• BIST 9883.11
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

16 bin 49 diş ikinci kez çekilmiş

16 bin 49 diş ikinci kez çekilmiş
Devlet hastanelerindeki tedavi ve ameliyat malzemelerinin SGK'ya şişirilmiş olarak fatura edildiği ortaya çıktı. Sayıştay, fazladan fatura edilen işlemler sonucu sağlık personeline "performans" üzerinden yersiz ek ödeme yapıldığını raporladı.16 bin 49 diş

Sayıştay raporları, sağlık sektöründeki fahiş harcamaları tek tek ortaya çıkardı. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nda yaptığı denetimde, Türkiye genelinde ortalama fiyatı 1,27 TL olan iğne ucunun 10 adedi 32 bin 400 TL'ye, fiyatı 1,54 TL olan lateks muayene eldiveninin üç adedinin 15 bin 962 TL'ye fatura edildiği görüldü. Aşırı fiyatlandığı gözüken malzemelerin fatura toplamı ile Türkiye ortalaması fiyatları arasındaki farkların toplam tutarı 15 milyon 584 bin 670 TL olarak hesaplandığı ifade edildi. Söz konusu uygulamaların 15 milyon 584 bin 670 TL fazla gösterildiği belirtildi.

OLMAYAN DİŞİ ÇEKMİŞLER

Sayıştay denetimlerinde daha önce bir sağlık tesisinde çekilen bir dişin tekrar çekilmiş gibi gösterilerek fatura edildiği belirlendi. Bu durum raporlara"İncelememizde 2012 ve 2013 yıllarında söz konusu SUT kodlarının uygulandığı diş numaraları tespit edilmiş, aynı diş numaralarına tekrar çekim işlemi uygulanarak fatura edilip edilmediği araştırılmış, sonuç olarak 2013'te daha önce çekilen 16 bin 49 adet dişin yeniden çekilmiş olduğu görülmüştür" tespitine yer verildi.

Hatadan kaynaklandı

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, denetimler neticesinde hazırlanan Sayıştay raporuna itiraz etti. Cevap niteliğindeki yazıda, yanlış malzeme eşleştirmelerine rastlanıldığı, tüm branşlara yönelik tıbbi malzemelerin pozitif listelerinin hazırlanması ve her bir malzemeye gerçek piyasa fiyatının verilmesiyle birçok sorunun ortadan kalkacağı ifade edildi. Kurum, "Sarf malzemelerin aşırı yüksek fiyatlarla faturalandırılması MEDULA sistemindeki muhtemel hatalardan kaynaklanmış olabilir" savunması yaptı.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4601 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim