• BIST 11430.14
  • Altın 6601.71
  • Dolar 49.5479
  • Euro 55.6001
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

ABD’de sağlık verisi skandalı: Doktorların sosyal güvenlik numaraları sızdı

ABD’de sağlık verisi skandalı: Doktorların sosyal güvenlik numaraları sızdı
Washington Post’un haberine göre, ABD’de yaşlılara yönelik hazırlanan sağlık hizmeti rehberinde ciddi bir veri güvenliği açığı ortaya çıktı.

ABD’de Medicare ve Medicaid Hizmetleri Merkezleri (CMS) tarafından oluşturulan sağlık sağlayıcı rehberinde, bazı doktor ve sağlık çalışanlarına ait hassas bilgilerin yanlışlıkla ifşa edildiği ortaya çıktı. The Washington Post (WP) tarafından gündeme getirilen olay, veri güvenliği tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Rehberde kritik veri açığı tespit edildi

CMS’nin geçen yıl yaşlı bireylerin hangi doktorların ve sağlık kuruluşlarının hangi sigorta planlarını kabul ettiğini kolayca öğrenebilmesi amacıyla hazırladığı rehber, veri şeffaflığı kapsamında kısa süreliğine kamuya açıldı. Ancak bu süreçte kullanılan veri tabanında ciddi bir güvenlik zafiyeti bulunduğu ortaya çıktı.

Habere göre veri setinde bazı sağlık hizmeti sağlayıcılarının sosyal güvenlik numaraları, isimleri ve diğer kimlik bilgileriyle birlikte yer aldı. Bu bilgiler doğrudan görünür olmasa da detaylı inceleme yapan kullanıcılar tarafından erişilebilir durumdaydı.

Hatanın kaynağı: Yanlış veri girişi

CMS yetkilileri, söz konusu açığın sistemsel bir hackleme ya da dış müdahaleden kaynaklanmadığını belirtti. Yapılan açıklamada, bazı sağlık çalışanlarının kendi bilgilerini sisteme girerken sosyal güvenlik numaralarını yanlış alanlara eklediği ve bu nedenle verilerin ifşa olduğu ifade edildi.

Yetkililer, olayın fark edilmesinin ardından gerekli önlemlerin alındığını ve hassas bilgilerin sistemden kaldırıldığını açıkladı.

Veri güvenliği tartışmaları yeniden gündemde

Yaşanan olay, özellikle sağlık sektöründe veri güvenliği ve kişisel bilgilerin korunması konusundaki endişeleri yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar, sağlık sistemlerinde kullanılan veri tabanlarının daha sıkı kontrol edilmesi ve kullanıcıların veri giriş süreçlerinde daha iyi yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

ABD’de daha önce de benzer veri ihlalleri yaşanmış, özellikle sağlık verilerinin hassasiyeti nedeniyle bu tür olaylar kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1223 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim