Özel bir firmanın deneylerinde kullandığı ilaçların paralarını hastaların karnelerine yazdırıp devlete ödettirdiği ortaya çıktı..
İlaç araştırmaları konusunda faaliyet gösteren özel bir firma, deneylerinde kullandığı ilaçların bedelini ilaç üreticisi firmalardan karşılamak yerine, hastaların karnesine yazdırıp devlete ödetti.
SPONSOR FİRMA YERİNE
Başbakanlık Teftiş Kurulu Başmüfettişi Mehmet Kılınçer'in, "fahiş fiyatlarla ilaç satışıyla" ilgili hazırladığı rapor, devletin kasasının nasıl boşaltıldığını ortaya çıkardı. Rapor, özellikle İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde, hastalar üzerinde yürütülen FAZ-4 klinik çalışmalarında (hastalar üzerinde ilaç deneyi), ilaç paralarının, sponsor firma olan Ares Danışmanlık şirketi tarafından karşılanmayıp, devlete ödettirildiğine dikkat çekti. Raporla, bu yolla devletin 3.5 milyon YTL'den fazla zarara uğratıldığı ortaya çıktı. Olayın başlangıcı 2006'ya dayanıyor. İlaç araştırmaları organize eden Ares Danışmanlık, kanser ve organ nakli için kullanılan Cell-Cept, Neoral, Sandimmune, Deltacortril, Prograf ve Rapamune adlı ilaçların denemelerini gerçekleştirdi. Firma, "Elite-Symphony Faz IV. Klinik Çalışma" adını verdiği deneyin yapılması için, İzmir ve çevresinde bulunan 11 hastaneyle anlaştı.
GÖREVLİLERLE İŞBİRLİĞİ
Bu hastanelerde görevli bazı doktor ve hemşirelerle de anlaşan firma, "hediyeler" karşılığında, kullanılacak ilaçların, hastaların sağlık karnelerine yazılmasını sağladı. Firma bu şekilde ilaçların bedelini sosyal güvenlik kurumlarına ödetti. Miktar, SSK'dan 2 milyon 449 bin, Emekli Sandığı'ndan 524 bin, Bağ-Kur'dan ise 799 bin YTL olmak üzere, toplam 3 milyon 772 bin YTL'yi buldu. Başbakanlık Teftiş Kurulu hazırladığı raporla, hastanelerde çalışan doktor, hemşire ve diğer ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Raporda,11 ayrı merkezde de aynı uygulamanın yapıldığının tespit edildiği kaydedildi.