• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

" %20 Fark " Bu Hafta Meclis Gündeminde

" %20 Fark " Bu Hafta Meclis Gündeminde
Sigortalı hastaların özel hastanelerden yararlanması kolaylaşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşan hastanelerde fiyat farkı yüzde 20'yi geçmeyecek, kanser tedavisi, acil, yoğun bakım ücretsiz olacak.

Sigortalı hastaların özel hastanelerden yararlanması kolaylaşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşan hastanelerde fiyat farkı yüzde 20'yi geçmeyecek, kanser tedavisi, acil, yoğun bakım ücretsiz olacak.

Sigortalı vatandaşlara özel hastanelerin kapıları açılıyor. Hafta içi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek yasa tasarısına göre, bundan sonra özel hastaneler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yapacakları anlaşma gereği sigortalı hastaların muayene ve tedavi ücretlerinde keyfi uygulamaya gidemeyecek. Kanser gibi ağır hastalıklarda da tedavi ücretsiz olacak. Hastaneler, acil ve yoğun bakım hizmetlerinde ücret talep etmeyecek. Uygulama SGK ile anlaşma yapan hastanelerde geçerli olacak. Anlaşma yapmayan özel hastaneler Genel Sağlık Sigortası kapsamında hizmet vermeyecek. Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin getirdiği yenilikler şöyle:

KANSER TEDAVİSİ ÜCRETSİZ

Özel hastaneler acil servis, yoğun bakım, kanser tedavileri ve birtakım özel operasyonlarda vatandaştan ücret almayacak. Bir sigortalı kanser hastası SGK ile anlaşmalı özel hastanelerden istediğinde ücretsiz tedavi olabilecek.

FARK YÜZDE 20'Yİ GEÇMEYECEK

Özel hastanelerin sigortalı hastalardan muayene ve tedavi için alacağı ücret farkı yüzde 20'yi geçmeyecek. Örneğin, SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) çerçevesinde 60 YTL olarak ücretlendirilen 24 saat EKG kaydı için özel hastaneler en fazla 12 YTL fark talep edebilecek. 252 YTL'lik normal doğum ücretine en fazla 50.4 YTL fark alınabilecek.

SGK ile anlaşmaya yanaşmayan özel hastaneler ise istedikleri fiyatlar üzerinden çalışmaya devam edebilecek.

AĞIR HASTALIKLARA YENİ FİYAT

Özel hastanelerin fiyat farkı sınırlandırılırken, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) içerisinde yer alan fiyatlar yeniden gözden geçirilmesi de gündemde. Özellikle kanser gibi ağır ve problemli vakalara sigortadan hastaneye ödenecek ücretlerde artış yapılması planlanıyor. Düzenlemeyle devlet hastanelerinde çalışan sağlık personelinin yükünün azaltılması hedefleniyor.

VATANDAŞA BÜYÜK AVANTAJ

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, uygulamanın vatandaş için müjde olacağını ve sağlık hizmetlerinde büyük bir adım anlamına geldiğini söyledi. “Sağlıkta Dönüşüm” adı altında vatandaşın son dönemde önemli yeniliklerle tanıştığını kaydeden Kaçar, “Ciddi farklar ödenmeden özel hastane konforuna vatandaş kavuşmuş olacak. Bu çok büyük avantaj” diye konuştu.

 

'Özel'e kaçış engellenecek

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, yüzde 20 sınırlandırması getirilmemesi durumunda doktorların özel hastanelere kaçışının engellenemeyeceğini belirtti. Kaçar, “Hekimler özele kayarsa hastanelerin döner sermaye gelirleri düşer. Aldıkları ücretlerin net hali olarak bir uzman hekim 1200 YTL alıyor. Muayenehanesi yoksa 5 bin YTL kadar döner sermaye alıyor. Bütün akış özele sevkedilirse bu döner sermaye bin-bin 500 YTL civarına düşer ve hekimler de, hastalar da bundan zarar görür. Bu düzenleme gayet yerindedir” dedi. Yeni düzenleme devlet hastanelerinde çalışan sağlık personelinin üzerindeki yükü de azaltacak. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışan uzman hekim sayısı, özel sağlık sektöründen yüzde 50 daha fazla. Buna karşın, doktor başına düşen günlük muayene sayısı devlet hastanelerinde özellere göre bir buçuk katı (yüzde 150).

 

Bu haber toplam 2323 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim