• BIST 9888.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 23 °C

70 milyonluk vatandaş mı? 24 bin eczacı mı?

70 milyonluk vatandaş mı?  24 bin eczacı mı?
Tartışma, '70 milyonluk vatandaş kitlesi mi, yoksa Türkiye genelindeki 24 bin eczacı mı kazansın?' ikilemine yol açtı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu, bazı ilaçlarda yüzde 60'a varan oranda fiyat indirimini öngören uygulamaya ideolojik gerekçelerle karşı çıkarken Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, 'İlacı Avrupalı ile aynı fiyata almak bizim de hakkımız' dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliğinin (TEB) arasında başlayan, ancak son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da “ABD ve AB'deki gibi marketlerde de ilaç satarız” açıklamasıyla gündeme oturan tartışma, '70 milyonluk vatandaş kitlesi mi, yoksa Türkiye genelindeki 24 bin eczacı mı kazansın?' ikilemine yol açtı. Bazı ilaç fiyatlarında yüzde 60'ı bulan oranda indirimi öngören uygulamaya eczacıların tepkisi sistemi kilitlerken tüketiciyi savunması gereken tüketici dernekleri de tüketici yerine eczanelerinde yanında yer alması dikkat çekti.

AB VE ABD'DE UYGULANDI

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, SGK ile eczacılar arasında yaşanan tartışmada tüketici çıkarını gözetmek yerine ideolojik bir tavır takınmayı tercih etti. Ali Çetin, ABD ve AB'de Dünya Bankası aracılığı ile uygulamaya konulan 'Sağlıkta Dönüşüm' projesinin 2010 yılında hız kazanacağını belirterek, bu uygulamanın bir örneğinin eczanelerde yaşanacağını dile getirdi.

TÜKETİCİ DERNEĞİ ÇELİŞKİSİ

2010 yılında 'drug stor'lar adı verilen zincir eczaneler kurulmasının planlandığını kaydeden TÜDEF Başkanı Çetin, olaya siyasi anlamlar yükleerek açıklamasını şöyle sürdürdü: 'İlaç fiyatlarının indirilmesi tüketicilerin yararına olduğu kuşkusuzdur. Ancak tüketicileri ilaç gibi hayati bir konuda açmaza iten tartışma fiyat meselesi değil eczanelerin yok edilerek boş alanın yandaşlara açılması savaşıdır.' Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise, gelecek uygulamayı ilaçta fiyatları düşüreceği gerekçesiyle desteklediğini vurguladı. Her değişimin aynı zamanda bir risk de taşıdığına dikkat çeken Nazım Kaya, aksaklık yaşanmaması için tedbir alınmasını istedi.

Satış kurala bağlanıyor

ABD'de reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bağımsız eczanelerin yanı sıra 'drugstore' adı verilen hem ilaç hem de market ürünleri satan zincir dükkânlarda, süpermarketlerde ve internet üzerinden de satılabiliyor. Amerikan ilaç satışlarının yüzde 70'in üzerinde bir kısmının drugstore'lardan yapıldığı belirtiliyor. Ancak buralarda da eczacı bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre markette ilaç satışıyla ilgili düzenlemenin yapılmasından sonra bakanlık, ilaçların hangi market ya da marketlerde satılacağını ihale ile belirleyecek. Bakanlık tarafından hazırlanan klavuza göre satılacak ilaçlar için marketler bünyelerinde eczane reyonu açarak buralarda eczacı istihdam edecekler veya eczacılara alan kiralayacaklar.

Başbakandan randevu istendi

Türk Eczacılar Birliği (TEB) ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanlış bilgilendirildiğini savunarak yaşanan sıkıntının çözümü için randevu talep ettiklerini açıkladı. Başbakanın da ifade ettiği sistemin dünyada sadece ABD'de yaygın olarak uygulanıldığı belirtilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi: “Sözleşmenin başlayacağı 15 Ocak tarihine kadar Birliğimiz ve SGK arasında imzalanabileceğine olan inancımızı tekrarlıyoruz.'

Stoktan zarar gerçekçi değil

16 Ocak itibari ile başlaması öngörülen yeni sürecin ilaç fiyatlarında indirim getireceğini vurgulayan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Eczacıların hala tepki gösterdiği bir olay söz konusu, çünkü hükümetin bakış açısı şudur: Avrupada ilaç hangi fiyattan uygulanıyorsa Türkiye'de de o fiyattan tüketiciye verilmeli. En doğal hakkımızdır, biz buna katılıyoruz. Önceden 27 liraya aldığım ilacı 11 liraya alabiliyorum. Dolayısıyla ben bu hareketi destekliyorum. Biz Avrupa'daki ilaçlarla aynı fiyatta ilaç kullanma hakkımızı istiyoruz. Hükümet, sanki eczaneler fiyatlardan ödün vermek istemiyormuş gibi bir algı içinde. Biz stoklarımızdan yüzde 13 zarar ettiklerini ifade ediyorlar. İlaç firmaları, eczanelerin bu zararını bir çok noktada sübvanse etti. Zararlarını karşıladı. Ancak bugün hala eczacıların tepki göstermelerinin altında ilaç frmalarının eski kar marjları ile satış yapmaları yatıyor.”

İlaç üreticisi uzlaşmadan yana

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), SGK ile eczacıların uzlaşmasını istedi. İEİS tarafından yapılan açıklamada, SGK ile eczacılar arasında yaşanan ihtilafa ilişkin bir olarak “Beklentimiz, eczacılarımızla, Sosyal Güvenlik Kurumumuzun (SGK), 16 Ocak 2010 tarihine kadar belli bir anlayış çerçevesinde uzlaşmaya varması ve sağlık hizmetlerinin iyileşerek devam etmesidir” denildi. İEİS'nin açıklamasında ilaç sektörünün, ekonomik konjonktürden kaynaklanan ağırlaşmış sorunları olmakla birlikte, uzun zamandır süregelen düzenli ve sistemli bir işleyiş mekanizması bulunduğu belirtildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2160 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim