• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 15 °C

2012'de Organ Nakli Merkezi açılabilecek iller belirlendi

2012'de Organ Nakli Merkezi açılabilecek iller belirlendi
2012’de organ nakli merkezi açmak için ruhsat başvurusunda bulunabilecek iller Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile belirlendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2010 yılında yayımlanan Genelge ve Yönerge ile organ nakli merkezlerinin Bakanlıkça yapılacak planlamaya göre açılacağı, ülke genelinde yeni merkez açılmasına ihtiyaç duyulan hizmet bölgeleri ve ihtiyaç kapasitesi belirlenerek Bakanlık internet sitesinden ilan edileceği bildirilmişti.

 

Yönerge hükümlerine göre 2012 yılı için yeni organ nakli merkezi açılmasına ihtiyaç duyulan iller ve merkez sayıları 2 Ocak 2012’de yayımlanan genelge ile belirlendi. Organ nakli merkezlerinin açılabileceği iller belirlenirken, illerin demografik yapısı, organ bekleme listelerindeki kayıtlı hasta sayıları, merkezlerin kapasite kullanım durumu, bölgelere göre nüfus ve merkez sayıları, transplantasyon yapabilecek hekim sayıları ve ülke genelinde dağılımı gibi kriterler dikkate alındı.

2012 yılı planlamasında organ nakli merkezi açılabilecek 4 il belirlendi. Van’da Böbrek nakli ve karaciğer nakli için birer adet olmak üzere toplam iki merkez için başvuru yapılabilecek. Van dışında 3 ilde de birer adet böbrek nakli merkezi planlamaya dahil edildi. Bu iller ise Hatay, Şanlıurfa ve Trabzon.

Organ nakli merkezi açmak için yapılacak başvurularda, o ildeki devlete ait üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerine öncelik verilecek. Kamuya ait hastanelerden başvuru yapılmaması halinde özel hastanelerden yapılan başvurular değerlendirmeye alınacak. Belirlenen sayının üzerinde başvuru olması halinde hak sahibi noter huzurunda yapılacak kura ile belirlenecek, hak sahibi hastaneye merkez açma nihai başvurusu yapmak üzere ön izin verilecek.

Ön izin başvurusunda bulunacak merkezlerin başvuru yaptıkları tarih itibari ile Organ Nakli Merkezleri Yönergesinde bahsedilen fiziki şartları taşımaları ve burada bildirilmiş olan birimlere ve personele sahip olmaları, merkez açma talep dilekçelerini de 02 Ocak-29 Şubat 2012 tarihleri arasında Bakanlık Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne iletmeleri gerekiyor. Ön izin başvurularının değerlendirilmesi aşamasında belirtilen şartları taşımadığı tespit edilen merkezlerin başvuruları geçersiz sayılacak.

Genelge için tıklayınız

Haber: Abdullah Gökhan Pekak / SAĞLIK AKTÜEL

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4400 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim