• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

60 eczaneye sahte küpür kepengi

60 eczaneye sahte küpür kepengi
Ankara’daki eczacılara bir dokunan bin ah iştiyor. Sahte küpür yüzünden Ankara’da son iki ayda tam 60 eczane kapanmış. Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu ise bu duruma isyan ediyor. Ekincioğlu, "Sahte küpürü eczacı nasıl denetlesin. Bütün iş ecza

Ankara’daki eczacılara bir dokunan bin ah iştiyor. Sahte küpür yüzünden Ankara’da son iki ayda tam 60 eczane kapanmış. Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu ise bu duruma isyan ediyor. Ekincioğlu, "Sahte küpürü eczacı nasıl denetlesin. Bütün iş eczacılara yıkılıyor, fatura eczanelere çıkıyor. Yakında Ankara’da açık eczane kalmayacak" diye tepki gösteriyor.

ANKARA’daki eczacılara bir dokunan bin ah iştiyor. Sahte küpür yüzünden Ankara’da son iki ayda tam 60 eczane kapanmış. Ankara Eczacı Odası (AEO) Başkanı Oğuz Ekincioğlu ile konuşuyorum. Bu duruma isyan ediyor. Ekincioğlu, "Sahte küpürü eczacı nasıl denetlesin. Bütün iş eczacılara yıkılıyor, fatura eczanelere çıkıyor. Yakında Ankara’da açık eczane kalmayacak" diye tepki gösteriyor. Sahte küpür olayı bakın şöyle patlamış:

Geçen yıl İstanbul’da, SGK ile anlaşmalı 5000 eczanenin 100’üne, ait 120 bin reçetenin bin kadarında sahte küpüre rastlanmış. Duruma Teftiş Kurulu el koyup hemen inceleme başlatmış ve o günden bu yana sahte küpür basan dağıtan çeteleri yakalamak için operasyonlar aralıksız sürdürülüyor. Ardından da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) devreye girmiş ve sahte küpür tespit edilen eczanelere üç ay kepenk kapatma cezası kesilmeye başlanmış. Sahte küpür yüzünden denetimi de SGK’nın uzman personeli yapıyor. Sahte küpür yüzünden eczaneleri kapatılıp, SGK ile mahkemelik olan eczacıların ortak tepkileri ise şöyle:

"Sahte ilaç verecek olsak niye bir-iki küpür verelim. Depolardan bize gelen ilaçları satıyoruz. Sahte-gerçek ayrımı çok güç ama eczacı suçlanıp, sözleşmeleri iptal ediliyor."

AEO NE DİYOR

Bu konunun detaylarını AEO Başkanı Ekincioğlu ile bakın şöyle anlattı:Sahte küpür olayında, eczacılarımız ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Biz bu yüzden oda olarak, üyelerimizin mağdur olmamaları için ulusal bazda güvenilirliği olan ecza depoları ile çalışmalarını ve spot depo olarak tabir edilen yerlerden ilaç almamalarını, hiçbir şekilde faturası veya belgesi olmayan bir takas işlemine girmemelerini öneriyoruz.

Suçumuz yok

Eczacılar depolardan aldıkları ürünü satıyorlar. Küpürün sahteliğini ayırt etmeleri çok güç. Sahte küpür çıkan reçetelerin yüzde 99’unda eczacının herhangi bir suçu olmamasına rağmen anlaşmaları fesih edilmiştir. Birçok ceza verilen eczanede çıkan bu tip küpür sayısı 1-2’dir. Eczacı ilgisi olmayan bir konu yüzünden cezalandırılıyor.

HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

Oda olarak meslektaşlarımızı bu mağduriyetlerinin giderilmesi için hukuki platformda açtıkları davalarla ilgili destek veriyoruz. Gereken her türlü girişimde de bulunacağız. Fakat esas olarak protokolün taraflarından biri olan Türk Eczacıları Birliği’nin girişimlerde bulunması konuyla ilgili olarak sözleşme maddesinin revize edilmesi için çalışma yapması gerekiyor
.

DANIŞTAY’DAN MÜJDE

Ankara’daki 2 bin 200 eczane aynı tedirginliği yaşayıp, tartışma sürerken, Danıştay’dan eczacılara müjde kararı çıktı. Danıştay 10. Dairesi, eczacılara sorumluluk yükleyen, Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında imzalanan protokolün, "eczacı ya da çalışanın bilgisi dışında düzenlenmiş de olsa, kuruma sahte reçete, küpür veya rapor fatura eden eczaneyle ilgili cezai işlem uygulanmasını" öngören hükmünün yürütmesini durdurdu. Bu kararla, "eczacı veya çalışanın kasıt veya kusuru tespit edilmediği sürece" sahte küpür yüzden eczacıların sözleşmelerinin feshedilip, kepenklerinin kapatılmasına yargı "dur" demiş oldu.

TEİS KAZANDI

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’nın (TEİS) geçen yıl Temmuz ayında TEB ile SGK arasında imzalanan, "Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol"ün bazı maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Protokolün, uygulanacak usul ve esaslar, endikasyon uyumuna bakılacak durumlar, eczacı tarafından uygulanacak indirim oranları, kuruma teslim edilen faturaların geri ödenmesi, provizyon sistemine gerçeğe aykırı, hayali reçete kaydının yapılması durumunda uygulanacak cezaları düzenleyen hükümlerinin yürütmesinin durdurulması istemini reddeden Daire, eczacı veya çalışanının bilgisi dışında düzenlenmiş de olsa kuruma sahte reçete, küpür veya rapor fatura eden eczaneyle ilgili cezai işlem uygulanmasını öngören hükmün yürütmesini durdurdu.

Bu haber toplam 2135 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim