• BIST 9079.97
  • Altın 2325.333
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9323
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

ABD'de sağlık görevlilerine Ebola karantinası tepki çekiyor

ABD'de sağlık görevlilerine Ebola karantinası tepki çekiyor
ABD'nin bazı eyaletlerinde Batı Afrika'dan dönen sağlık görevlilerine uygulanan zorunlu karantina uygulaması sağlık çalışanları ve çeşitli kuruluşlar tarafından bilimsel olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor

Etkisi Batı Afrika sınırlarını aşan Ebola virüsünün Batılı ülkelerde de salgına dönüşmesinin engellenmesi için çeşitli önlemler alınıyor. Bu önlemlerden bazıları ise çeşitli kuruluşların tepkisini çekti.

Ebola ile mücadele için Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ile bulunduğu Gine'den dönen ABD'li Doktor Craig Spencer'a birkaç gün sonra Ebola teşhisi konması New York ve New Jersey'de paniğe neden oldu.

Craig'in teşhis konulmasından bir gün önce metro ile seyahat etmesi, bowling oynaması ve bir restoranda yemek yediğinin ortaya çıkması yetkilileri, Batı Afrika'dan dönen sağlık görevlilerine yönelik daha sıkı önlemler almaya itti.

Spencer'ın Ebola virüsü taşıdığının açıklanmasının ardından, New York Valisi Andrew Cuomo ve New Jersey Valisi Chris Christie, Batı Afrika ülkelerinden gelen ve virüs taşıyan kişilerle temasta bulunan havayolu yolcuları için 21 günlük zorunlu karantina kararı aldı.

Federal bir kurum olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) bölgeden ABD'ye dönenlere sağlıklarını kontrol ettirmeleri ve halkın yoğun olarak bulundukları yerlere zaruri olmadıkça gitmemelerini tavsiye ederken, her eyalet salgını önlemek için kendi önlemlerini alabiliyor.

Cumo ve Christie'nin kararlarından ilk etkilenen ise Ebola'yla mücadele kapsamında bir süre hizmet ettiği Batı Afrika'dan New Jersey'e döndükten sonra zorunlu karantinaya tabi tutulan hemşire Kaci Hickox olmuştu.

New Jersey Valisi Christie'yi, "temel insan haklarını ihlal ettiği" ve kendisini "açıkça hasta" gösterdiği gerekçesiyle eleştiren Hickox, tepkilerin ve hastalık semptomlarının görülmesi üzerine dün zorunlu karantinadan çıkarılmıştı.

-MSF'ten "bilimsel değil ve örnek oluşturur" uyarısı-

Zorunlu karantina uygulamasının gönüllü olarak bölgeye gidecek sağlık görevlilerini etkilemesi bekleniyor. Bu karara tepki gösteren Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) kararın bilimsel temeli olmadığını savundu.

MSF ABD İcra Direktörü Sophie Delaunay, yaptığı açıklamada, "Ebola belirtileri göstermeyen sağlık çalışanlarına zorunlu karantina uygulaması bilimsel bir dayanaktan yoksundur ve Ebola'yı yerinde yenme çabalarına zarar verebilir" ifadelerini kullandı.

Karantina yerine bu ülkelerden dönenlerin sağlık durumlarının titiz bir şekilde gözlenmesinin tercih edilebileceğini kaydeden Delaunay, Ebola ile mücadelenin rehberinin panik değil bilim olması gerektiğini dile getirdi.

Mart'tan beri MSF tarafından 700'den fazla uluslararası sağlık görevlisinin Batı Afrika'ya gönderildiğini vurgulayan Delaunay, ABD'de zorunlu karantina önlemi uygulamasının diğer ülkelerde de benzer uygulamalara geçilmesine yol açabileceği uyarısı yaptı.

-BM ve Beyaz Saray da uyardı-

Zorunlu karantina uygulamasına Batı Afrika ülkelerinde çok sayıda çalışanı görev yapan ve genel merkezi New York'ta yer alan Birleşmiş Milletler'den de tepki geldi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yaptığı açıklamada, Ebola salgını görülen ülkelerden dönenler için birçok ülkede uygulanan kısıtlayıcı önlemlerden dolayı duyduğu kaygıyı bildirmişti.

Bu önlemlerin özellikle Ebola ile ön cephede savaşan sağlık görevlileri için baskı oluşturacağını vurgulayan Ban, "Batı Afrika ülkelerinden dönen sağlık çalışanları kendilerini insanlığa adamış müstesna insanlar. Bu kişiler bilimsel temele dayanmayan sınırlamalara tabi tutulmamalı. Enfeksiyon kapanlar da damgalanmamalı, aksine desteklenmeli" ifadesini kullanmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de New York ve New Jersey'deki uygulamalara ilişkin sorular üzerine yaptığı açıklamada, "Bu ülkede Amerikan halkını korumak için hayata geçirilen politikalar, doktorlar ve hemşirelerin Ebola hastalarını tedavi etmek amacıyla Batı Afrika'ya gitmeye gönüllü olmalarını caydırıcı nitelikte olmamalı. Bu tür politikalar, bilimi temel almalı" demişti.

Öte yandan, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da temaslarda bulunmak için Ebola salgını görülen Batı Afrika ülkelerine gitti. Gine ve Sierra Leone'da incelemelerde bulunan, yetkililer ve hastalıktan kurtulanlarla görüşen Power'ın, New York'a dönüşünde 21 günlük karantinaya alınıp alınmayacağı BM'deki diplomatlar arasında tartışma konusu oldu.

 


ABD'deki Ebola önlemlerine BM'den eleştiri

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, New Jersey ve New York'ta Ebola'nın yaygın olduğu ülkelerden dönen sağlık çalışanları için 21 gün zorunlu karantina kararı alınmasının ardından yaptığı açıklamada, "bilimsel temeli olmayan kararlarla kendilerini insanlığa adamış sağlık görevlilerinin" sınırlamaya tabi tutulmamasını ve bu kişilere destek verilmesini istedi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, Ebola salgını görülen ülkelerden dönenler için birçok ülkede uygulanan kısıtlayıcı önlemlerden dolayı duyduğu kaygıyı bildirdi.

Bu önlemlerin özellikle Ebola ile ön cephede savaşan sağlık görevlileri için baskı oluşturacağını vurgulayan Ban, "Batı Afrika ülkelerinden dönen sağlık çalışanları kendilerini insanlığa adamış müstesna insanlar. Bu kişiler bilimsel temele dayanmayan sınırlamalara tabi tutulmamalı. Enfeksiyon kapanlar damgalanmamalı, aksine desteklenmeli" ifadesini kullandı.

Ülkelerin kendi topraklarını Ebola'dan korumalarının en iyi yolunun, virüsün kaynağı olan Batı Afrika ülkelerindeki mücadeleye destek vermeleri olduğunu kaydeden Ban, bunun için mümkün olduğunca fazla sağlık görevlisine ve bu görevlilerin desteklenmesine ihtiyaçları olduğunu belirtti.

-Gine'den dönen doktor Ebola'ya yakalanmıştı-

Ebola ile mücadele için Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ile bulunduğu Gine'den dönen ABD'li Doktor Craig Spencer'a geçen hafta Ebola teşhisi konmuştu.

Spencer'ın Ebola virüsü taşıdığının açıklanmasının ardından, New York Valisi Andrew Cuomo ve New Jersey Valisi Chris Christie, Batı Afrika ülkelerinden gelen ve virüs taşıyan kişilerle temasta bulunan havayolu yolcuları için 21 günlük zorunlu karantina kararı almıştı.

Hemşire Kaci Hickox da Ebola'yla mücadele kapsamında bir süre hizmet ettiği Batı Afrika'dan New Jersey'e döndükten sonra zorunlu karantinaya tabi tutulan ilk sağlık personeli olmuştu. ABD medyasına konuşan Hickox, New Jersey Valisi Christie'yi, "temel insan haklarını ihlal ettiği" ve kendisini "açıkça hasta" gösterdiği gerekçesiyle eleştirmişti.

-"BM personeli kararlara uyacak"-

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bölgede görev yapan BM personelinin de görev dönüşü bulundukları ülkelerdeki uygulamalara tabi olduğunu belirtti.

Karantina kararlarının BM tarafından bilimsel bulunmadığı hatırlatılan Dujarric, ikisinin ayrı konu olduğunu ve BM'nin ev sahibi ülkenin kurallarına uyacağını kaydetti.

 

Öte yandan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da temaslarda bulunmak için Ebola salgını görülen Batı Afrika ülkelerine gitti. Gine ve Sierra Leone'da incelemelerde bulunan, yetkililer ve hastalıktan kurtulanlarla görüşen Power'ın New York'a dönüşünde 21 günlük karantinaya alınıp alınmayacağı BM'deki diplomatlar arasında tartışma konusu oldu.

Bu haber toplam 2151 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim