• BIST 9796.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

2008 Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki değişiklikler

2008 Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki değişiklikler
Özel Hastaneleri sıkıntıya sokan, bazı özel hastanelerinde kurumla anlaşmasının iptaline neden olan % 30 fark sınırlaması, 1 Ekimde yürürlüğe girecek olan Sağlık Uygulama Tebliği ile yumuşatıldı.

Özel Hastaneleri sıkıntıya sokan, bazı özel hastanelerinde kurumla anlaşmasının iptaline neden olan % 30 fark sınırlaması, 1 Ekimde yürürlüğe girecek olan Sağlık Uygulama Tebliği ile yumuşatıldı.

Buna göre kurumla sözleşmeli özel sağlık kurumları; "Sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu" tarafından belirlenen ve SUT eki EK-12 Listesinde yer alan istisnai sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden üç katını geçmemek üzere ilâve ücret alabilecekler. Ek-12 Listesinde yer alan İstisnai Sağlık Hizmetleri;

1. Prostata lazer veya plazmakinetik tedavisi (Neodymium, Potasyum Titanil Fosfat Laser (Greenlight), Holmiyum, Diod Laser,vb.)

2. Koroner arter hastalığında kullanılan ilaçlı stent


OTELCİLİK HİZMETLERİNDEN 3 KATINA KADAR FARK ALINABİLİYOR

Sözleşmeli Özel sağlık kurumları ayrıca Kurumca belirlenen standartların üzerinde sundukları otelcilik hizmetleri için; Tek yataklı banyolu, tv, telefonu bulunan odalar da  25,00 YTL, Suitli, banyolu, telefonlu, çoklu yemek seçeneğinde ise 40,00 YTL’nin 3 (üç) katını geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilecekler.


FİZİK TEDAVİ UYGULAMALARI

19.7.1. Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularında fizik tedavi uygulamaları;

(1) Bir hasta için bir yıl içinde farklı vücut bölgelerinden olmak şartıyla iki kez, aynı bölgeden bir kez olmak üzere uygulanan fizik tedavi işlemlerine ait bedeller Kurumca karşılanır. Bir hasta için günde en fazla bir seans fizik tedavi ücreti ödenir.

(2) Kurumla sözleşmeli özel sağlık hizmeti sunucularında fizik tedavi uygulamaları bedellerinin ödenmesi için;

a)Uygulamaların fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin gözetiminde hekim dışı sağlık personeli tarafından uygulanmış olmadır.

b)Hastaların, en az 5 m2 lik hasta kabininde tedaviye alınmış olmalıdır. 

c) Uygulayıcı personelin her bir üyesi en fazla 2 kabinden sorumlu olmalıdır.

d)Bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi gözetiminde aynı anda en fazla 10 hastaya fizik tedavi işlemi uygulanabilir.  

(3) Kurumca bedeli ödenecek günlük fizik tedavi seans sayısının hesabında, merkezde tam zamanlı görevli fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekim sayısı ve çalışma saatleri, merkezin çalışma saatleri, iş kanununa göre çalıştıracağı hekim dışı sağlık personeli sayısı, kabin sayısı ve seans süresi dikkate alınır. Fizik tedavi seansları en az 60 dakika olarak kabul edilir.

19.7.2. Kurumla sözleşmeli özel sağlık hizmeti sunucularında rehabilitasyon uygulamaları;

(1) Nörolojik rehabilitasyon uygulanan merkezlerde, psikolog ve ortez-protez teknisyeni/ teknikeri, egzersiz salonu, EMG ünitesi, ürodinami ünitesi ve psikoterapi ünitesi bulunması zorunludur.

(2) Pediatrik rehabilitasyon uygulanan merkezlerde, ortez-protez teknisyeni/ teknikeri, egzersiz salonu, EMG ünitesi, ürodinami ünitesi, çocuk gelişimi ve eğitimi ünitesi bulunması zorunludur.

(3) Her bir uygulayıcı fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi ve fizyotetapist, seans süresince 1 hastaya rehabilitasyon işlemi uygulayabilir.

(4) Bir hasta için en fazla 30 seanslık bir rehabilitasyon uygulaması yapılabilir. 30 seanstan sonra uygulamaya devam edilmesi gerektiğinde, Kurumla sözleşmeli üçüncü basamak sağlık kurumları tarafından, en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu düzenlenecektir.

(5) Kurumca bedeli ödenecek günlük rehabilitasyon seans sayısının hesabında, merkezde tam zamanlı görevli fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekim sayısı ve çalışma saatleri, merkezin çalışma saatleri, iş kanununa göre çalıştıracağı fizyoterapist sayısı ve seans süresi dikkate alınır. Rehabilitasyon seansları en az 60 dakika olarak kabul edilir.

 


EK-9 listesindeki Fizik Tedavi fiyatları şöyle;

 

 

7.5. FİZİK TEDAVİ ve REHABİLİTASYON

 

P915000

Fizik tedavi (ayaktan, günlük paket) (14. güne kadar)

20,00

P915001

Rehabilitasyon ( ayaktan, günlük paket) (14.güne kadar)

95,00

P915010

Fizik tedavi (ayaktan, günlük paket) (15- 30.gün arası)

15,00

P915011

Rehabilitasyon (ayaktan, günlük paket) (15-30. güne kadar)

75,00

P915020

Fizik tedavi (ayaktan, günlük paket) (30 gün üzeri)

10,00

P915021

Rehabilitasyon (ayaktan, günlük paket) (30 gün üzeri)

55,00

 

DOĞUM PAKET FİYATLARI DEĞİŞTİRİLDİ

Sağlık Uygulama Tebliğinde doğum paketlerinin fiyatları da değişti. Normal ve müdahaleli doğum 400 YTL, sezaryen’in fiyatı da 450 YTL olacak belirlendi.

Tebliğ eki eski EK-9 listesinde Fakoemülsüfikasyon + İOL (göziçi lensi ücreti dahil) 686,50 YTL iken, yeni EK-9 listesinde lokal ve genel anestezi altında olmak üzere ikiye ayrıldı. Lokal yapılan uygulama için fiyat 350 YTL, genel anestezi altında yapılan uygulama için 650 YTL olarak belirlendi.

 

AYAKTAN TEDAVİDE PAKETLERDE % 20 İLAVE YOK

Eski Sağlık Uygulama Tebliğinde başvurubaşı için belirlenen tutarlara özel sağlık kurumları % 20 ilave ediyorlardı. Yeni Sağlık uygulama tebliğinde bu madde kaldırıldı. Eski tebliğ eki Ek-10/A'da yatak sayılarına göre başvurubaşı ödeme fiyatları belirlenen özel sağlık kurumları, yeni tebliğ eki Ek-10'a da bu sınıflandırılmaya sokulmadı. TM-Tıp merkezi, DM -Dal merkezi, ÖH-Özel hastane kodlarıyla ekte tanımlanan özel sağlık kurumlarına, yatak sayılarına bakılmaksızın fiyat belirlendi. Eski tebliğe göre 100 yatak üzeri ve H4 sınıfına giren bir hastane örneğin Kardiyoloji muayenesini % 20 dahil 36 YTL'ye fatura ederken, yeni tebliğe göre 31 YTL'ye fatura edecek. Yeni Ek-10/B listesinde de Kadın Doğum ve Göz branşları için başvurubaşı ödeme tutarları bulunmuyor.

Hastanın 10 gün içinde ayaktan ilk başvurusundan sonraki aynı dala ayaktan başvurularında; Aynı sağlık kurumuna olması halinde sadece SUT eki EK–10/C Listesinde yer alan işlem bedelleri faturalandırılabiliyor. Farklı sağlık kurumuna olması halinde ise sağlık hizmeti giderleri faturalandırılamıyor. (Farklı sağlık kurumlarının faturalandıramaması hükmü 01 Ocak 2009 tarihinde uygulamaya konulacaktır.)

 

YOĞUNBAKIMLAR EK-8’DEN FATURALANDIRILACAK, FARK ALINMAYACAK

21.09.2007’de yayınlanan 2007/71 sayılı genelge ile paket haline getirilen yoğunbakım uygulamaları, Danıştay’ın SUT ve eklerini iptal etmesi ile Eylül başından beri EK-8’den faturalanıyordu. SUT taslak çalışmalarında EK-9’a ilave edilmesi düşünülen yoğunbakım paketleri, son yayınlanan EK-9 listesinde bulunmuyor. Buna göre yoğunbakımlar EK-8’den faturalandırılmaya devam edilecek ve yoğunbakım hastalarından fark alınamayacak.

 

AİLE HEKİMLİĞİNE GEÇİLEN İLLERDE SEVK ZİNCİRİNE UYULACAK

Aile hekimliğine geçilen ve SUT eki EK-4’de belirtilen BAYBURT, ISPARTA, GÜMÜŞHANE ve DENİZLİ illerinde 01 Kasım 2008 tarihinden itibaren ilk müracaatın aile hekimliğine yapılması zorunlu tutuldu. Acil haller dışında aile hekimliğinden sevk alınmaksızın ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına yapılan müracaatlara ilişkin giderler Kurumca ödenmeyecek. Acil hal nedeniyle aile hekimliğinden sevk alınmaksızın ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına yapılan müracaatlara ilişkin giderlerin ödenebilmesi için acil tıbbi müdahale yapılmasını zorunlu kılan durumun müdahaleyi yapan hekim tarafından imzalanmış bir belge ile belgelendirilmesi ve Kurumca kabul edilmesi gerekiyor. SUT eki EK-4 Listesinde belirtilen iller dışındaki sağlık kurumundan yapılan sevklerde ayrıca aile hekimliği sevk belgesi aranmayacak.




Bu haber toplam 5368 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim