda maddi delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluklar konusunda bilgi ve tutum kazandırılmasına yönelik eğitim verilmesi amacıyla protokol imzalandı.

İki bakanlık adına çalışmaları Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü yürütecek.

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim ve Projeler Dairesi Başkanı Dr. Duygu Cengiz, intihar ve cinayet gibi tüm adli vakalarda tıbbi müdahalede bulunan 112 acil personelinin hukuki delillerin ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmadığını, bu nedenle farkında olmadan soruşturmayı olumsuz etkileyebilecek durumlarla karşı karşıya kalınabildiğini söyledi.

İmzalanan protokolle adli vakalarda, olay yerinde bulunan emniyet güçleriyle 112 acil personelinin iletişim ve işbirliği içinde çalışması, tıbbı müdahale sırasında da delillerin karartılmaması için sorumluluk içinde hareket edilmesinin sağlanmasının amaçlandığını bildiren Cengiz, şu bilgileri aktardı:

"Uygulamalar ilk olarak pilot il seçilen Kırıkkale'de başlayacak, daha sonra tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacak. Sadece teorik değil pratik eğitim de verilecek. Suç delili nedir ve karartılmaması için ne yapılmalıdır, adli sorumluluklar nelerdir gibi teorik bilgiler verildikten sonra temsili olay yerinde, girişten başlayarak tıbbi müdahale ve mekanı terk edinceye kadar nasıl hareket edilmesi gerektiği uygulamalı gösterilecek."

-Bu delillere dikkat

Dr. Cengiz'in verdiği bilgiye göre, kan, kıl, tükürük, burun akıntısı, ter, meni, vücut svapları, doku parçası, tırnaklar, idrar, gaita, kepek ve deri döküntüleri biyolojik delil kabul ediliyor.

112 acil personeline olay yerinde tıbbi müdahalede bulunurken dikkat edlimesi gerekenlerle ilgili şu bilgiler verilecek:

-Olay yerindeki suç aletlerinin konumu olayın işlenişi hakkında bilgi verdiğinden imkanlar ölçüsünde yeri değiştirilmemeli, zorunlu değişiklik yapılması durumunda kolluk görevlilerine bilgi verilmeli.

-Ateşli silahların kullanıldığı olaylarda, el svapları olay hakkında bilgi verdiği için müdahale sırasında dikkat edilmeli, elleri yıkatılmamalı.

-Müdahale sırasında üzerinde mermi giriş deliği bulunan giysiler, giriş deliğine zarar vermeden dikiş yeri veya 30 santimetre etrafından kesilerek açılmalı.

-Kişilerin birbirleriyle ve diğer kişilerle fiziksel temas kurmaları engellenmeli.

-Vakaların giysi değiştirmesi engellenmeli, eğer değiştirilmiş ise eski elbiseler muhafaza edilmeli.

-Yaralama olaylarında mermi giriş deliği bulunan elbiseler muhafaza edilmeli.

-Kişisel koruyucu malzemeler kullanılmalı.

-Olay yerlerine girişte güvenli yol oluşturulmalı, giriş çıkışlar mümkünse hep aynı güzergahtan yapılmalı.

-Şahıslara ulaşılacak güzergahta bulunan materyallere basılmamalı, sağa-sola atılmamalı.

-Müdahale esnasında olay yerinde en ufak bir bulgunun olayı aydınlatabileceği unutulmamalı.

-Olay yerine ne malzeme bırakılmalı, ne de olay yerinden malzeme alınmalı.

-Olay yerinde bir şeyler yenilip içilmemeli.

-Olayla ilgisi olmasa bile malzeme, eşya, yiyecek gibi materyallerin yeri değiştirilmemeli.

-Müdahale esnasında şahısların, bulguların veya ev eşyalarının yerlerinin değiştirilmesi durumunda ekip görevlilerine bilgi aktarılmalı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2671 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim