• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9683
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

19 bin eczaneye ilaç dağıtıyor, 4 milyar YTL ciroya gidiyor

19 bin eczaneye ilaç dağıtıyor, 4 milyar YTL ciroya gidiyor
Ahmet Keleşoğlu, tam bir 'ihtiyar delikanlı.' İlerlemiş yaşına (84) karşın işinin başında. Aksatmadan ofisine geliyor ve durumu gözden geçirerek kararlar alıyor. Konya'da eczacı kayınbiraderle başladığı ecza depoculuğu işinde geçtiğimiz günlerde 50'nci yı

Ahmet Keleşoğlu, tam bir 'ihtiyar delikanlı.' İlerlemiş yaşına (84) karşın işinin başında. Aksatmadan ofisine geliyor ve durumu gözden geçirerek kararlar alıyor. Konya'da eczacı kayınbiraderle başladığı ecza depoculuğu işinde geçtiğimiz günlerde 50'nci yılını kutladı. 'Çok çalıştım, bugünlere gelmek kolay olmadı' diyor.

Ahmet Keleşoğlu, tam bir 'ihtiyar delikanlı.' İlerlemiş yaşına (84) karşın işinin başında. Aksatmadan ofisine geliyor ve durumu gözden geçirerek kararlar alıyor. Konya'da eczacı kayınbiraderle başladığı ecza depoculuğu işinde geçtiğimiz günlerde 50'nci yılını kutladı. 'Çok çalıştım, bugünlere gelmek kolay olmadı' diyor.

10 kişiyle başlanan bir işi, 5 bin kişiyle yapılan 4 milyar YTL'lik bir işe dönüştürmek gerçekten kolay değil.
Ahmet Keleşoğlu'nun gündeminde birçok iş var. Bunları röportajda anlattı. Ancak bunlardan birisi çok önemli. Türkiye'deki 23 bin eczaneden 19 binine ulaşan bu dev şirketi, kuracağı bir vakfa devredecek. "Bizden sonra da kazansın, büyüsün, adı yaşasın ve hayır işleri yapsın istiyorum" diyor. Ahmet Keleşoğlu'nun çocuğu yok. "Çalışanlarım çocuklarım" diyor. Kuracağı vakfın yönetiminin yarısını onlar oluşturacak.
Keleşoğlu'nun çalışanları ile ilgili hissiyatı çok derin. "Burada bir aileyiz. Onları severim, onlar da beni sever. En büyük mutluluğum budur" diyor.
Keleşoğlu ile Türkiye'nin ecza depoculuğu sektörünün lider şirketinin bugünlere gelişini, gündemini konuştuk:
 

Selçuk Ecza Deposu ile ecza depoculuğu işinde varsınız. Başka işler de var mı?
Selçuk Ecza Holding bizin ana şirketimiz, ecza depoculuğu da ana işimizdir. 50’nci yıl oldu. Bunun yanında önce kendi inşaatlarımız için kurduğumuz bir inşaat şirketi var. Bir de turizm var. Şimdiye kadar iki otel yaptık. Eczacı müşterilerimiz için yapmıştık. Ticari olarak işletmeye devam ediyoruz.
İnşaat şirketi önce bizim Selçuk Ecza'nın işlerini yaptı. Sonra biraz profesyonelleştiği için gayrimenkul işine de girdi.
Turizm ve inşaat vardır ama gelirlerimizin yüzde 95’i yine ecza depoculuğundan geliyor.

Bu işleri büyütmek istiyor musunuz?
Kemer Tekirova’da 1000 yataklı Club Hotel Phaselis Rose'u kurduk. Turizm işini çok büyütmek istemiyoruz. Bir şeyler yaparız ama turizmci olmak gibi bi hevesim yok. Programda, Haydarpaşa’da bir arsa aldık. Orada 5 yıldızlı bir otel yapmak istiyoruz, bu var. İmar iskân sorunları çözülürse yapacağız. 36 katlı bir şey düşünüyoruz. Projesi var. Yatırımı 100 milyon doların üzerine çıkar. Bu krizde biraz bekleyebilirim. Bir de projenin onayı gerekir. 18 dönüm arsa var. Turizmde bu kadar, başka işimiz yok.

Peki inşaat işinde ne yapmak istiyorsunuz?
İnşaat işinde de rölantideyiz. Piyasa biraz düzelirse yapıp satarız. İnşaat şirketimiz 1-1.5 yıl sürecek Selçuk Üniversitesi'nin binalarına başladı. O bitince elimizdeki bazı gayrimenkulleri değerlendirmeye geçeriz.

Büyük proje var mı?
Gayrimenkulde çok büyük bir projemiz yok. Günün şartlarına göre bakacağız. İstanbul’da araziler ve binalar var.

Sizin çatı şirketiniz holding mi?
Evet, Selçuk Ecza Holding ana şirketimiz, altında Selçuk Ecza Deposu var. As Ecza Deposu var. Selçuklu İnşaat Turizm AŞ var. Bir de Mamsel İlaç Sanayi var.

Bir aile şirketi misiniz?
Selçuk Ecza Holding bir aile şirketidir. Eşimin hissesi var. Baldızın küçük bir hissesi var. Çocuklarım yok. Bir bakıma 5 bin çocuğum var. Çalışanlarımı çocuklarım sayarım.

Peki başka bir sektör düşünüyor musunuz? Aklınızda olan bir şey var mı?
En çok kafama takılan şey enerji. Biraz girsem diye düşünüyorum. Aklımdan geçiyor. Artık para kazanmakla ilgim yok ama enerji önemli bir konu. Santral veya rüzgâr enerji gibi bir şey olabilir. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. İleride çok sıkıntımız olacak. 10 senelik bir ihtiyaç değil, hep olacak. Kısmet olur inşallah.

İş temponuz nasıl? Her gün geliyor musunuz?
Her gün gelirim. Ama artık biraz geç geliyorum. Fakat akşamları devam ediyorum. Yazın daha çok otelde kalıyorum. Gençlerle arkadaşlıklarım var. Antalya’daki otelime gidiyorum.

Eşiniz işte aktif mi?
Eşim toplantılara katılıyor. 50 yıldan fazladır birlikteyiz. Çocuğumuz yok. Ballıyız. Aydın (Doğan) Bey hanımıma hep 'Konyalı' diye seslenirdi. Tanışırız, dostluğumuz vardır.

Peki 2007'yi nasıl kapattınız. Bu yıl nasıl gidiyor?
2007 yılı bizim için iyi kapandı. 50’nci yıla girerken şirketin en kârlı dönemi oldu. Bilançomuz vergiden sonra 160 trilyon kardı. Toplam satışlar 3.5 milyar YTL’ydi. Bu yıl da 4 milyar YTL satış olur, üzerine çıkarız. Kârlılık da 2007’nin altında olmaz.

Kaç kişi çalışıyor?
Şirkette 4 bin 600 kişi çalışıyor.

Nerden geldi aklınıza Konya’da ecza depoculuğu?
Kayınbirederimle birlikte başladım. Nevzat Bey’le. Onun da şimdi Nevzat Ecza Deposu isminde şirketi var. 1962’de o benden ayrıldı. Kendi şirketini kurdu. Sonra ben tek devam ettim. Ama çok çalıştım. Sıfırdan alıp böyle bir kurum yaratmak kolay değil.
Selçuk Ecza, Konya'da kuruldu. Selçuk ismini uğur getirsin diye koyduk. 10 kişiyle başladık. Konya civarında çalıştık.
1975’te İstanbul'a geldik. Arkasından Adana şubesini açtık. Türkiye'nin en büyük deposu oldu, lider olduk. Ondan sonra bu günlere geldik. Türkiye’nin en fazla vergi ödeyen ilk 50 firmasından biriyiz.

Şu anda kaç deponuz var.  Nasıl bir dağıtım ağı kurdunuz?
Şimdi 100 depo var şu anda. Türkiye’nin her tarafına dağılmış durumdadır. Her birinin başında bir eczacı müdürü ve kadroları var. Çalışanların ağırlığı sıfırdan girip müdürlüğe çıkar. Müdürler de kendi içimizden çıkar. Buralardan eczanelere ilaç gider. 2 bine yakın hizmet aracımız var. Birçok eczaneye iki kez, hatta daha fazla gideriz. Telefonla sipariş gelir, anında gider. Eczaneler çok fazla stok bulunduramaz, bizden gider.
İstanbul’da 12-13 depo var. Bunlara şube de diyoruz. Buralar dağıtım merkezidir. 19 bin eczaneye gidiyor. Zaten Türkiye’de toplam 23 bin civarında eczane var. Kango ticari araçlar taşıma yapar. Ayrıca motorsikletler de var. Soğuk zincir araç gerektiren taşımalarımız için böyle araçlarla çalışıyoruz.

Sistem nasıl, siz fabrikalardan alıp depoluyorsunuz... Fabrika kendisi niye doğrudan dağıtmıyor?
Fabrikaladan alıp depoluyor, sonra dağıtıyoruz. Üretici şirketler böyle dağıtımı yapamaz. O ayrı bir branş. Deneyenler oldu, yapamadılar. Finansman bakımından da eczaneyi destekliyoruz.
A’dan Z’ye bütün firmaların ve ilaçların tamamını dağıtıyoruz. Herkes gelip bizimle anlaşıyor ve biz dağıtıyoruz.
Yasal kar haddimiz var. Üreticinin, depocunun, eczacının belli, yüzde 2 kazandığımız da var 7 kazandığımız da var. İskonto alım verim şartları ayrı ama karlılık hep aynıdır. Sağlık Bakanlığı'nın kontrolündedir.

Pazar payınız nasıl?
Hangi dağın başında bir eczane varsa biz orada varız. Pazarın yüzde 35’i bizde. Bu yıl öyle. Daha önce ikinciydik, bu sene lideriyiz. Vergi ve kârlılık bakımından hep lideriz. Bu sene ciroda da iyi durumdayız.

İlaçta üretim tarafında bir şeyler yapmıyor musunuz?
İbrahim Ethem Ulagay İlaç Sanayii'nde ufak bir hissemiz var. 25 yıldır ben yönetim kurulu başkanlığını yapıyorum. Ulagay ailesi tamamen sattı çıktı. İtalyan ortaklı oldu. Yüzde 12 benim hissem, yani Selçuk Ecza Holding'indir. Üretimi düşünmedik, ana işim dağıtım oldu. Bir koltukta iki karpuz gitmez diye düşündüm. İbrahim Ethem'de ortağım ama o benim asıl işim değil. Kârımızı hiç dağıtmadık, hep bünyede kaldı, işimiz büyüdü.
50 senede bu kadar krizler geldi geçti ne bir bankaya ne bir üreticiye 'vademi uzatın' demedim. Çok ölçülü ve temkinli bir yapıya sahibim. Bir bankaya 'Kredim var, vademi uzat' demedim.
1990-1998 arasında ecza depolarının çoğu battı. O arada rekabetten, bilinçsizlikten oldu. 400 depo varsa 360’ı battı.
Bizim işkolumuz da çok sağlam değil. Batanlar çok. Bu dönemde de batanlar oldu.
Dağıtıcının aynı zamanda üretici olması çok mahsurlu değil ama sıkıntı olur diye biz o alana girmedik. Kendi ilaçlarınıza öncelik verdiniz derler. Sanayi ile aranızdaki denge bozulur, onun için yapmadık.

Yabancılardan hiç teklif gelmedi mi, ortak olalım talebi almadınız mı?
Yabancıla 20 yıldır peşimizdeler. Avrupa'nın en büyükleri. Hâlâ gelirler ortak olalım diye. Çünkü biz gözde bir kuruluşuz, Avrupa çapında da iyiz. Avrupa standartlarına uyum sağlamış bir kurumuz. Sadece para için de ortak olmanın anlamı yok. Çok para olsa ne yapacağım? Benim param yetiyor. Hiçbir kanunsuz iş yapmadık, hiz ceza almadık. İstikrarlı bir kurumuz.
Siyasetten uzak, ortalıkta dolaşmayan bir yapım var. Gazeteler yazarsa şu yardımı yaptı, bunu yaptı diye yazar.

Şirketin yönetimi nasıl oluşuyor?
Şirketin yönetimi 7 kişi. Aileden ben ve eşim var. Kalanı profesyoneldir. SPK’ya da kurumsallaşmak için açıldım. Kontrol altında olalım arzusundan doğdu. Şimdi uluslararası denetim firmaların, kontrolü içindeyiz. Bunlar beni mutlu ediyor.
Bir Alman vardı. 'Müdürüme çok güveniyorum' demiştim. Dedi ki 'Ahmet bey güvenmek güzel ama kontrol daha güzel.' Hiç unutmam.

Babanız var mıydı, bu işe başladığınızda?
Ben bu işlere başladığımda babam 8 yıl önce vefat etmişti. Beni tüccar yapmak istiyordu. Kayınbiraderim eczacıydı. Fikir ordan çıktı. Babam ticaretle uğraşıyordu. Onun da şimdi büyük bir ecza deposu var. İlaç üretimi yapıyor.

Bu, As Ecza Deposu niye var? İkinci bir şirket ama aynı alanda...
As’ı ikinci bir marka olsun diye 1987’de kurduk. Bir pazarlama stratejisi olarak kurduk. 400 deponun olduğu dönemdi. Her şeyde ikinci marka yaratıyorlar ya öyle oldu. Aynı bölgede de çalışıyorlar, ayrı çalıştıkları iller de var. Kendi aralarında pazar yaratıyorlar. As’ın yüzde 100’ü Selçuk’a bağlandı.  Aralarında branşlaşma yok. As’ın rakamlarını SPK, Selçuk’la birleştiriyor. Rakamlar konsolide.
Aslında bizim çatı şirketimizin ilk ismi Aksel'di, Ahmet Keleşoğlu Selçuk Ecza Deposu’nun ismiydi. Sonra bu ismi Selçuk Ecza Holding oldu. Adı değişti.

Peki, bu kadar deneyim var. Bunu başka ülkelerde yaparak dışa açılmayı düşünmediniz mi?
Başka ülkelerde de bu işi yapmak niyetimiz var. Yurtdışına açılmayı planladık. Çalışmalarımız var. Araştırıyoruz. Bir iki yıldır bakıyoruz. Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan, Kazakistan ve hatta Cezayir’i bile araştırdık. Krizler gelince bekledik. Niyetimiz var. Akıllı yapmak istiyoruz, ortamı kolluyoruz. Rusya olabilir, Ukrayna olabilir. Verimlilik yönünden Avrupa’nın en iyilerinden biriyiz. Bu birikimimiz var.

Tekrar gayrimenkullere dönelim? Biraz projelerinizden bahseder misiniz?
Gayrimenkulümüz var. Onların hepsi inşaatın bünyesinde, kendi iş kolunda var. İstanbul’da bir hayli var. O şirket değerlendirecek. En sıkışık zamanlarımda bile arsa almışım. Şurası iyi diye satmışlar, dağların başında. Sabiha Gökçen’e doğru. 130 dönüm var, 160 dönüm olan var, bir 70 dönüm var. Şimdi çok kıymetlendi ya gelip 'Satar mısın' diyorlar, satmıyorum. İnşaat sektöründe birçok yerde iş merkezleri ve site biçiminde konut inşaatları gerçekleştirdik.

Peki bu kadar önemli arsalar olduğuna göre, gayrimenkul işinde yapacaklarınız da çok olacak...
Gayrimenkul bu grubun gelecekte önemli işlerinden biri haline gelir. Çünkü elinde bir hayli menkul var. Bunları değerleyince önemli bir iş olur.

Peki bu kriz sizi etkiler mi? Satışlar düşer mi biraz?
Çok stabil durumdayız. Çok kriz atlattık ve bu yüzden çok tedbirliyiz. 2001'in çok faydası oldu. 50 yıldan beri ilk defa en stabil durumdayım ve bunu da bozmak istemiyorum.

 

8 okul yaptık, yardım ettik hayır işleri devam edecek
Siz hayır işlerini seven bir işadamısınız. Neler yaptınız şimdiye kadar?
Birçok okul yaptım. Milli Eğitim'e bağışladık. Şimdi en önemli işimiz Konya Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi binası. Onu yapıyoruz. Hayır işlerimiz devam edecek. Vakıf yapacak. Yaptığımız okulların listesi şöyle:
- Altunizade Hafize Özal İlköğretim Okulu 36 derslikli ek inşaatı, spor salonu (2001)
- Üsküdar Ahmet Keleşoğlu Anadolu Lisesi (2002)
- İstanbul Üniv. Eczacılık Fakültesi derslikleri ve laboratuvarların yenilenmesi (2002)
- Ümraniye Nezahat  Ahmet Keleşoğlu İlköğretim Okulu (2003)
- Marmara Üniv. Eczacılık fakültesi Multimedya ve Araştırma Merkezi yapımı ve bilgisayar donanımı (2006)
- Ümraniye/Sarıgazi Ahmet Keleşoğlu İlköğretim Okulu ek derslik inşaatı, dersliklerin donanımları (2007)
- Ümraniye'de Selçuk Ecza Deposu 50 Yıl İlköğretim Okulu arsa bağışı ve 32 derslikli İlköğretim okulu yapımı (2008)
- Konya Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim fakültesi inşaatı (2008)

Memlekette bir şeyler yaptınız mı?
Ermenek’e sosyal yaşama katkı amaçlı Ermenek Selçuklu Oteli'ni, Konya’da Selçuklu Belediyesi Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’ni yaptık. Başta Ermenek ve Konya olmak üzere ülke kalkınmasına katkı ve hizmet gerekçesiyle Selçuk Üniversitesi Senatosu 'Eğitim Bilimleri' dalında Fahri Doktorluk Payesi verdi.
Bakanlar Kurulu kararıyla Konya Selçuk Üniversitesi’ne bağlı eğitim fakültesine Ahmet KELEŞOĞLU adı verildi, fakültenin adı Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi olarak değiştirildi.
10 Temmuz 2008’de de Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü verdiler.

 

4 milyar YTL ciro yapan şirketini vakfa devredecek
Şirketlerin gelecekte yönetimi ile ilgili bir tasarrufunuz var mı?
Şimdi vakıf kuruyorum. Vakıf benden sonra bu şirketleri yönlendirecek ve hayır işleri yapacak. Eğitime, sağlığa, kimsesizlere yardım edecek. Holdingin yüzde 51’ini vakfa bırakıyorum. Şirketin adını yaşatacak. Ana hissedar vakıf olacak. Kalan hisse mirasçılara gidecek. Yüzde 20'si zaten halka açık.

Mirasçılarınız kim?
Mirasçılarımız kardeşlerimin çocukları ve hanımın kardeşlerinin çocukları. Vakıf kurarak 100-200 sene devam etsin, yön değiştirmesin istiyorum. Vakfın yönetimi de yarısı hissedarların mirasçılarından, kalanı çalışanların arasından bir statü içinde seçilerek oluşturulacak. Belki bir iki üye de üniversitelerden girebilir. Bunun üzerinde çalışıyoruz.

Çok eski çalışanlarınız var mı?
Çalışanlarım çok iyi, bizde 40-50 sene çalışan çok insan var. Bununla gurur duyuyorum. Emekli oluyor, devam ediyor. Bakıyorum senelere, geçmişe, çocukluğuma... Bin şükür ediyorum. Okullar yaptık, hayırlar yaptık. Vakıf kurup daha fazlasını yapmak istiyoruz. Dua edenlerimiz olsun. Çalışanlarımla dostum. Hepsi benim evladım. Burada bir aile yuvası var. Çalışanımı seviyorum, onlarla barışığım. Onlar da beni çok seviyorlar. Bu yüzden çok mutlu olduğumu söyleyebilirim.

 

Ahmet Keleşoğlu kimdir?
Ahmet Keleşoğlu, 1924'te, Tüccar Hacı Mustafa (İncikoğlu) Bey’in altı çocuğunun 5'incisi olarak Konya - Ermenek’te doğdu.
Babasının teşvikiyle ticari hayata atıldı. Nezahat Hanımefendi ile hayatını birleştiren Ahmet Keleşoğlu, 1958’de Selçuk Ecza Deposu'nu kurdu. 1980 yılında İbrahim Ethem Ulagay İlaç Sanayii'ne ortak oldu. Halen Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor.
1980-1990 yıllarında As Ecza Depoları'nı kurdu.
1995 yılında, turizm ve inşaat sektörüne girdi. Bugün, en büyüğü Selçuk Ecza Deposu olan şirketlerini Selçuk Ecza Holding bünyesinde topladı. Halen bu kuruluşların yönetim kurulu başkanı olarak yönetmeye devam etmektedir.
Eğitim, kültür, sağlık ve turizm alanlarında çok önemli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdi.

 

Selçuk Ecza’nın rakamları
-  Ana işi ecza depoculuğu
-  Pazarın yüzde 35'ine sahip
-  Ayrıca turizm ve gayrimenkulde faaliyetleri var
-  Çatı şirketi Selçuk Ecza Holding
-  Holdinge bağlı iki ecza depoculuğu şirketi, bir de inşaat ve turizm şirketi var
-  Grupta 4 bin 600 kişi çalışıyor
-  2007'yi 3.5 milyar YTL ciro ile kapattı
-  2008 hedefi 4 milyar YTL
-  100 depo, 2 bin araçla 19 bin eczaneye dağıtım yapıyor
-  İbrahim Ethem Ulagay İlaç'ın yüzde 12'sinin de sahibi
 

Selçuk Ecza’nın Gündemi
-  Çevre ülkelerde ecza depoculuğu yapmayı hedefliyor. Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan, Kazakistan, Cezayir, Rusya ve Ukrayna'yı inceliyor
-  Gayrimenkulde büyüyecek. Elinde çok büyük arsalar var, değerlendirecek
-  Turizm alalında Haydarpaşa'ya 100 milyon dolarlık büyük bir otel yapacak
-  Bir vakıf kurarak grubun yüzde 51'ini devredecek
-  Enerji işine girmeyi düşünüyor

Bu haber toplam 2978 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim