• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

3 bin yıllık tedavi merkezi

3 bin yıllık tedavi merkezi
Yozgat, Sarıkaya ilçesinde bulunan 3 bin yıllık kaplıca ve tedavi merkeziyle turizmde yerini almak istiyor.

Bugüne kadar gün yüzüne çıkarılan en eski Roma hamamı (Basilika Therma) ve kaplıcalarıyla ünlü Yozgat'ın Sarıkaya ilçesi termal turizmde sadece Türkiye'nin değil Avrupa'da da sesini duyurmak istiyor.

Birçok doğal zenginliğe ve tarihi güzelliğe sahip Türkiye, bu eserleri ve güzellikleri tanıtmakta zorlanırken, Sarıkaya Belediyesi ise kabuğunu kırarak tarihte bilinen en eski Roma hamamı (Basilika Therma) ile sağlık ve termal turizm ile ön plana çıkmayı hedefliyor. Ankara'da başlayan 'Yozgat Günleri' ile bunun ilk adımını atan Sarıkaya Belediyesi 3 bin yıllık tarihi ve en eski termal hamam olma özelliği taşıyan Roma hamamını görücüye çıkardı. Sarıkaya Belediye Başkanı Sadettin Öztürk, ilçelerinde Roma hamamı (Basilika Therma) bulunduğunu belirterek, "Böyle bir tarihi esere sahip olmamıza rağmen çoğu toprak altında kalan bu değeri toplumumuza, turizmimize, tarihi ve kültürel değerlerimize kazandırmak amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Sarıkaya Türkiye'nin tam ortasında. Roma hamamı ve kaplıcalarıyla ünlü termal turizm merkeziyiz. Roma hamamı kalıntıları bunun en canlı örneğidir. Erken Roma dönemi eserlerinden olan Basilika Therma üzerinde bulunan yılan figürleri ile tek olma özelliğini sahip. Bilindiği üzere yılan figürü sağlık ve tıbbı temsil etmektedir. Dolayısıyla bu figürler 3000 yıllık bir termal tedavi merkezi olduğunun göstergesidir." dedi.

Roma askerlerinin İstanbul'dan doğuya seferleri sırasında Basilika Therma'yı dinlenme ve konaklama yeri olarak kullandığını dile getiren Öztürk, "Roma askerleri Basilika Therma'da yol yorgunluklarını atarak güç topluyorlarmış. Şu ana kadar büyük bir tanıtım eksikliğimiz var. Bunu aşmak için mücadele ediyoruz. Şifalı suların yanı sıra 1. etap Roma hamamı arkeolojik kaba kazı çalışmaları ile ortaya çıkan kalıntılar yerli ve yabancı turistlerin ilgisini şimdiden çekmeye başladı." şeklinde konuştu.

Milattan önce birinci asırda şehri ele geçiren Romalılar tarafından inşa edilen Romalı elitlerin ve yöneticilerin evlerinin bulunduğu Basilica Therma'da günümüze iki katılı toplam 20 kemerden oluşan işlemeleri dış duvarlar, havuz ve su gözleri kalmış. Sarıkaya ayrıca günümüz kaplıcalarıyla da şifa dağıtıyor. Romatizma ağrıları ve cilt hastalıkları başta olmak üzere, eklem kireçlenmeleri, bel fıtığı ve buna bağlı siyatik ağrılar, ağrılı kadın hastalıkları, spastik ağrıları, karaciğer ve safra kesesi taşları, nevrit- sinir ucu iltihabı hastalıklarına da iyi geldiği tespit edilen kaplıcalar ile Sarıkaya hem sağlık ve hem de tarihi dokusuyla turizmde ön plana çıkmak istiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2928 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim