• BIST 9524.59
  • Altın 2487.684
  • Dolar 32.5553
  • Euro 34.6917
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

6 dal sigara, Çernobil'e eşittir!

6 dal sigara, Çernobil'e eşittir!
Doç. Dr. İrfan Çiçin, "Sigara, Çernobil’den daha tehlikeli dersem hiç yanlış bir şey değil. Günde 6 adet sigara, Trakya ve Karadeniz’in Çernobil’den etkilendiği kadar insanları kanser yapıyor" dedi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi’nde İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İrfan Çiçin, ’4 Şubat Dünya Kanser Günü’ dolayısıyla TÜ Balkan Onkoloji Hastanesi’nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sigaranın kanser üzerindeki etkisine değinen Çiçin, bütün kanserlerin üçtü birinin nedeninin sigara olduğunu vurgulayarak, kanserden ölümlerin ise yüzde 50’sinin nedeninin sigara olduğunu kaydetti.

Kanserin halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Çiçin, “Her 10 ölen kişiden 3’ü kanserden ölüyor. Her 2 veya 3 ailede bir kanserli neredeyse var. Her 8-10 kadından biri meme kanseri oluyor. Bu bir halk sağlığı problemi; şeker hastalığı gibi, tansiyon gibi diyebiliriz” diye konuştu.

Kanserin yeterli hekim üretilmesi açısından da geç kalınmış bir alan olduğunu dile getiren Çiçin, “Türkiye bu anlamda Onkoloji Bilim Dalı olarak hekim yetiştirmesi açısından öncü ülkelerden biridir. Ama diğer yönüyle de birey için, aile için, toplum için yıkıcı bir hastalık olması nedeniyle sömürüye son derece açık bir alandır. Bir örnek vermek gerekirse; kanserle ilgili onlarca, yüzlerce, beslenmeyle ilgili, diyetle ilgili makale okursunuz. Fakat hiç sigarayla ilgili bu kadar yaygın bir propaganda gördünüz mü?

Bütün kanserlerin üçtü birinin nedeni sigaradır. Kanserden ölümlerin yüzde 50’sinin nedeni sigaradır. Her iki kanserli hastadan biri sigaraya bağlı kanserden ölür. Beslenmeyle ilgili yüz tane yayın vardır, röportaj vardır, program vardır, sigarayla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları dışında hiç bir şey bulamazsınız” şeklinde konuştu.

"Kanserin asıl mücadelesi kanseri tedavi etmekten ziyade kanserden korumaktır"

Çiçin, şöyle devam etti: “Bugün 2013 yılı itibariyle Amerika’da 50-70 yaş grubu arasında ölüm nedeni olarak birinci sıklık, genel ölüm nedenleri arasında ikinci sıklıktadır. Tedavisi oldukça pahalı, oldukça sancılı bir hastalıktır. Kanserin asıl mücadelesi aslında kanseri tedavi etmekten ziyade kanserden korunmaktır.

İşte Ergene, sigara, çevre kirliliği bu açıdan çok çok önemlidir. Sigara ağızdan anüse kadar sindirim sistemi, yemek borusu, baş, boyun, mide, pankreas, anüs, kadınlarda rahim ağzı kanserinin tek kanıtlı nedenidir. Sigara ayrıca böbrek kanserinin nedenlerinden bir tanesidir. Her üç kanserli kişiden bir tanesinde sigaraya bağlı kanser gelişiyor, her iki kişiden birinde sigaraya bağlı gelişen kanserden ölüyor. Sigara Çernobil’den daha tehlikeli dersem hiç yanlış bir şey değil. Günde 6 adet sigara Trakya ve Karadeniz’in Çernobil’den etkilendiği kadar insanları kanser yapıyor.”

Nikotinin, bağımlılığın yanında kanserojen olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çiçin, sigaranın içerisinde 55 çeşit kanserojen maddeyi barındırdığını söyledi. Çiçin ayrıca, kanser konusunda test yaptırmak isteyen kişilerin onkoloji hastanelerine başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4561 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim