• BIST 9676.24
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

5 Yaş Altı Çocuklarda Dadı Dirseğine Dikkat

5 Yaş Altı Çocuklarda Dadı Dirseğine Dikkat
Çocukların kollarının ani çekilmesi sonucu dadı dirseği hastalığının oluşabileceğine dikkati çeken Op. Dr. Merdan Artuç "Dadı dirseği genellikle...

Çocukların kollarının ani çekilmesi sonucu dadı dirseği hastalığının oluşabileceğine dikkati çeken Op. Dr. Merdan Artuç "Dadı dirseği genellikle erken çocukluk çağında yani 1 ila 4 yaşlarındaki çocuklarda sık görülür. 5 yaş ve sonrasında dirsekteki eklem yapılarının güçlenmesi sonucu nadir görülür. Uzun süre tedavi edilmezse ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi kalıcı sakatlıklar oluşabilir ve hasta ameliyatsız tedavi edilme şansını kaybedebilir" dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Merdan Artuç, çocuklarda sıkça görülen dadı direği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Merdan Artuç, dadı dirseğinin çocukların kollarının ani çekilmesi sonucu oluştuğunu belirterek "Dadı dirseği sıklıkla çocuğun kolunun düz vaziyette ani çekilmesi ve zorlanması sonucunda meydana gelen annuler ligaman adlı bağın yerinden ayrılıp, dirsek ekleminde araya sıkışması sonucu ortaya çıkan yaralanmadır. Bazen 1 yaş altı çocuklarda yuvarlanırken kolunun altında kalması sonucu meydana gelebilir. Kolundan çeken kişi dirsekten gelen bir klik sesi duyabilir ya da hissedebilir. Sonrasında çocuk ağrıdan dolayı dirseğini hareket ettirmek istemez, dirsek eklemi bükülü ve el sırtı yüze dönük olacak şekilde sabit tutmaya çalışır" diye konuştu.

Tedavi edilmezse kalıcı hareket kısıtlılığı oluşur

Op. Dr. Merdan Artuç, dadı dirseğinin genellikle erken çocukluk çağında yani 1 ila 4 yaşlarında daha sık görüldüğüne dikkati çekerek şöyle devam etti:

"5 yaş ve sonrasında dirsekteki eklem yapılarının güçlenmesi sonucu nadir görülür. Dadı dirseğinin tanısı, önce hastanın hikâyesi sonra da fizik muayenenin bulguları ile konulur. Röntgene genellikle ihtiyaç yoktur ya da normal olarak görülür. Atipik durumlarda ultrason dadı dirseğinde tanıya yardımcı olabilir. Tanı koyulduktan sonra basit kapalı manipülasyon ile tedavi edilir. Manipülasyondan hemen sonra hastanın ağrısının geçtiği, dirseği rahat hareket ettirmeye başladığı görülür. Eski çıkıklar ve kapalı manipülasyon ile düzelmeyen çok nadir durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. İlk tedavi sonrasında alçı, atele gerek yoktur. 3 yaş altı çocuklarda tekrar kolunun çekilmesi, zorlanması sonucu tekrarlanabilir. Tekrar olduğunda atel yapılabilir. Zamanında tedavi edilirse sonucu yüz güldürücü olur. Uzun süre tedavi edilmezse ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi kalıcı sakatlıklar oluşabilir ve hasta ameliyatsız tedavi edilme şansını kaybedebilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1322 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim