• BIST 9645.02
  • Altın 2408.05
  • Dolar 32.5912
  • Euro 34.7714
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 26 °C

400'e yakın özel poliklinik tehlikede

400'e yakın özel poliklinik tehlikede
Emekli Sandığı ile özel poliklinikler arasındaki hizmet alım protokolü bugün itibariyle sona erdi. Hastalarının yüzde 75'ini emeklilerin oluşturduğu yaklaşık 400 poliklinik tehlikede.

Emekli Sandığı ile özel poliklinikler arasındaki hizmet alım protokolü bugün itibariyle sona erdi. Hastalarının yüzde 75'ini emeklilerin oluşturduğu yaklaşık 400 poliklinik tehlikede.

Emekliler, bugünden itibaren özel polikliniklerden sağlık hizmeti alamayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu kurumlarından hizmet almak, aile hekimliğinin yaygınlaştırılması ve sevk zinciri uygulamasına geçilecek olması gerekçeleriyle özel polikliniklerle arasındaki sözleşmeyi bugün itibariyle feshediyor. SGK'yla sözleşmesi bulunan 400'e yakın özel polikliniğin uygulamayla birlikte kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.
Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Saim Duman, SGK'nın gerekçelerinden aile hekimliği konusunun gerçeği yansıtmadığını ifade etti. "Aile hekimlerinin bulunduğu 33 ilde zaten SGK'yla anlaşmalı özel poliklinik kalmadı. Uygulama diğer illerde bulunan poliklinikleri ilgilendiriyor" diyen Duman, memurlara ilişkin hizmet alımının durdurulması konusunda da ileriye dönük endişe taşıdıklarını söyledi

Anlaşmalı 383 poliklinik var
Duman, SGK'nın mayıs ayında kuruluşlara gönderilen bir yazıyla özel polikliniklerle Emekli Sandığı arasında yapılan sözleşmelerin 15 hazirandan itibaren feshedileceğini açıkladığını hatırlattı. SGK'nın, ödeme yaptığı sağlık kurumu sayısını düşürmeye çalıştığını kaydeden Duman, "Birinci basamak sağlık hizmetinin Sağlık Bakanlığı'ndan alınacağı söyleniyor. Ancak 383 anlaşmalı poliklinik ne olacak? Hem bu işletmeleri ve çalışanlarını hem de buralardan 11 liraya hizmet alan hastaları düşünmeleri gerekirdi" eleştirisinde bulundu. Bu işletmelerin yüzde 75 emekli memurlara, yüzde 25 oranında da memurlara hizmet verdiğini vurgulayan Duman, memurlar konusunda da açıklık bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Orada sözleşmenin diğer bir tarafı olan Maliye Bakanlığı'nın SGK'nın bu uygulaması üzerine nasıl bir tavır takınacağı belirsiz. Ama devletteki genel uygulamaya göre; sözleşmenin taraflarından biri hizmet alımından vazgeçerse diğeri de onu takip eder. Memurlar konusunda da endişe duyuyoruz."

Dava süreci devam ediyor
Polikliniklere SGK'dan gelen duyuru üzerine uygulamanın durdurulması talebiyle Danıştay'a dava açtıklarını belirten Duman, ancak geçen zamanda ne hukuki sürecin tamamlandığını ne de SGK cephesinde bir değişiklik olduğunu belirtti. Hukukun işleyişinin yavaş kaldığını, uygulamanın zamanlamasının da çok kötü olduğunu dile getiren Duman, SGK'nın adli tatilin araya girmesini sağlamak için kasıtlı davrandığını öne sürdü. Duman, davanın lehlerine sonuçlanması halinde bile mağdur olacaklarını söyleyerek, "Araya giren tatil ile süreç aylarca sürecek. Bu sürede bu poliklinikler nasıl ayakta kalır?" diye sordu.
Uygulamayla özel poliklinik çalışanlarının da işsiz kalacağına dikkat çeken Duman, bu sağlık kurumlarında çalışanların tedarikçilerle birlikte 15 bini bulduğunu ifade etti. Duman, SGK'nın kamu yararına davranmadığını da savunurken, özel polikliniklerin hastalara 11 liraya baktığını, ancak uygulamayla başka özel kuruluşlara yönelen hastaların asgari 20 liraya hizmet alabileceğini anlattı. Duman, bu nedenle SGK'nın ödemesi gereken maliyetin artacağına işaret etti.
Özel poliklinikler Maliye Bakanlığı, Emekli Sandığı, sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık kurum ve kuruluşlarını temsil eden dernekler arasında 2005 yılında yapılan protokülle memur ve memur emeklilerine hizmet vermeye başlamıştı.

Referans

Bu haber toplam 2196 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim