• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

13 yılda bin hastaya organ nakli yapan Türk doktor

13 yılda bin hastaya organ nakli yapan Türk doktor
700 böbrek, 300 karaciğer nakli yaparak dünya literatürüne giren Prof. Dr. Bülent Aydınlı, hayat kurtarmak için gece gündüz çalışıyor.


Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı'ya göre, "Organ nakli yapmak bir aşk, her nakil bir heyecan."

Uzmanlığı döneminde eğitim programı için 2003 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelen ve burada ilk böbrek naklini izleyen Aydınlı, görev yaptığı Erzurum Atatürk Üniversitesi Hastanesi'nde bu alana yöneldi.

Yaptığı başarılı böbrek nakillerinin ardından dünyanın en zor ameliyatı olarak bilinen karaciğer nakillerine başlayan Aydınlı, hem Organ Nakli Merkezi Müdürlüğü görevini yürüttü hem de Türkiye'den ve yurt dışından hastalara şifa dağıttı.

"ALLAHIM UTANDIRMA" DİYEREK BAŞLIYOR

Halk arasında "köpek kisti" olarak bilinen ve hayvandan insana geçen "Alveolar ekinokok" ve "Wilson" gibi spesifik rahatsızlıkları bulunan çok sayıdaki hastayı ameliyat eden ve bunları bilimsel açıdan dünya literatürüne kazandıran Aydınlı, her ameliyatına "Allah'ım utandırma" duasıyla giriyor.

Geçen yıl, uzmanlığı döneminde ilk böbrek nakli ameliyatını gördüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezinin müdürlüğüne atanan Aydınlı, buradaki ekiple başarılı ameliyatlara imza atıyor.

Organ çıktığı zaman, yakınlarının düğünlerini, cenaze törenlerini ve aylarca hazırladığı yurtdışı kongrelerini bırakarak görevinin başına dönen Aydınlı, rahatsızlığının son evresindeki hastaları bazen 48 saati bulan ameliyatlar ile yeniden hayata döndürüyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenesi Başhekimi de olan Aydınlı, yöneticiliğin yanı sıra 13 yıla yaklaşık 700 böbrek, 300 karaciğer nakli sığdırdı. Her ameliyatı titizlikle yapan Aydınlı'nın bir gününü AA ekibi görüntüledi.

"YAPTIĞIMIZ İŞİN TELAFİSİ YOK"

Ekibi ile yaptığı pediatrik nakiller ile Akdeniz Üniversitesini bu alanda dünya sıralamasına taşıyan Prof. Dr. Aydınlı, Türkiye'nin en önemli organ nakli merkezlerinden biri Akdeniz Üniversitesinde bulunmanın büyük bir mutluluk olduğunu ve kurumu daha yukarı seviyelere taşıyabilmek için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.

Özellikle karaciğer nakillerinin "Ölüm kalım olayları" olduğunu dile getiren Aydınlı, "Elbette sıkıntılar da yaşayabiliyorsunuz çünkü bunlar kronik hasta ve hayatlarının son noktalarına gelmiş hastalar. Bir ümit olarak son noktada nakil yapılıyor, bunun ağırlığı ve size yüklediği bir yük de var." dedi.

Prof. Dr. Aydınlı, kadavradan yapılan nakillerde zaman kavramı olmadığını, bazen organın gecenin bir vaktinde çıktığını ve apar topar ameliyatlara koştuklarını belirtti. Aydınlı, "Organ nakli yapmak bir aşktır, her nakil bir heyecandır. Özellikle cerrahlar bunu tattığı zaman başka bir tarafta iş yapmaları biraz zor oluyor. Her ameliyata sanki ilkmiş gibi giriyorum çünkü yaptığımız iş çok ağır ve telafisi yok. Benim bir duam var, her ameliyata 'Allah'ım utandırma' duasıyla giriyorum." diye konuştu.

Bazen iki gün süren ameliyatlar sonrası evlerine gidebildiklerini ifade eden Aydınlı, "O yönden eşim ve çocuğumdan hem özür dilemek hem de teşekkür etmek istiyorum çünkü yıllardır bizim bu şekilde kahrımızı çekiyorlar. Normal cerrah olmamızın yanından böyle organ nakli yaptığımız için ailemize yükümüz var." dedi.

"YILBAŞINA ORGAN ÇIKARARAK GİRDİM"

Atatürk Üniversitesinde iken ailesi ve arkadaşlarıyla yılbaşı programı yaptıklarını anlatan Aydınlı, söz konusu akşam yaşadıklarını "Programımız başladı, Sivas'tan 'organ var' diye telefon geldi. Programımı iptal edip, acilen Sivas'a gittim. Oradaki hekimlerle yılbaşına organ çıkararak girdim ama bir can kazanmış olduk, önemi olan buydu." sözleri ile aktardı.

Nakil olan hastalarla bir aile olduklarını vurgulayan Aydınlı, "Yaşadığı sürüce aileleriyle sizin bir parçanız oluyor çünkü aralıklı sıkıntıları olabiliyor. Sizi ailelerinden biri gibi görüyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Her bölgeye özgü spesifik hastalıklar olduğunu belirten Aydınlı, genetik geçişli, dünyanın farklı yerlerinde rastlanan hastalıkların Antalya'da da görülebildiğini ve bu tip çocuk hastalara hem karaciğer hem de böbrek nakli yaptıklarını anlattı. Aydınlı, "Dünyada yıllık yaklaşık 200 civarında pediatrik nakiller yapılıyor ve bunun 30'unu Akdeniz Üniversitesi yapıyor. Üç aylık, 3,9 kilogram çocuğa karaciğer nakli yaptık. Bu da oldukça önemli." dedi.

Prof. Dr. Aydınlı, merkezdeki nakillerde robot kullanmaya başladıklarını ve her zaman son teknolojiden yararlandıklarını belirterek, yılbaşından bu yana 240 böbrek, 43 karaciğer ve 2 pankreas nakli gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3759 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim