• BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

300 nüfuslu köyden tam 80 doktor çıktı

300 nüfuslu köyden tam 80 doktor çıktı
Sivas’ın 300 nüfuslu Kolluca köyünde son 40 yıl içerisinde 80 doktor yetişti.

Sivas’a yaklaşık 15 kilometre mesafede bulunan Kolluca köyünde veliler 'benim çocuğumun onun çocuğundan neyi eksik' diyerek çocuklarının tıp fakültesi okuması için elinden geleni yapıyor. Bu düşünce ile son 40 yılda yaklaşık 300 nüfuslu köyde yaklaşık 80 doktor yetişti. Köyde gençlerin tıp fakültesine yönelmesinin nedenlerinden birisi de Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinin köylerine yakın olması. Köyün ilk doktoru ise annesinin isteği ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Cahit Gümüşer. Gümüşer, annesinin isteğini kırmayarak yaklaşık 40 yıl önce doktor olarak diğer gençlerin de önünü açtı. 

BİRBİRLERİNE ÖZENDİLER

Köyün Muhtarı Mustafa Polat, köyde gençlerin birbirine özendiği için doktor sayısının fazla olduğunu dile getirip, “ Eskiden beri köyümüzün eğitim seviyesi yüksek. 80 tane doktor var. Şuanda okuyanlarımız hariç. Onlarla gurur duyuyoruz. Birbirine özenerek okudular. Ben buradan onlara çağrı yapıyorum. Gelsinler köylerine, gezsinler. El ele verelim yeniden, köyümüzü eski haline getirelim. Tabi ki bir inatta var. Öteki doktor olmuşta ben niye olmuyorum diyor. Bu herkeste var. Benim oğlum da doktorluğa hazırlanıyor. Ben de doktor olacağım diyor. Üç tane dört tane doktor çıkan evler var. “ dedi. 

DİĞER DOKTORLARA ÖRNEK OLDU

Medicana Sivas Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Cahit Gümüşer, köylerin gençlerinin doktorluğa hevesi olduklarını belirtip “Doktorluktan başka bir meslek düşünmedim. Çok şükür lise dönemlerinde de iyi çalıştım. Tıbbiyeyi kazandım. Köyümüzde okuyanın çok olması bir defa okuma yazmanın düşük olduğu dönemlerde bile okuma yazma bilenler, kendi çevrelerine okul olmadan öncede eski yazı ve yeni yazıyı öğretirdi. Okul açıldıktan sonra okumaya karşı bir istek, bir sevgi gelişti. Elimizden geldiği kadar da insanlara hizmet etmeye çalıştık. Köyümüzde de okuma merakı sadece doktorluğa yönelik değil. Öğretmen olsun, mühendis olsun ve diğer meslek gruplarında çalışanlarda var. Ama doktorluğa daha yatkınlık var. Bizden sonra da oldukça büyük sayıda çocuklar tıbbiyeye yöneldi. Şuanda da 80 tane köyümüzden doktor var. Bayağı da tıbbiyelimiz var. Bizim aileden bile ben ve oğlum doktor. Kardeşlerimden de torunlarından 4 tane tıbbiyede öğrencimiz var. Köyümüzde doktorluğa karşı heves var. Çevredekileri görünce de tahminimce giderek artacak. Benim doktor olmamı annem istedi. O hastaydı durmadan hastaneye gidip geliyordu. Onun teşvikiyle doktor oldum. “şeklinde konuştu. 

Gümüşer'in oğlu Oğuz Gümüşer'de babası ile birlikte aynı hastanede Acil Servis Doktoru olarak görev yapıyor. Babası ve köyündeki diğer gençler gibi doktorluk mesleğini seçen Gümüşer yaptığı açıklamada, “ Bizim köyümüzde okuma hevesi fazla bu nedenle çok okuyan insan var. Çok sayıda meslek grubuna çalışan var. Ama bunların başında doktorluk geliyor. “ dedi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4221 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim