• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 25 °C

12 milyonun başı ağrıyor

12 milyonun başı ağrıyor
Türkiye'de 12 milyon migrenli kişi bulunuyor. Kadınlar bu konuda erkeklerin 3 kat önünde. 'Çocuklarda olmaz!' diyenler yanılıyor. 4-15 yaş arasında migren görülme sıklığı 3.9. Hastalığa en çok Doğu Anadolu, en az Akdeniz'de rastlanıyor.

Ceyda ERENOĞLU

Türkiye Baş Ağrısı ve Migren Epidemiyolojisi Çalışması" verilerine göre kadınlarda migren oranı yüzde 24.6, erkeklerde ise yüzde 8.5. Bu verilere göre Türkiye'de her 4 kadından ve her 12 erkekten birinde migren görülüyor. Türkiye'de 18-65 yaş arası erişkinlerde migren sıklığı yüzde 16.4. Bu, her 7 kişiden birinde migren olduğu ve 12 milyon migren hastasının bulunduğu anlamına geliyor.

BEYAZ YAKALILARDA DAHA ÇOK

Yapılan araştırmalar migrenin düşük gelir düzeyindeki kadınlarda daha sık görüldüğüne işaret ediyor. Yurtdışında eğitim düzeyi arttıkça metropollerdeki migren sıklığının arttığını gösteren veriler de var. Yoğun ve stresli çalışan, düzensiz beslenen, yetersiz uyuyan, yetersiz dinlenen meslek gruplarında migrenle daha sık karşılaşılıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kocaman, "Klinik gözlemlerim migrenin plazalarda çalışan beyaz yakalılarda daha çok görüldüğünü ortaya koyuyor" diyor.

AYDA 3 KEZ İŞE GİDEMEYENLER VAR

Migrene bağlı kayıp değerlendirme ölçekleriyle yapılan değerlendirmeler, kronik migren hastalarının iş, ev ve sosyal yaşamlarında belirgin etkilenme olduğunu gösteriyor. Bu hastalar migren krizi nedeniyle ayda en az 2-3 kez işe gidemiyor. İzin alamadığı için işe gidenler ise günde 3 4 kez analjezik alarak düşük performansla çalışıyorlar.

ÇOCUKLARDA MİGREN ORANI

3.9 Migren genellikle 15-24 yaş arasında başlayıp 35-45 yaş arasında sıklaşıyor. Çocuklarda görülme sıklığı yüzde 1.7. Bu oran 4-15 yaş arasında yüzde 3.9'a çıkıyor. Adolesanla birlikte kadınlarda görülme sıklığı 3 kat artarken menopoz sonrasında migren sıklığında azalma meydana geliyor.

EN AZ AKDENİZ, EN SIK DOĞU ANADOLU

"Baş Ağrısı ve Migren Epidemiyolojisi Çalışması" migrenin yüzde 15.7 ile en az Akdeniz Bölgesi'nde, yüzde 24.1'lik oranla da en çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde görüldüğünü ortaya koyuyor. Hastalık, Marmara Bölgesi'nde yüzde 22, Iç Anadolu'da yüzde 20, Karadeniz'de yüzde 21.6, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise yüzde 20.4 gibi birbirine yakın oranlarda görülüyor. Tüm migren hastalarının yüzde 10'unda kronik migren ve aşırı ağrı kesici kullanımına bağlı kronikleşmiş migren olduğu belirtiliyor. Oysa kronik migrenin aşırı ağrı kesici kullanımı olmaksızın yüzde 2 oranında görüldüğünü ortaya koyan çalışmalar var. Yine yapılan araştırmalar migrenin şehirlerde, köy ve kasabalarda yaşayanlara oranla 3 kat daha fazla görüldüğünü gösteriyor. Bazı hastalarda migren ataklarından önce "aura" adı verilen; görme bozukluğu, deri duyarlığında artış, huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu, başta dolgunluk hissi gibi öncü belirtiler olabiliyor. Atak sırasında ağrıyı azaltmak için doktorun önerdiği ilacı alıp mümkün olduğunca sessiz ve loş bir ortamda dinlenmek ya da uyumak gerekiyor.

MİGRENİ NELER TETİKLİYOR?

Açlık, Uykusuzluk ya da aşırı uyuma

Belli yiyecek türleri (peynir, çikolata, kuruyemiş, vb.)

Belli içecekler (özellikle kırmızı şarap)

Hava basınç değişiklikleri

Stres

Yorgunluk

HER BAŞ AĞRISI MİGREN DEĞİL

Doğru tanı konulup, hasta özelinde migren tetikleyici faktörlerin saptanarak bunlardan kaçınılması, migren atak sıklık ve şiddetini azaltmaya yönelik tedaviye başlanması anlamına geliyor. Baş ağrısının migren olup olmadığını ayırt etmek için bir nöroloğa başvurulması öneriliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3167 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim