• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

40 özel kuruluş SGK ile sözleşmesini iptal etti

40 özel kuruluş SGK ile sözleşmesini iptal etti
Sağlık sektöründe fark ücreti krizi. Sağlık Bakanlığı’nın fark ücretine yüzde 30 tavan sınırlaması getirmesi 33’ü İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde 40 hastanenin ve tıp merkezinin Sosyal Güvenlik Kurumu’yla sözleşmesini fesh etmesine neden oldu.

Sağlık sektöründe fark ücreti krizi. Sağlık Bakanlığı’nın fark ücretine yüzde 30 tavan sınırlaması getirmesi 33’ü İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde 40 hastanenin ve tıp merkezinin Sosyal Güvenlik Kurumu’yla sözleşmesini fesh etmesine neden oldu.

İSTANBUL - Sağlık bakanlığı ile özel sağlık sektörü arasında yaşanan krizin başlangıcı 6 ay öncesine dayanıyor. Bakanlık 14 Şubat tarihinde yayınladığı genelgelerle özel sağlık sektöründe doktor ve cihaz alımıyla sağlık yatırımlarını durdurdu. Açılmak üzere bekleyen 92 özel hastaneye ruhsat verilmedi.

Ardından hastadan alınan fark ücretine yüzde 30 tavan getirilmesi özel sağlık sektöründe tepkiye neden oldu. “Fiyatlar maliyetleri karşılamıyor, krize girdik, işten çıkarmalar başladı, hastaneler kapanacak” eleştirileri arttı.


SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN NEDENLERİ
Sağlık Bakanlığı’nın tepkiye neden olan bu kararların ardında, 6 ay içinde 2 bin 600 doktorun özel hastaneleri tercih etmesi yatıyor.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da birçok doktorun özel sektörü tercih etmesinin neden olduğu sorunlar hala aşılmış değil.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yüksek fark ücretleri sayesinde doktorların yarısını kadrosuna çeken özel sağlık sektörünün hizmetin ancak yüzde 15 ila 20’sini verdiğini ve ciddi kar elde ettiğini ileri sürüyor.


HAZİRAN AYINDA ÇÖZÜM İÇİN ADIM ATILDI
Yaşanan bu krize çözüm üretmek için ise ilk adım haziran ayında atıldı. Taraflar arasında maliyetleri belirleyecek ortak bir çalışma yapıldı. Büyük bir kriz yaşadıklarını ileri süren özel sağlık sektörü temsilcileri sağlık bakanlığı’ndan 3 önemli talepte bulundu. Bakanlığın fark ücretine yüzde 30 tavan uygulamasını kaldırmasını, kanser, kalp ameliyatı gibi alanlarda branş bazında anlaşmaya izin çıkmasını ve 2007 yılı başından beri değişmeyen paket fiyatın artırılmasını istedi.


SAĞLIK BAKANLIĞI VE SGK TALEPLERE YANIT VERMEDİ
Ancak Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu taleplere henüz bir yanıt vermedi. Bu da Türkiye genelinde 33 İstanbul’da olmak üzere 40 özel hastane ve sağlık kuruluşunun sözleşmesini fesh etmesine neden oldu. Sosyal güvenlik kurumuyla sözleşmesini fesh eden 20 özel hastane içinde Acıbadem Sağlık Grubu hastaneleri, Akademik hospital, Alman hastanesi, Bayındır Hastaneleri, Dünya Göz Etiler ve Ataköy Hastaneleri, Florence Nightingale Hastaneleri, Hisar hospital, International hospital, İstanbul Cerrahi Hastanesi, Memorial hastanesi ve Mesa Hastanesi de yer alıyor


4 EYLÜL’DE PAKET FİYAT DEVRE DIŞI
Özel sağlık sektörünü bekleyen başka bir kriz noktası da danıştay’ın sağlıkta paket fiyat uygulamasını iptal kararının 4 Eylül tarihinde yürürlüğe girecek olması. Sektörde kararın uygulanmasına 2 hafta kalmasına rağmen, yerine nasıl bir fiyat uygulaması konulacağının belli olmamasından da kaygı duyuluyor.

Bu arada Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin “yüzde 30 fark ücretine tavan uygulamasının yürütmesinin durdurulması” için açtığı dava henüz sonuçlanmadı. Davayı gören Danıştay 10. Dairesi, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik kurumu’ndan fark ücretine tavan uygulaması ile ilgili savunma istedi. Kararın ekim ayında açıklanması bekleniyor.

Uzlaşma noktası bulunamaz ve fark ücreti tavanı ve paket fiyatla ilgili sorunlar aşılamaz ise Sosyal Güvenlik Kurumu’yla sözleşmesini fesh eden 40 özel sağlık kuruluşuna 4 Eylül tarihinde 50 yeni hastane daha eklenmesi bekleniyor.


SGK BAŞKANI FATİH ACAR: SABIR TEMENNİ EDİYORUM
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar ise konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“SGK olarak bugün itibaren Türkiye’de 2 bin 665 sağlık hizmeti sunucusundan hizmet alıyoruz. Bunun bin 695’i özel hastane, tıp merkezi ve dal merkezi. 70 üniversite 900 eğitim hastanesi var. Bu kuruluşlar içinde devletin ödemiş olduğu parasal rakamlara bakıldığında 2007 sonunda özel sağlık kuruluşlarının yüzde 23 payı var. Bu oran 2008 yılında yüzde 39’a kadar çıkıyor. Devlet hastanelerimizden hasta sayısının özel hastanelere kaydığını görebiliyoruz. Yüzde 30 uygulanmasından sonra da bu bu kayış devam etti. Fark ücretine yüzde 30 tavanı Bakanlar Kurulu belirledi. Biz sorunun çözüm için çalışmaları yapıyoruz. Özel sağlık hizmeti sunucularına sabır temenni ediyorum. Önümüzdeki hafta cumartesi günü bakanımızın da katılacağı bir toplantı düzenleyeceğiz.Bu geçiş dönemini hep birlikte sağlıklı geçireceğimizi ümit ediyorum.”

Bu haber toplam 2247 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim