• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 25 °C

50 Yaş Altı Bireyler Uykuya Dikkat: Bu Hata İnme Riskini 4 Kat Daha Fazla Arttırıyor

50 Yaş Altı Bireyler Uykuya Dikkat: Bu Hata İnme Riskini 4 Kat Daha Fazla Arttırıyor
Uykusuzluğun inme riskini arttırdığı ile ilgili bir araştırma yapıldığını söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı...

Uykusuzluğun inme riskini arttırdığı ile ilgili bir araştırma yapıldığını söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, yapılan çalışmanın, uyku sorunları, geç uykuya dalma problemleri ve dinlendirici nitelikte olmayan uykunun 50 yaş altı bireylerde inme riskini 4 kata kadar arttırdığını gösterdiğini belirtti.

İnsan sağlığı için en temel unsurlardan birisi olan uyku, büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre uyku bozuklukları özellikle 50 yaş altı bireylerde felç geçirme ihtimalini 4 kat daha fazla artırıyor. Uykusuzluğun inme riskini arttırdığı ile ilgili bir araştırma yapıldığını söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, uykusuzluk yaşayanların mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğinin altını çizdi.

Uykusuzluğun inme riskini arttırdığı ile ilgili bir araştırma yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Levent Öztürk, nöroloji dergisinde yayınlanan çalışmaya göre bunun ortalama 9 yıl civarında takip edilen 30 binin üzerinde gönüllü de gerçekleştirildiğini aktardı.

Bu yapılan çalışmanın uyku sorunları, geç uykuya dalma problemleri ve dinlendirici nitelikte olmayan uykunun 50 yaş altı bireylerde 4 kat kadar inme riskini arttırdığını gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Öztürk, bunun da çok önemli bir çalışma olduğunu ifade etti.

"Uyku sorunları ciddiye alınmalı"

Endişelenmeye gerek olmadığını ama bu tür uyku sorunlarının ciddiye alınması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Öztürk, "Öncelikle uyku hijyenini gözden geçirmek gerekiyor. Orada düzeltilebilecek şeyler varsa düzeltilmeli. Ancak yine de sorunlar devam ediyorsa bir uyku uzmanına başvurmakta fayda var. Çünkü bu durumun ömrü kısaltma riski de var" dedi.

"Uyku, yemek kadar önemli"

Uzun süre uykusuzluk sorunu yaşayan ve daha sonra doktora başvurduğunu söyleyen vatandaşlardan Nesrin Biroş, uykunun hayatta yemek kadar önemli olduğunu ve özellikle gençlerin gece telefonla uğraşarak geç yatma alışkanlığının olduğunu aktardı. Yaşamak için düzenli uykunun şart olduğunu belirten Biroş, uyuyamayan bireylerin mutlaka doktora başvurmasında fayda olduğunu ifade etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1233 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim