• BIST 9631.63
  • Altın 2496.722
  • Dolar 32.5888
  • Euro 34.846
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

4/B'li sözleşmeliler artık kadrolu, Kararname Resmi Gazete yayınlandı

4/B'li sözleşmeliler artık kadrolu, Kararname Resmi Gazete yayınlandı
Sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların memur kadrolarına atanması amacıyla “Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname”, Resmi Gazete'nin ...

Sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların memur kadrolarına atanması amacıyla “Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname”, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile birlikte devlette sözleşmeli olarak çalışan 4/B statüsündeki kamu personeli daimi memur kadrosuna geçebilecek.

NEDİR BU 4B

Kamuda 650 sayılı devlet memurları yasasına göre 4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere dört ayrı kategoride çalışan bulunuyor. 4A'lılar iş garantisi bulunan klasik devlet memurlarını kapsıyor. Toplu sözleşme hakları bulunuyor ancak grev hakları bulunmuyor.

4B'liler devletin ihtiyacına göre 12 aylık sözleşme ile alınıyor. Her yıl sözleşmelerinin yenilenmesi gerekiyor. Çalışma koşulları 4A'lılarla aynı olmasına rağmen özlük hakları itibarı ile 5510 sayılı sosyal sigortalar kanununa tabi bulunuyorlar. Bu kapsamda öğretmenler başta olmak üzere doktorlar, hemşireler, laborantlar ile diyanet işleri başkanlığına bağlı vaiz, kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanlar bulunuyor. Bugün çıkan Bakanlar Kurulu kararnamesi ile yaklaşık 190 bin kişi daimi devlet memuru olma hakkı kazanıyor.

4C'liler ise daha çok mevsimlik işçilerden oluşuyor. Özelleştirme sonrası işsiz kalanların da geçebildiği bu kadronun şartları tekel eylemlerinden sonra düzeltilmişti. Ancak bu kapsamda yaklaşık 100 bin çalışan buılunuyor. Bunlar da uzun süredir daimi devlet işçisi kadrosuna geçmek istiyor.

4B kapsamındakiler ise daimi devlet işçileri oluyor. Sendikal hakları sayesinde kamunun en iyi şartlarına sahip bu kadroda da iş güvencesi bulunuyor.

HERKES YARARLANAMAYACAK

Kararnameden kamuda çalışan tüm sözleşmeliler ise yararlanamayacak. 4/C'liler hiçbir şekilde bu kapsamda yer almazken 4/B'lilerden de yararlanamayacaklar bulunuyor. Bunlar arasında 4/B'li olmakla birlikte hafanın veya ayın belli günlerinde görev yapan avukatlar ile üniversitelerin Ar-Ge projelerinde çalışan sözleşmeliler daimi kadroya geçemeyecekler.

Örneğin Yıldız Teknik Üniversitesi'nde depreme karşı dayanıklılığı artırma projesinde çalışan bir mühendis daimi devlet memuru olamayacak.

TRT'de çalışan sözleşmeli personel de bu kararnameden yararlanamayacak. Çünkü TRT''nin sözleşmeli kadro esasına göre hazırlanmış kendi yasası bulunuyor.

KADROYA NASIL GEÇİLECEK?

Kamuda çalışan 190 bin sözleşmeli personel bu kararname ile daimi kadro imkanı yakalayacak. Kadroya geçmek ise isteğe bağlı olacak. 4/B'den ayrılmak isteyenler 30 gün içinde kurumlarına başvuruda bulunacaklar. Kurumlarda 60 gün içinde intikalini sağlayacaklar. Mevcut haklarından hiç biri kayıp olmaksızın yeni kadrolarına geçebilecekler.

AİLE HEKİMLERİNE PİYANGO

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kararda sadece 4/B personeli 4924 sayılı kanuna tabii sağlık personeli de daimi devlet memuru kadrosuna geçebilecek.

Bunlar arasında Sağlık Bakanlığı'na bağlı dispanserlerde çalışan hemşireler ile aile hekimleri de kadroya geçebilecek.

ÖĞRETMEN İŞİ KAFALARI KARIŞTIRDI

4/B kararnamesiyle kamuda sözleşmeli olarak çalışan yaklaşık 70 bin öğretmen daimi öğretmenlik kadrosuna geçecek. Ancak Mili Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu kısa bir süre önce 15 bin sözleşmeli öğretmen alınacağını açıklamıştı.

Hükümetin bir taraftan sözleşmelileri kadroya geçirirken bir taraftan da sözleşmli öğretmen alacak olması çelişki olarak yorumlandı. Ancak yeni alınacak 15 bin sözleşmelinin özelikle doğu ve güneydoğuda ortaya çıkacak öğretmen açığını kapatmak için olduğu tahmin ediliyor.
 

Aysel Alp

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5313 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim