• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

51 yıllık Devlet Memurları Kanunu ne zaman değişecek?

51 yıllık Devlet Memurları Kanunu ne zaman değişecek?
Konuyu örneklerle izah etmeye çalışarak kanunun hali pür melalini ortaya koyacağız.

Dört istihdam şekli dışında personel çalıştırılabilir mi?

657 sayılı Kanun'un 5'inci maddesinde; bu kanuna tabi kurumların, dördüncü maddede yazılı dört istihdam şekli dışında personel çalıştıramayacakları ifade edilmiştir. Bu maddenin şu an itibarıyla hiçbir anlamı yoktur. Çünkü, teşkilat kanunlarında birçok istihdam biçimine yer verilmiştir ve halen de uygulanmaktadır. Örneğin 5502 sayılı Kanun'un 28'inci maddesinde göre istihdam edilen bilişim uzmanları.

Kadroların tespitini düzenleyen madde yürürlükte mi?

657 sayılı Kanun'un kadroların tespitini düzenleyen 33'üncü maddesinin hiçbir anlamı kalmamıştır. Yani maddenin varlığı ile yokluğu arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Madde metninde geçen; "İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birliklerin kadroları yetkili organlarınca hazırlanarak İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile tamamlanır" ifadesi 190 sayılı KHK ile anlamsızlaşmıştı. Ancak, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49'uncu maddesinde yer alan; "Norm kadro ilke ve standartları İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir. Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadroları, bu ilke ve standartlar çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenir" ifadesi ile daha da anlamsız hale gelmiştir.

Kadroların hazırlanmasını düzenleyen madde yürürlükte mi?

657 sayılı Kanun'un kadroların hazırlanmasını düzenleyen 34'üncü maddesi 190 sayılı KHK ile anlamsız hale gelmiş olmasına rağmen yani zımnen mülga olmasına rağmen hala yerli yerinde durmakta ve vitrin süsü görevi yapmaktadır.

Kadro cetvellerini düzenleyen madde yürürlükte mi?

657 sayılı Kanun'un kadro cetvellerini düzenleyen 35'inci maddesi 190 sayılı KHK ile anlamsız hale gelmiş olmasına rağmen yani zımnen mülga olmasına rağmen hala yerli yerinde durmaktadır.

Atama yapılacak boş kadroların bildirilmesini düzenleyen madde yürürlükte mi?

657 sayılı Kanun'unatama yapılacak boş kadroların bildirilmesini düzenleyen 46'ncı maddesi 190 sayılı KHK ile anlamsız hale gelmiş olmasına rağmen yani zımnen mülga olmasına rağmen hala yerli yerinde durmaktadır.

Duyurmayı düzenleyen madde yürürlükte mi?

657 sayılı Kanun'un duyurmayı düzenleyen 47'nci maddesi anlamsız hale gelmiştir. Hatta madde metninde geçen;"Sınavsız atama yapılacak yerlere kadro adedinden fazla istekli bulunduğu takdirde açılacak sınavın gün ve yeri yukarıdaki şartlara uygun olarak ayrıca duyurulur" ifadesi anlamsızlığın ötesinde komik bir hale dönmüştür.

Sınavlara katılmayı düzenleyen madde yürürlükte midir?

657 sayılı Kanun'un bazı maddeleri vardır ki bu maddelerin varlığı ile yokluğu arasında bir fark oluşmamaktadır. İşte 49'uncu maddesi de bu kapsamdadır.

Sınav sonuçlarını düzenleyen madde yürürlükte midir?

657 sayılı Kanun'un sınav sonuçlarını düzenleyen 51'inci maddesi anlamsız hale gelmiştir.

Kurumların memur ihtiyaçlarını karşılama şeklini düzenleyen madde yürürlükte midir?

657 sayılı Kanun'un kurumların memur ihtiyaçlarını karşılama şeklini düzenleyen 52'nci maddesi anlamsız hale gelmiştir ama hala varlığı devam ettirilmektedir.

Emeklilerin yeniden hizmete alınmasını düzenleyen madde yürürlükte midir?

657 sayılı Kanun'un emeklilerin yeniden hizmete alınmasını düzenleyen 93'üncü maddesi 5335 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesi ile anlamsız hale gelmiştir.

Hastalık ve analık sigortasını düzenleyen madde yürürlükte midir?

657 sayılı Kanun'un Hastalık ve analık sigortasını düzenleyen 188'inci maddesi yıllardır uygulama alanı bulmamış ve kadük kalmıştır ama hala varlığını devam ettirmektedir.

Sonuç olarak 657 sayılı Kanun'un birçok maddesi ya zımnen mülga olmuş ya uygulama alanı bulamamış ya da varlığı ile yokluğu arasında fark kalmamıştır. Sizce kanunun yeni bir mantıkla ele alınması gerekir mi?

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2374 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim