Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Ana Bilimdalı öğretim üyesi Prof.Dr. Şükrü Ulusoy, Türkiye çapında yaklaşık 40 bin böbrek hastasının diyalize bağlı olarak yaşam savaşı verdiğini geçen yıl sadece 1300 kişiye nakil yapılabildiğini söyledi.
KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde, önceki gece ilk kez bir hastaya böbrek nakli yapıldı. Ordu'da intihar ederek yaşamına son veren güvenlik görevlisi, 45 yaşındaki Gökmen Turgut'un böbrekleri yaklaşık 4.5 yıldır böbrek bekleyen Mustafa Yılmaz'a 3 saat süren operasyonla nakledildi. Emekli işçi Yılmaz’ın sağlık durumunun iyiye gittiği belirtilirken, operasyonu gerçekleştiren ekip KTÜ Tıp Fakültesi Başhekimliği’nde basın toplantısı yaptı.
Operasyonu gerçekleştiren ekibin başında yer alan KTÜ Genel Cerrahi ana bilim dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Serdar Türkyılmaz, ameliyat ardından hastanın durumunun iyi olduğunu söyledi. KTÜ İç Hastalıklar Anabilimdalı öğretim üyesi Prof.Dr. Şükrü Ulusoy, daha önce Doğu Karadeniz Bölgesi'nde böbrek nakli yapılamadığını belirterek, “Bölgede böbrek nakli yapılamamasının olumsuz sonuçları vardı. Türkiye'nin başka yerlerindeki transplant merkezlerine ulaşmak, diğer bölgeler için çok daha kolay seçenekti. Ancak, bizim yöremizdeki hastaların buralara ulaşma şansı malesef düşük oluyordu. O nedenle bölgemizde böyle bir transplant merkezi bulunması hastalarımızın yaşam şansı için gerekliydi” dedi.
Türkiye'de kronik böbrek hastalığının çok önemli sorun teşkil oluşturduğunu bildiren Prof.Dr. Ulusoy, “Türkiye’de son verilere göre 40 bine yakın diyaliz hastası var. Ama son bir yılda sadece 1300 kadar böbrek nakli yapılmış. Aradaki farka dikkat çekmek istiyorum. Bu açıdan açılacak her transplant merkezi ve yapılan her böbrek nakli çok önemli. Ayrıca insanların organ bağışı kampanyalarına daha aktif katılması gerekir” diye konuştu.
Radikal