• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

45 yaş üstüne protez sınırı

45 yaş üstüne protez sınırı
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) boyundaki omurilik kireçlenmesi için servikal disk taktırması gereken hastalara getirdiği 45 yaş sınırı tıp dünyasında tartışılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) boyundaki omurilik kireçlenmesi için servikal disk taktırması gereken hastalara getirdiği 45 yaş sınırı tıp dünyasında tartışılıyor.

 

Türk Tabipler Birliği Başkanı "Hasta hastadır, hangi yaşta neden yararlanacağına Sosyal Güvenlik Kurumu değil doktor karar verir. Bu kısıtlama tıbbi hatalara neden olacaktır" diye yaş sınırını eleştirdi. Kendisi de servikal disk ameliyatı olan Hıncal Uluç "Sosyal devlete gel" başlığı ile bu uygulamayı dünkü köşesine taşıdı. 52 yıl boyunca prim ödediği halde, Hıncal Uluç da 45 yaşını geçtiği için diskin parasını ödemek zorunda kalan hastalar arasına katıldı. Kazalar ya da boyun kireçlenmesi nedeniyle özellikle 45 yaşından sonra pek çok kişinin bu operasyona ihtiyacı oluyor. Servikal disk yani boyun omurga protezi kireçlenen omurgaları birbirine bağlıyor. Protezlerin maliyeti 8 bin TL'yi buluyor. Geçtiğimiz yıl aralık ayında alınan karara göre, 45 yaşından sonra SGK servikal disk uygulamalarının parasını ödememe kararı aldı. 45 yaşından küçüklere ise yalnızca bir disk ödeme sınırı getirdi. Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, "Hastaya gerekli olan tıbbi uygulama için yaş sınırı getirilemez. Bu konudaki kararı sosyal güvenlik kurumu yani SGK veremez. Hangi hastaya ne gerektiği konusu doktorun ve hastanın vereceği bir karardır. Bu kural SGK'ya kâr ettirebilir ama hasta için tıbbi hataya neden olur" diyerek, uygulamayı eleştirdi

'70 YAŞINDA DA TAKILABİLİR'
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Yücesoy da "Benim 45 yaşını geçmiş ve disk protezi taktığım çok hasta oldu. 50 yaşında cerrah arkadaşlarıma bile bu protezi taktım çünkü hareketliliklerini sürdürmeleri gerekiyordu. 70 yaşındaki kişiye de bazen bu protezi takmak gerekebilir. Yalnızca pahalı diye hastaları bu uygulamadan mahrum etmek doğru değil. Benim için böyle bir gereklilik olsa ben de cebimden ödeyip takılmasını isteyeceğim. SGK'nın sınırını doğru bulmuyorum" diye konuştu.

İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Şar: "Çok yanlış bir karar değil. Bu protezler birkaç yıldır kullanılıyor, uzun dönem sonuçlarını bilmiyoruz. Ben 45 yaşını aşmış hastalarıma uygulamıyorum. Kafesleri tercih ediyorum." dedi.




Sağlık Aktüel Notu:

İlgili değişiklik 31 Aralık 2008 tarihinde SUT'da yapılmıştır;

20.3.14. Servikal disk protezleri

45 yaş ve altı, aktif hayat beklentisi olan, boyun hareketlerinin korunması amaçlanan, dejeneratif omurga sorunu bulunmayıp, servikal lordozu uygun olan hastalarda, tek mesafe için kullanımı halinde bedelleri Kurum mevzuatı doğrultusunda ödenecektir.(Değişiklik 31.12.2008-27097 sayılı Mük.R.G.)

Bu haber toplam 3223 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim