• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

27 Yıllık Böbrek Taşı Ağrısından Ses Dalgasıyla Kurtuldu

27 Yıllık Böbrek Taşı Ağrısından Ses Dalgasıyla Kurtuldu
12 yaşından bu yana böbrek taşı ağrısı çeken 39 yaşındaki hasta ses dalgalarıyla taş kırma yöntemi olan ESWL ile cerrahisiz bir şekilde sağlığına...

12 yaşından bu yana böbrek taşı ağrısı çeken 39 yaşındaki hasta ses dalgalarıyla taş kırma yöntemi olan ESWL ile cerrahisiz bir şekilde sağlığına kavuştu. Macide Ferhan Erat, yıllardır bu hastalıkla verdiği mücadelenin ameliyatsız bir şekilde sonlanmasının verdiği mutluluğu doktoruyla paylaştı.

Böbrek taşlarının en önemli tedavisi olan ses dalgalarıyla taş kırma yöntemi (ESWL) hakkında konuşan Vitale Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Bulut, bu yöntemle iyileşen hastası hakkında bilgi vererek, "Hastamızın sağ böbreğinin alt polde 9 mm civarında bir taşının olduğu 9 yıl önce tespit edilmiş. Müdahale edilmeyen böbrek taşı nedeniyle hastamız, tespitten 9 yıl sonra şiddetlenen ağrı, bulantı, kusma ve soğuk terlemenin yanı sıra kanlı idrarla bize başvurdu. Yapılan tetkiklerde 12x7 mm boyutlarında sağ üreter üst uçta taşın varlığını gördük. Sağ böbrekte orta derecede şişme ve taşın idrar geçişine de engel olduğu tespit edildi" diye konuştu.

"Kısa sürede taşlar kırıldı"

Hastalarına tedaviyle ilgili yaptıkları öneriler hakkında da bilgi veren Op. Dr. Bulut, cerrahi yöntem gerektirmeden taşa müdahale ettiklerini söyledi. Op. Dr. Bulut, "Hastamıza anestezi ve hastaneye yatış gerektirmeyen bir yöntem olan ESWL ile müdahale ettik. Avrupa Üroloji Birliği'nin önerileri doğrultusunda; 2 cm'den küçük böbrek taşları için ilk tedavi seçeneği şok dalgası olarak belirlenmiştir. Biz de bu görüşle; 1 seans ESWL uyguladık. Bir hafta sonra yapılan kontrollerde, hastamızın küçük taş parçaları düşürdüğünü öğrendik. Kontrol grafisinde ise; sağ böbrekten mesaneye inen yolda taşın 7x4 mm'e geldiğini ve önünde 2 mm taş fragmanları olduğunu gözlemledik" dedi.

"Bebeklerde bile güvenle kullanılıyor"

Hastalarına 1 seans daha ESWL yaptıklarını ve 1 hafta sonraki muayenelerinde taş parçalarının tamamen döküldüğünü tespit ettiklerinin altını çizen Op. Dr. Kemal Bulut, "Ses dalgasıyla mücadele ettiğimiz ve cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hastamızın sorununu çözdüğümüz için çok mutluyuz. Kendine uyguladığımız 3. seans sonrasında hastamız taşını ağrısız bir şekilde düşürdü. Ayaktan yapılan bu işlem, yaklaşık 30 dakika sürmekte ve işlem sonrası hasta yürüyerek rutin hayatına hemen dönebilmektedir. Böbreğe ve uygulandığı bölgeye herhangi bir zararı yoktur. Bebeklerde bile güvenle kullanılabilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Ses dalgalarıyla bu dertten kurtulduğum için çok mutluyum"

12 yaşından bu yana yaşadığı ağrılı süreçten bahseden 39 yaşındaki Macide Ferhan Erat, "Daha önce de birkaç kez küçük taşlar düşürdüm ve ESWL tedavisi yaptırdım. Ancak son dönemde yaşadığım ağrılı süreç nedeniyle Op. Dr. Kemal Bulut'a başvurdum. Şükürler olsun ki yıllardır çektiğim bu ağrılı süreci ameliyat olmadan tamamladık. Belki basit bir hastalık gibi algılansa da taşın verdiği kusma, ağrı ve bulantı semptomları günlük yaşantınızı zorlar nitelikte. Ses dalgalarıyla bu dertten kurtulduğum için çok mutluyum" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 423 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim