Yeni Asır-Erkan DOĞAN Yeni Asır'ın geçtiğimiz cuma günü 'Sağlıkta isyan' manşetiyle gündeme getirdiği ve geçtiğimiz ay çıkan iki yeni yönetmeliğin özel sağlık sektöründe meydana getirdiği sorunlar nedeniyle yarım kalan yatırımlar konusunda, Ankara'dan iyi haber geldi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşen AKP İzmir Milletvekili Taha Aksoy, "Bakan Akdağ, ruhsat almak için yönetimeliklerin çıktığı 15 Şubat'tan önce başvuruda bulunup bekleyen Türkiye genelindeki 200 tıp ve dal merkezine ruhsat verileceğini açıkladı" dedi.
Aksoy, "Sayın Bakan işlemleri tamamlananların hepsine önümüzdeki hafta başından itibaren ruhsatlarının verilmeye başlanacağını söyledi. Eksiklikleri olanlara da bir ay ek süre verileceğini aktardı" dedi. Aksoy'un açıklaması milyonlarca YTL yatırım yapıp, açılış için onay bekleyen İzmir'deki 23 tıp ve dal merkezi sahipleri tarafından sevinçle karşılandı. İzmir Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr.Serap Uluırmak, "Bakana teşekkür ederiz ama sorunların tamamı çözülmedi. Bu tıp ve dal merkezlerinin yanısıra 15 Şubat'taki yönetmeliklerin yarattığı belirsizlik nedeniyle yatırımları askıya alınan özel hastanelerin de önü açılmalı. Ayrıca tıp ve dal merkezlerini ilgilendiren yönetmelikte tıp merkezi açmak için 'sağlık imarlı arsa' şartı bizi çok sıkıntıya sokuyor" dedi.
Gündeme taşıdık
Yeni Asır, Sağlık Bakanlığı'nın 15 Şubat'ta yayınladığı "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları" ve "Özel Hastaneler Yönetmelikleri"yle yatırımları durdurulan özel sektörün sıkıntılarını 14 Mart günü 'Sağlıkta İsyan' manşetiyle duyurdu. Bakanlığın hazırladığı iki yönetmelikle tüm özel sağlık kuruluşlarının yapacağı yatırımlar, bakanlık emriyle Ekim ayına kadar donduruldu. Ekim'den sonrası ise, yapılabilmeleri yine yine Bakanlığın iznine ve yapacağı programa bağlandı. Yeni düzenlemelerle 1000 kişiye iş olanağı sağlayacak İzmir'deki 160 milyon YTL'lik hastane yatırımı projesi durma noktasına gelirken, ayrıca yatırımlarını yapıp kapılarını açmak için onay bekleyen 23 yeni tıp ve dal merkezi de büyük bir şok yaşadı.
Projesi askıya alındı
Özel Hastaneler Yönetmeliği yüzünden Özel Kent Hastanesi yönetimi, Çiğli'deki hastane binasının yanına yapacağı Onkoloji Merkezi ile Bornova ve Balçova'ya açmayı planladığı iki tıp merkezi için toplam 60 milyon dolarlık yatırımını askıya aldı. Bunun yanında Bayraklı'daki Central Hospital Hastanesi'nin içinde bulunduğu Batı Anadolu Sağlık Grubu, Halkapınar'daki 50 milyon dolarlık Sağlık Kompleksi yatırımını durdurdu. Menemen'deki Özel Sada Hastanesi yönetimi ise, Aliağa'ya kuracağı 10 milyon dolarlık ikinci hastane yatırımından vazgeçti. Yine İzmirli bir grup Yenişehir bölgesine kuracağı 75 yataklı 10 milyon YTL'ye mal olacak hastane projesini askıya aldı. Mersinli Tıp Göğüs Hastalıkları Dal Merkezi'nin Mersinli'de yapmayı planladığı 5 milyon YTL'lik hastane yatırımı da proje aşamasında kaldı.
Aksoy-Akdağ görüşmesi
Özel hastaneler, tıp ve dal merkezlerinin sorunlarıyla yakından ilgilenen AKP İzmir Milletvekili Taha Aksoy, geçtiğimiz hafta sektörün yaşadığı sıkıntılar konusunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüştüğünü söyledi. Aksoy, Bakan Akdağ'ın yatırımları tamamlanan ancak ruhsat bekleyen İzmir'de 23, Türkiye'de 200 tıp ve dal merkezine ruhsat verileceğini açıkladığını söyledi. Aksoy, "Sayın bakan işlemleri tamam olanların hepsine önümüzdeki hafta başından itibaren ruhsatlarının verilmeye başlanacağını söyledi. Eksiklikleri olanlara da bir ay süre verileceğini aktardı. Bir aylık sürede onlar da eksikliklerini tamamladığı takdirde ruhsatlarını alıp hizmete başlayabilecekler" diye konuştu.
İzmir Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Serap Uluırmak, Sağlık Bakanlığı'nın yatırım yapıp açılmak için ruhsat bekleyen 200 tıp ve dal merkezine ruhsat verilmesi kararının memnuniyet verici olduğunu ifade etti. İzmir'deki 23 dal ve tıp merkezi yatırımı yapan kişilerin her birinin yaklaşık 1 milyon YTL yatırım yaptığını ve çalışanlarına da dört aydır maaş ödediğini belirterek, "Ancak bu merkezler, ruhsat alamadıkları için açılamıyorlardı. Karamsar bir şekilde ruhsat verilip verilmeyeceğini düşünüyorlardı. Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ'ın 23'ü İzmir'de olan toplam 200 tıp ve dal merkezine ruhsat vereceğini açıklaması çok olumlu bir gelişme. Bu haberi duyunca çok sevindik. Bu habere sadece yatırım yapanlar değil, mahalleleri veya semtlerinde tıp ve dal merkezi açılaçak vatandaşlar da çok sevinecek" dedi.
Sektörün önü açılmalı
Ancak, Sağlık Bakanlığı'nın 15 Şubat'ta yayınladığı "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları" ve "Özel Hastaneler Yönetmeliği"nin yarattığı sıkıntıların devam ettiğini anlatan Dr. Uluırmak, şunları söyledi: "Yatırımı başlayan ancak 15 Şubat'taki yönetmeliklerin yarattığı belirsizlik nedeniyle yatırımlarını askıya alan özel hastanelerin de önü açılmalı. Ayrıca, tıp ve dal merkezlerini ilgilendiren yönetmelikte tıp merkezi açmak için 'sağlık imarlı arsa' şartı bizi çok sıkıntıya sokuyor. İzmir merkezde sağlık imarlı arsa bulmak neredeyse imkansız. Bu durumda İzmir'deki 110 tıp ve dal merkezinden 100'e yakını kapanır. Evinin en yakınındaki sağlık kuruluşu olan tıp ve dal merkezleri kapandığında vatandaş eskiden olduğu gibi hastanelere gidecek ve hastanelerde kuyruklar yeniden oluşacak."
"Biz sınırsız tıp-dal merkezi özel hastane açılsın demiyoruz" diyen Uluırmak, şöyle devam etti:
"Ancak ülke genelindeki mevcut kamu, üniversitesi ve özel hastaneler değerlendirilerek bir planlama yapılmalı ve Sağlık Bakanlığı, '2009'dan sonra yeni açılacak hastane, tıp ve dal merkezleri şu şartlara göre açılacak' demeli. Yatırımcı da bu plana göre hareket ederek, mağdur olmaktan kurtulacaktır."
CHP'liler tepki gösterdi
Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 2 yönetmelik ise, CHP İzmir milletvekillerinden tepki gördü:
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam:
İzmir'de ve Türkiye genelinde binası bitmiş, sağlık personeli hazır ancak bakanlığın ruhsat vermediği onlarca tıp ve dal merkezi var. Bakanlık yetkilileri, vatandaşın daha rahat sağlık hizmeti alacağını ve özelleştirmenin önünü açacağını söyledi. Ancak, çıkarılan yönetmeliklerle özel sağlık sektörü önü tıkanmıştır. Özellikle tüm küçük sağlık işletmeleri mağdur edilmektedir. Bu çok ciddi bir yanlıştır. Sağlık Bakanı Akdağ, bu konudaki sorulara kaçamak cevap veriyor. Konuyu Bakan Akdağ'a bir kez daha götüreceğim.
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan:
AKP'nin sağlıklı bir sağlık politikası yok. Günlük hedeflerle rüzgara göre politika oluşturuluyor. Hükümet kendi teşvik ettiği özel sağlık yatırımcılarını çıkardığı yönetmeliklerle zor durumda bıraktı. Bu kadar yatırım yapan özel sektör temsilcileri şimdi ne yapacak? Konunun detaylarını inceleyip, araştırmam gerekiyor.
RUHSAT SEVİNCİ YAŞAYAN MERKEZLER
Özel Mersinli Tıp Göğüs Hastalıkları Dal Merkezi
Özel Ata Göz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Gaziemir Şubesi
Özel Karşıyaka EKOL Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi
Özel Medikal Kardiyoloji Dal Merkezi
Özel Osmangazi Vefa Dahiliye Dal Merkezi
Özel Nokta Göz Göz Dal Merkezi
Özel Gündoğdu Göz Dal Merkezi
Özel Alfa Göz Göz Hastalıkları Dal Merkezi
Özel Borfiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Dal Merkezi
Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi
Özel Artı Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi
Özel Buca Kardiyoloji Dal Merkezi
Özel Ege Alsancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Dal Merkezi
Özel NÖRON Psikiyatri Dal Merkezi
Özel Bozyaka Üroloji Dal Merkezi
Özel Demirtaş Tıp Merkezi
Özel Onur Tıp Merkezi
Özel Perle Tıp Merkezi
Özel Kent Alsancak Tıp Merkezi
Özel Batı Anadolu Mersinli Tıp Merkezi
Özel Özen Tıp Merkezi
Özel Doktor Banu Sağsöz Tıp Merkezi
(* Liste İzmir Özel Sağlık Kuruluşları Derneği'nden alınmıştır)