• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

3201 Sayılı Kanuna Göre Tahakkuk Ettirilen Borçların Yurtdışından Ödenmesi

3201 Sayılı Kanuna Göre Tahakkuk Ettirilen Borçların Yurtdışından Ödenmesi
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 3201 Sayılı Kanuna Göre Tahakkuk Ettirilen Borçların Yurtdışından Ödenmesi konulu 2013/18 sayılı genelge yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu BaşkanlığıEmeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 3201 Sayılı Kanuna Göre Tahakkuk Ettirilen Borçların Yurtdışından Ödenmesi konulu 2013/18 sayılı genelge yayımlandı;

 

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü 

 

Sayı: 70809318.010.06.02  / 383   28/03/2013
Konu: 3201 sayılı Kanuna göre tahakkuk ettirilen
             borçların yurtdışından ödenmesi. 

GENELGE
2013 / 18  

Sigortalılar ile hak sahiplerinin 3201 sayılı Kanuna göre tahakkuk ettirilen borçlarını ödemekte oldukları tüm banka hesapları 1.2.2012 tarihi itibariyle kapatılarak anılan tarih itibariyle Kurumumuz nezdinde yapılacak tüm ödemeler MOSİP sisteminde gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

1.2.2012 tarihinden itibaren yurtdışından gerek MOSİP sistemine gerekse Genel Müdürlüğümüz ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri / Sosyal Güvenlik Merkezlerine ait tüm hesap numaralarına yurtdışı borçlanmalarına ilişkin olarak döviz veya TL cinsinden havale yapılamadığı, sigortalı ile hak sahiplerinin muhabir bankalara yatırdıkları borçlanma bedellerinin bankalarca ilgililere iade edildiği, uygulama nedeni ile vatandaşlarımızın borçlanma bedellerini ödeyemedikleri,  bu durumun sigortalılarımızın mağduriyetine sebep olduğu tespit edilmiştir.

Vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi amacı ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Kurumumuz arasında varılan mutabakat gereğince 3201 sayılı Kanuna göre borçlanan ve borçlarını yurtdışından ödemek isteyenler ödemelerini T.C. Ziraat Bankasında açılan SGK MOSİP (EMS/BAĞ/SSK)-DİĞER TAHSİLAT ekranından yapabileceklerdir.

3201 Sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkındaki Kanun’un 3 üncü maddesi Anayasa Mahkemesinin 25 Nisan 2003 tarihli 25089 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararı dikkate alınarak 06.08.2003 tarihinden itibaren yeniden düzenlenmiştir.

3201 sayılı Kanunun 08.05.2008 tarihine kadarki uygulamasında Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının yayımlandığı tarihte yurtdışında çalışmakta olanlar ile daha sonra yurtdışında çalışmış olanlar yurtdışında iken yada yurda döndükten sonra durumlarına uygun sosyal güvenlik kuruluşuna başvuruda bulunmuşlardır.

Bunlardan borçlarını yurtdışından ödeyecek olanların borçlarını ABD Doları veya ABD Doları karşılığı döviz olarak ödemeleri ve borçlarını öderken banka makbuzuna “3201 sayılı Kanuna göre yapılan borçlanma karşılığı ödenmiştir” ibaresini yazdırmaları  gerekmektedir.

Bu itibarla Birimlerimiz; borçlarını ABD Doları veya ABD Doları karşılığı döviz olarak ödemeleri gerekenleri Kuruma elektronik dilekçe yada bizzat yapacakları müracaatlarda uygulamaya yönelik bilgilendirecektir.

T.C. Ziraat Bankası; yurtdışı şube ve iştirakçilerini borçlarını ABD Doları veya ABD Doları karşılığı döviz olarak ödemek isteyen vatandaşlarımızın ödemeye ilişkin belgelerine “3201 sayılı Kanuna göre yapılan borçlanma karşılığı ödenmiştir” ibaresinin yazılması, sigortalının adı-soyadı, ikamet adresi, sigorta sicil numarası, dövizin cinsi, dövizin miktarı, dövizin tahsil tarihindeki kur’u, çapraz kur uygulanmışsa dövizin dolara göre miktarı ( paritesi ), dövizin tahsil tarihinin mutlak surette belirtilmesi ve dövizin TL değerinin aynı gün Kurum hesabına geçmesi hususunda bilgilendirecektir.    

T.C.Ziraat Bankası yurtdışı şube ve iştirakleri haricindeki muhabir bankalara ABD Doları veya ABD Doları karşılığı döviz olarak yatırılan borçlanma bedelleri T.C.Ziraat BankasıncaTL'ye çevrilecek, sistem tarafından “döviz alım belgesi” oluşturulacak,  talep edilmesi halinde  “döviz alım belgesi”  Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/ Sosyal Güvenlik Merkezlerine gönderilecektir.

Türk Lirasına çevrilen yurt dışı borçlanma tutarı  “Kurumsal Tahsilat ve Tediyeler/Online Tahsilat İşlemleri/Online Tahsilat/SGK MOSİP (EMS/BAĞ/SSK) -DİĞER TAHSİLAT” ekranından müşterinin TCKN/ VKN numaralarından herhangi biri ile “yurtdışı borçlanma” kısmından ilgili saymanlık adı seçilerek tahsilat işlemi yapılacaktır. TL cinsinden yapılacak tüm ödemeler de yine yukarıda belirtilen ekrandan gerçekleştirilecektir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

 

Yadigar GÖKALP İLHAN
Kurum Başkanı
 

 

DAĞITIM :
Gereği:                                                         Bilgi :
Merkez ve Taşra Teşkilatına          Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına

 

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11397 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim