• BIST 9540.42
  • Altın 2490.432
  • Dolar 32.5053
  • Euro 34.822
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

"2. Uluslararası Maden Suyu Kongresi" başladı

"2. Uluslararası Maden Suyu Kongresi" başladı
İstanbul'da, Türk Kızılay İçecek tarafından düzenlenen "2. Uluslararası Maden Suyu Kongresi"nin açılışı yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, "Ülkemizin birçok kaynağından şişelenen maden sularımız sağlık pınarı olarak milletimizin göğsünü uluslararası arenada gururla kabartmaktadır"

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık: "Avrupa'ya baktığımızda kişi başı yıllık 100-150 litre mineralli su tüketimi olurken, ülkemizde bunun 10-15 litre seviyesinde olduğunu görüyoruz"

Türk Kızılay İçecek'in "Bir Ömür Maden Suyu" sloganıyla düzenlediği kongrenin açılışı, Üsküdar’daki bir otelde gerçekleştirildi.

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, açılıştaki konuşmasında, Türkiye'nin su kaynaklarının, mineral zenginliği açısından dünyanın en şanslı coğrafyalardan birine sahip olduğunu söyledi.

Tarih boyunca şifa ve hayır için akan maden sularının kullanımının 2. Abdülhamid Han döneminde daha yaygın hale geldiğini anlatan Coşkun, şu ifadeleri kullandı:

"Milli mücadele döneminde Afyonkarahisar'da rahatsızlanan ve Gazlıgöl'den getirilen maden suyunu içerek sağlığına kavuşan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, burada bir fabrika kurulmasını sağlamış ve bu fabrikayı Türk Kızılay'ımıza bağışlamıştır. O günden bugüne kadar hayra akan maden suyumuzu içiyor ve şifa buluyoruz. Ülkemizin birçok kaynağından şişelenen maden sularımız sağlık pınarı olarak milletimizin göğsünü uluslararası arenada gururla kabartmaktadır."

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da Kızılay'ın 2030 strateji içerisine yaşanılabilir bir çevreyi koyduğunu belirterek, bu kapsamda küresel sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin, okyanuslar, karalar ve ekosistemin bütüncül olarak korunması olarak belirlendiğini ifade etti.

Dünyadaki su ve mineralli su tüketiminden örnekler veren Kınık, "Avrupa'ya baktığımızda kişi başı yıllık 100-150 litre mineralli su tüketimi olurken, ülkemizde bunun 10-15 litre seviyesinde olduğunu görüyoruz. Dünyaya baktığımızda, 1 milyar insanın temiz içme suyuna erişiminin olmadığını görüyoruz. Ama diğer taraftan bir günde golf sahalarını sulamak için 600 milyon metreküp suyun harcandığını da biliyoruz. Bu, toplam insanlığın içme suyuna eşit bir oran." dedi.

Kongreye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcısı Sami Sarıyıldız, Kızılay İçecek Genel Müdürü Metin Kul, Uluslararası Maden Suyu Kongresi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Saygı ve vatandaşlar katıldı.

Çeşitli konularda paneller düzenlenecek kongre, yarın akşama kadar sürecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1118 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim