• BIST 9450.21
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

5. Antalya Sağlık Zirvesi Yapıldı

5. Antalya Sağlık Zirvesi Yapıldı
Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği (Aksid) ve Sağlık İşletmeleri Federasyonu (Sif) Tarafından Bu Yıl 5.\'si Düzenlenen Antalya Sağlık Zirvesi Yurt İçinden Yaklaşık 400 Sağlık Sektörü Çalışanını Bir Araya Getirdi.

Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği (Aksid) ve Sağlık İşletmeleri Federasyonu (Sif) Tarafından Bu Yıl 5.\'si Düzenlenen Antalya Sağlık Zirvesi Yurt İçinden Yaklaşık 400 Sağlık Sektörü Çalışanını Bir Araya Getirdi.

5. Antalya Sağlık Zirvesi, AKSİD Genel Sekreteri Dr. Aycan Aktaş\'ın açılış konuşması ile başladı. Aycan, konuşmasında sağlık sektöründe hizmet veren özel ve kamu kuruluşlarının sorunlarını tartışmak ve bu sorunları yetkililere aktarmayı amaçladıklarını söyledi. Zirvenin ilk günüde konuşmacı olan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Bakanlığın geleceğe yönelik planlarını değerlendirdi. Konuşmasını sağlık ve sosyal güvenlik politika ve uygulamalarına ilişkin güncel verilerle gerçekleştiren Aydın, çizdiği tablo ile özel sektörün geleceğine ilişkin olumlu bir tablo ortaya çizmedi.
Katılımcıların yoğun soru ve cevaplarına muhatap olan Aydın, bazı soruları konuların yeterince açık olmaması nedeniyle cevaplanmadı.
 
Öğlenden sonra özel sağlık sektörünün sorunlarına ilişkin MÜSİAD ve Konya Ticaret Odasının görüşleri dile getirildi. Bu oturumda Sağlık Bakanlığından Bakan Müşaviri Süleyman Demirel, Dr. Sadık Danışman, Dr. Seyit Karaca görüşlerini açıkladı.

2 gün protokol komuşmaları ile başladı. İlk kanuşmayı Organizasyon Başkanı Dr. Aycan Aktaş yaptı. Daha sonra sırasıyla

Dr. Mehmet KARAKAYALI
, Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği Yön.Kur.Bşk.
Dr. Mehmet ALTUĞ, Sağlık İşletmeleri Federasyonu Yön.Kur.Bşk.
Dr. Ömer BOLAT, MÜSİAD Genel Başkanı
Prof. Dr. Mustafa AKAYDIN, Akdeniz Üniversitesi Rektörü
Menderes TÜREL, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı
Alaaddin YÜKSEL, Antalya Valisi
Prof. Dr. Cevdet ERDÖL, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Kom. Bşk.
Prof. Dr. Recep AKDAĞ, TC Sağlık Bakanı
Faruk ÇELİK, TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı
Mehmet Ali Şahin, TC Adalet Bakanı, Antalya Milletvekili

görüşlerini açıkladı.

Sağlık hizmetini özel sektör ve özel hastaneler eliyle \'daha yaygın, etkin ve ucuz hale getirmeyi\' hedefleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastaneleri \'karaborsacılık\'la suçladı. Sağlık karnesiyle özel hastanelerde tedavi gören hastaların ödeyeceği katkı payı nedeniyle kopan tartışma, Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği ile Sağlık İşletmeleri Federasyonunun birlikte düzenlediği Sağlık Zirvesi\'nde sürdü.

Herkesin büyük bir merakla beklediği Sağlık
Bakanı Recep AKDAĞ konuşmasında; yabancı doktorların çalışmasına imkân tanıyacak yasayı 2008\'de çıkaracaklarını söyledi. Akdağ, belli bölgelerde doktor yığılmasını önlemek için özel sektörü de kapsayan yasa çıkaracaklarını da belirtti.

Sağlık alanında hayata geçirilecek yeni düzenlemelerle ilgili bilgi veren Akdağ, 2008 başlarında sırasıyla kamu hastane birlikleri, hekimlerin tam gün çalışması ve yabancı uyruklu doktorların Türkiye\'de çalışmasıyla ilgili bir dizi yasa çıkarmayı planladıklarını söyledi.

İngiltere\'de doktor sayısının yetersiz olması nedeniyle dışarıdan doktor getirilmeye çalışıldığını, bunun için de ulusal sağlık kurumunun özel sektörden hizmet alırken doktorların yüzde 25\'inin yabancı uyruklu olmasını istediğini anlatan Akdağ, "Biz Türkçe bilen doktor isteyeceğiz. Türkiye\'de öğrenim gören yabancı uyruklu hekimler istihdam edilebilecek" dedi. Akdağ doktor sayısının yetersiz olması nedeniyle kamuda olduğu gibi özel sektörde de dengeli bir istihdam için yeni düzenlemeler getireceklerini de duyurdu:

"Bir şehirde bir branşta, ister kamuda ister özel sektörde doktor yığılması varsa orada doktorların çalışmasıyla ilgili esasları düzenlerken sınırlamalar getireceğiz."

Bakan, "Şu ilde bu kadar özel kuruluş bulunabilir veya bu kadar istihdam yapılabilir, şeklinde kamudaki gibi bir dağılım cetveli mi olacak?" sorusuna "Evet, buna yakın bir şey" yanıtını verdi.

Özel sektöre "Şuraya git, buraya yatırım yap" demeyeceklerini, ama \'Yatırım yapmak istediğin yerde şu anda limitler dolmuş durumda. Başka bir yerde yapabilirsin\' diyeceklerini belirten Akdağ, "Bununla ilgili kanuni dayanağımız var" dedi.


Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği Başkanı Mehmet Karakaya, zirvede, özel sağlık işletmelerinde hastadan yüzde 20\'nin üzerinde fark alınmamasını içeren yeni tasarıyı eleştirerek, "Sayın Başbakan\'ın dediği gibi oyunun kuralları maç başlayınca değişmez" dedi. Karakayalı, 2002-2006 arasında özel hastanelerde hasta sayısının yüzde 62.5 arttığını söyledi.

\'Özelde 15 bin, bizde 5 bin YTL maaş\'

Bakan Akdağ ise kamuda bir uzman hekimin ayda 5 bin 500 YTL kazandığını, bunun 1500 YTL\'sinin maaş, gerisinin ek ödeme olduğunu anlattı. Akdağ, "Tırnak içinde söylüyorum, karaborsa oluşturup özel sektörde bir doktorun ortalama maaşını 15 bin YTL yaparak vatandaşa \'Git özele de fark öde\' diye yürütemeyeceğimiz açık. Yüzde 20\'ye kadar fark almasının önü açılacaktır, ama üstü yok dedi." Akdağ, kamudan özele yüksek fiyatlarla transfer edilen doktorları da eleştirdi: "Lütfen hekimler alınmasın, onlar benim başımın tacı. Ama 400 YTL asgari ücret alınan bir ülkede uzman hekim 15 bin YTL kazanıyorsa buna \'Allah bin bereket versin\' demek lazım."

Bu haber toplam 2635 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim