• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

4 farklı şekilde reflüden kurtulmak mümkün!

4 farklı şekilde reflüden kurtulmak mümkün!
Reflü toplumda erişkinlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülen önemli bir sağlık sorunu. Tedavi yolları ise hastalığın derecesine ve hastanın ihtiyacına göre değişiyor.

Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanıyor. Reflü, asitlimide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesi sonucu yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanıyor ve erişkinlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülüyor.

Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması bulunuyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Eminoğlu, bu hastalarda en sık görülen özelliğin bu mekanizmanın gevşekliği olduğunu belirtiyor. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanıyor. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenler arasında bulunuyor. Reflü’nün dört tedavi şekli olduğu belirtiliyor.

İLAÇ TEDAVİSİ

Reflü yakınması olan kişilerde başlangıçta mutlaka ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu tedavi reflü şikâyeti olanların yüzde 80’ ini rahatlatmakla birlikte soruna neden olan mekanik bozukluğu ortadan kaldıramıyor ve reflüyü tamamen tedavi edemiyor. Bu nedenle ilaç tedavisini bırakan reflü hastalarının yüzde 90’ ında aynı yakınmalar kısa süre içinde tekrar başlıyor. Op. Dr. Levent Eminoğlu, ilaç tedavisinde 3 farklı yöntem bulunduğunu söylüyor. Bunlar;

* Proton pompa baskılayıcı tedavi, midenin asit salgılama miktarını kontrol altına alıyor ve yukarı doğru çıkan mide asit miktarını düşürüyor.

* Aljenik ilaç tedavisiyle yemek borusunun yüzeyi kaplanarak mide asidinin etkisi azaltılıyor. Bu tedavi yönteminde, yemek borusu ilaç tarafından yüzeysel olarak sıvanıyor. Böylece yukarı çıkan asidin yemek borusu hücreleriyle karşılaşması en aza indirgenip tahriş azaltılıyor.

* Prokinetik ajandalar yan etkilerinden dolayı en az tercih edilen ilaç tedavi yöntemi olarak görülüyor. Bu tedavi, yemek borusu hareketini düzenleyerek yukarı doğru reflü olan sıvının tekrar aşağı doğru itilmesini kolaylaştırıyor.

ENDOSKOPİK REFLÜ CERRAHİSİ

Plicator, kronik reflünün kalıcılığında altın standart olan laparoskopik cerrahide yapılan onarımı, daha az girişimsel bir yöntem olan endoskopi yolu ile taklit etme esasına dayalı bir uygulama olarak dikkat çekiyor. Endoskopik olarak yapılan kontrol sonrasında hasta bölgeye bu cihazla girilerek mide kapak mekanizmasındaki yapısal bozukluk mide içinden konulan bir ya da iki dikiş yardımıyla onarılıyor. Endoskopik reflü tedavisi en yeni ve ağızdan girilerek uygulanan ameliyatsız bir tedavi yöntemi olarak biliniyor. Özellikle cerrahi tedaviye sıcak bakmayan reflü hastalarına uygulanan yöntemin bazı sınırlamaları bulunuyor.

LAPAROSKOPİK YÖNTEM

Laparoskopi karından yapılan ve karın kesilmeden (0.5 ve 1 cm’lik küçük noktalardan girilerek) uygulanan bir teknik olarak tanımlanıyor. Eğer kişide mide fıtığı varsa öncelikle fıtık onarımı yapılıyor. Fıtığın büyüklüğü ve hastanın özelliklerine göre bazı hastalarda nüks riskini azaltmak amacıyla bazen yama da (mesh) kullanılıyor. Sonrasında ameliyat öncesi yapılan incelemeler ışığında hastaya özel bir anti - reflü düzenek oluşturuluyor. “Fundoplikasyon” işlemi olarak adlandırılan bu aşamada çoğu kez 360, nadiren 270 derecelik bir kapak düzeneği oluşturuluyor. Böylece yemek borusunun ileri doğru olan dalga hareketi ile gıdalar mide içine itiliyor ve geri kaçış engelleniyor. Laparoskopik reflü ameliyatlarının ortalama süresi 35 - 40 dakika sürüyor. 6 saat sonra yürütülen ve geceyi hastanede geçiren hasta ertesi gün hafif bir kahvaltı sonrasında evine gidebilir duruma geliyor.

ROBOTİK CERRAHİ

Op. Dr. Levent Eminoğlu, "Her ne kadar birçok cerrahi girişim laparoskopik olarak yapılıyor olsa da laparoskopinin teknik özellikleri beraberinde bazı kısıtlamaları da getiriyor” diyor. Dr. Eminoğlu, robotik teknoloji ile reflü ameliyatlarının göbekten tek bir giriş noktasından yapıldığını, bunun hem ameliyat sonrası ağrıyı hem de hareket kısıtlılığını azalttığını söylüyor."

Ceyda Erenoğlu

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3320 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim