• BIST 9776.48
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

"12. Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi" 1 Aralık'ta İstanbul'da başlayacak

"12. Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi" 1 Aralık'ta İstanbul'da başlayacak
Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva: "Engelsiz Yaşam Fuarı, alanında Türkiye'de ilk ve tek, dünyada ise 6. fuar olma özelliğini taşıyor"

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, "12. Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi"nin 1-4 Aralık'ta İstanbul'da düzenleneceğini belirterek, etkinliğin alanında Türkiye'de ilk ve tek, dünyada ise 6. fuar olma özelliğini taşıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde, Darülaceze, Türkiye Beyazay Derneği, İVEK ve OHSAD yönetiminde, 10 bakanlık, TOBB ve KOSGEB desteğiyle The İstanbul Expo-Sedef Grup tarafından gerçekleştirilecek zirvenin tanıtım toplantısı Şişli'deki bir otelde yapıldı.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, tanıtım toplantısında 1-4 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak "12. Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi" hakkında bilgi verdi.

Fuar ve zirvenin önemine değinen Ayva, "Engelsiz Yaşam Fuarı alanında Türkiye'de ilk ve tek, dünyada ise 6. fuar olma özelliğini taşıyor. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinliğin de yer alacağı fuarımızda bakanlıklarımız, belediyelerimiz, valiliklerimiz, üniversitelerimiz, kamu kuruluşları, STK'ler ve pek tabii bu alandaki özel sektör kuruluşları yer alacak. Adeta bir hizmet, teknoloji ve detay şov izleyeceğiz. Şimdiye kadar yapılanlar da olacak, gelecek yıllarda yapılacak olanlar da. Dolayısıyla engellilik alanının bir bilançosu ve bir tahmini bütçesi gibi her şey burada görünecek." diye konuştu.

Etkinliğin, engelli bireyleri, ilgili sektör paydaşlarıyla bir araya getireceğini anlatan Ayva, zirveyle ticari çözüm ve bağlantıların geliştirilmesi ile yeni teknolojilerin paylaşılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Ayva, farklılığın doğal ve araştırma, icat, tez gibi yollarla bir gelişme fırsatı olduğuna işaret ederek, 3 Aralık'ta televizyon sunucularının bir saatliğine koltuklarını engellilere bırakmalarını istedi.

Dernek çalışmaları hakkında da bilgi veren Ayva, ulusal ve uluslararası fonlar ve sponsorluklarla yerel, ulusal ve uluslararası alanda pek çok proje ve kampanyaya imza attıklarını söyledi. Türkiye'de, engellilerle ilgili büyük gelişmeler olduğunu vurgulayan Ayva, şunları kaydetti:

"Milli Eğitim sistemimizdeki engelli sayısı 500 binleri buldu. Üniversitelerimizdeki engelli sayısı 50 bini çoktan geçti. Kamudaki engelli sayımız 70 bine dayandı. Binlerce engelli öğretmenimiz var. Uçaklarımızda, trenlerimizde rahat ve ekonomik şekilde seyahat edebilir hale geldik. İçişleri Bakanlığımız kimlik belgelerini değiştirmek isteyen engellilere evlerinde hizmet veriyor. Adalet Bakanlığımız gerekirse ağır engellilerin evlerine mahkeme kuruyor. Engelli avukatlarımız da e-duruşma ile sorunsuz şekilde işlerini yapabiliyor, duruşmaya katılabiliyor. Ağır engellilerin sağlık raporları evlerinde verilebiliyor. Olimpiyat ve dünya şampiyonları yetiştirecek kadar spor imkanlarımız var. Bunlar için başta aziz milletimiz olmak üzere değişimin lideri Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize, valilerimize, belediye başkanlarımıza, emek veren tüm yetkililere, vatandaşlarımıza minnettarız, müteşekkiriz."

- Engelli gençlere "Teknofest'e proje sunun" çağrısı

Ayva, engelli gençlere Teknofest'e proje sunmaları için çağrıda bulunarak, "Yaklaşık 50 bin çocuğumuz ve gencimiz 12 bin proje vererek engelli insanların 12 bin sorununa 12 bin çözüm önermiş oldular, bunun için kafa patlattılar, çalıştılar. Artık engelli gençlerin, öğrencilerin de Teknofest'e proje sunması için çağrıda bulunuyoruz. Engellilik alanı müthiş ve bakir bir alan. Gelin, engelli ve engelsiz demeden hep beraber bu konularda proje geliştirelim. Geliştireceğiniz her ürün, her yöntem sadece Türkiye'ye değil, gezegenimizdeki her engelliye hitap edebilsin." diye konuştu.

Etkinliğin tanıtım toplantısına, Türkiye Beyazay Derneği Genel Koordinasyon Üyesi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay, Türkiye Beyazay Derneği Rehabilitasyon Okulu Müdürü Nejla Sümer, Türkiye Beyazay Derneği Genel Koordinasyon Üyesi Zinnur Zülal ve diğer yetkililer katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1448 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim