• BIST 9079.97
  • Altın 2325.121
  • Dolar 32.4616
  • Euro 34.8575
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

3 bin TL. fark ödemeyince hastane zarar ediyor

3 bin TL. fark ödemeyince hastane zarar ediyor
Türkiye'de 5 ayrı kamu hastanesi, tıbbın son teknolojisi sayılan da Vinci Cerrahi Robotu'yla yaptığı ameliyatlarla özel hastaneleri geride bıraktı.

Türkiye'de 5 ayrı kamu hastanesi, tıbbın son teknolojisi sayılan da Vinci Cerrahi Robotu'yla yaptığı ameliyatlarla özel hastaneleri geride bıraktı. Ancak SGK, kanserli tümörlerin çıkarılması konusunda daha etkin olan 'da Vinci Robotu'nu halen tanımlamadı. Bu nedenle de tek kullanımlık kollarının maliyeti olan 3 bin lirayı ödemiyor.
Bazı kamu hastaneleri, tek kullanımlık robot kollarının maliyeti olan 3 bin lirayı ödeyebilen hastaları ameliyat ederken, bazıları da bu farkı döner sermayeden eğitim gideri olarak karşılıyor ancak robotik cerrahi sayısın düşük tutuyor.

Her biri 2 milyon dolara alınan kamunun 5 robotu, günde iki ameliyat yerine haftada 1 veya 3 ameliyat yapıyor.

Türkiye'de ilk kez Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından satın alınan da Vinci Robotuyla, Ağustos 2007'den itibaren toplam 800 ameliyat yapıldı. Özellikle kanserli tümörlerin çıkarılmasında kullanılan da Vinci Robot'u ile Türkiye'de toplam 1600 kadar ameliyat yapıldı. Robotik ameliyatların 1200 kadarı Ümraniye, Ankara, Gazi, Bakırköy Sadi Konuk ve GATA Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, geri kalanlar da 9 robotla özel hastanelerde yapıldı.

TÜRKİYE ROBOT ÇÖPLÜĞÜNE DÖNER ENDİŞESİ
Robotik Cerrahi Derneği Başkanı ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Eyüp Gümüş, "Dünyada birçok sigorta şirketi robotik cerrahi ameliyatlarını ödüyor ancak Türkiye'de henüz SGK ödeme yapmıyor. Robotun kolları tek bir ameliyat için kullanılıp atılıyor ve maliyeti 3 bin lira. Robotu üreten firma, dünyada tek ve bu nedenle ara parçaları yüksek bedelle satıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu bedeli düşürmek için firmayla görüşmeler yaptığını biliyoruz. SGK'nın endişesi, vatandaşın açık ameliyatları bırakarak robotik cerrahiye yönelmesi. SGK bu farkı öderse, özel hastaneler dahil tüm hastaneler robotik cerrahiye yönelebilir. O zaman açıklar kalkar ve Türkiye MR (emar) gibi robot çöplüğüne döner. Muhtemelen bu ameliyatlar kanser hastalıklarıyla sınırlanacak. Bu konuda görüşmelerin sürdüğünü biliyoruz" dedi.

3 BİN TL. FARK ÖDEMEYİNCE HASTANE ZARAR EDİYOR
Farkı ödeyemediği için hastanelerinde hiçbir hastanın robotik ameliyat isteğini geri çevirmediklerini söyleyen Gümüş, "Vatandaş ödeyemiyorsa döner sermayeden eğitim vakası gösterip maliyeti karşılıyoruz. Ancak bu sayı çok yüksek olursa hastanemiz zarar uğrar, çalışanların döner sermayesi azalır. Bu nedenle şu an yılda 350 ameliyat yapabiliyoruz. Bizim robotumuz günde 2 ameliyat yapabiliyor. Yılda 1000 ameliyat yapabiliriz. Böylece hasta için risk ortadan kalktığı gibi maliyet de düşer. Yalnızca ileri evre tümörlerde robotik cerrahi yerine açık ameliyatı tercih ediyoruz" diye konuştu.

ERKEKLİK FONKSİYONU YÜZDE 80 KORUNUYOR
Türkiye'de robotik cerrahi yapan ilk kamu hastanesi olarak Ağustos 2007'den itibaren 800 robotik ameliyat yaptıklarını söyleyen Gümüş, yapılan ameliyatlarda elde edilen başarıyı da şöyle anlatıyor:
"Robotik cerrahide tümörler 20 kat büyütülerek alınıyor. Bugüne dek robotik cerrahi ile yaptığımız ameliyatlarda; açık ameliyatlarda yüzde 15-20 olan idrar kaçırma oranının yüzde 4'e düştüğünü gördük. 1 yıl devam eden idrar kaçırma sorunu, robotik ameliyatta en fazla 1-2 ay sürüyor. Erkeklik fonksiyonu yüzde 80 civarında korunuyor. Yüzde 90 oranında tümör güvenliği var. Açık ameliyatlarda böbrek, tümörle beraber çıkarılırdı. Şimdi yalnızca tümör çıkarmak mümkün. Robotik cerrahi, invaziv yani daha az hasar veren ameliyat yöntemi olarak adlandırılır. Kumada 5, özel hastanede 9 robot var ama kamu hastaneleri daha fazla ameliyat yapıyor. Bu nedenle Prostat, böbrek, rahim, bağırsak, pankreas kanserleri robotik cerrahiyle yapılması daha uygundur. Kanser cerrahinde ameliyatın etkinliği daha yüksek oluyor, hekim daha iyi çalışıyor, daha iyi tümör kontrolü yapılıyor, hasta daha erken eve gidiyor. "

Şükran ÖZÇAKMAK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6837 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim