• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

3P'de üçüncü hastane Gül'ün memleketine

3P'de üçüncü hastane Gül'ün memleketine
Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı sağlıkta 3P modelinde pilot projeler netlik kazanmaya başladı. Sağlık Bakanlığı, 3P modeline göre Ankara-Bilkent ve İstanbul-İkitelli'de yapılacak sağlık komplekslerinin üçüncüsünü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün me

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı sağlıkta 3P modelinde pilot projeler netlik kazanmaya başladı. Sağlık Bakanlığı, 3P modeline göre Ankara-Bilkent ve İstanbul-İkitelli'de yapılacak sağlık komplekslerinin üçüncüsünü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'nin Kocasinan bölgesinde kurdurmayı planlıyor. 3P modeli, hastanelerin özel sektör tarafından yapılıp, kamuya kiralanması sistemine dayanıyor.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre sağlık kompleksleri için arazi belirleme çalışmaları sürüyor. Özel sektöre yaptırılacak bu komplekslere kamu 25-30 yıllığına kiracı olacak. Kamu inşaat karşılığı olarak bir bedel ödeyecek. Bu sürenin sonunda kurumlar kamu mülkiyetine geçecek. Her biri 2'şer biner yataklı sağlık komplekslerinde odalar tek ya da iki kişilik inşa edilecek. Projeler için bu yıl ihaleye çıkılacak.
Bakanlık yetkilileri, modelin bir özelleştirme örneği olmadığına dikkat çekerek, bu yolla yaptırılacak sağlık kurumlarının medikal bölümlerinin devletin, sağlık birimi dışındaki bölümlerinin de kurumu yapan konsorsiyumun işletmesinde olacağını söyledi. Yetkililer, önceliği bölge veya kent hastaneleri olarak da adlandırılan sağlık komplekslerinin yapımına verdiklerini belirtti.
 
Projeler çizim aşamasında
Sağlık komplekslerinin çiziminin yapıldığını kaydeden yetkililer, "Isınmadan iletişim ve ulaşım sistemine kadar özenle çalışılmış alanlar yaratılacak. Bu kapsamda örneğin hava ambülansları, çok girişli aciller, en kısa mesafeden klinikler arasında dolaşım için kayan bantlar ve tek bir anonsla branş doktoruna ulaşmayı sağlayacak bir sistemin kurulması var" açıklamasında bulundu. Projelerle yerlilerin yanı sıra uluslararası firmaların da yakından ilgilendiğini aktaran yetkililer, pilot projeleri başka illerde yapılacak sağlık kompleksleriyle hastane onarım ve bakım çalışmalarının izleyeceğini belirtti.
3P (Public-Private Partnership) olarak da adlandırılan modelin dünyada yaygın olduğunu ve en başarılı uygulandığı ülkelerden birinin İngiltere olduğunu vurgulayan yetkililer, İngiltere'de 100 kadar tamamlanmış ve devam eden 3P projesi bulunduğu bilgisini verdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçen günlerde yaptığı açıklamada, 3P modelini küçük hastane ve sağlık binaları için de kullanacaklarını söyledi. Yeni yapıda özerk bir yapı öngörülürken getirilmek istenen "kamu hastane birlikleri"nde de 3P modeli uygulanması bekleniyor.
 
Sağlık Bakanlığı hastaneleri
Hasta odası sayısı: 43 bin 846
Banyolu oda sayısı: 13 bin 588
Hasta yatağı sayısı: 133 bin 732
Hastane sayısı: 160 (*)
(*) Ek binalarla birlikte

Bu haber toplam 2129 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim