• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

ABD’li dev Amgen: Güvenimiz tam yatırıma devam

ABD’li dev Amgen: Güvenimiz tam yatırıma devam
Türkiye’ye 800 milyon dolar yatıran ABD’li dev Amgen, “Yatırıma devam” dedi. Türkiye Genel Müdürü, “Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’yı İstanbul’dan yönetmemiz güven işareti” diye konuştu.

Abdullah Karakuş/Milliyet

Türkiye’deki büyük yabancı yatırımcılardan Amgen, ABD’nin de dev şirketleri arasında. Dünya genelinde 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren biyo teknoloji şirketi Amgen, 2010’da girdiği Türkiye pazarında hızla ilerledi.

Amgen’ın dünyadaki 9 ana üretim noktasından birisi Türkiye’de. Amgen 2012 yılında 700 milyon dolara Mustafa Nevzat İlaçı’ (MN) aldı. Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgelerinin yönetim merkezi İstanbul’da. Türkiye’den 17 ülke yönetiliyor. Türkiye’de 1010 çalışanı olan Amgen, iki yıl üst üste ilaç sektörü ihracat şampiyonu oldu.

Amgen Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman ile Türkiye’deki yatırımlarını ve geleceğe yönelik yol haritalarını konuştum. Berkman, “Türkiye’nin bölgedeki gücüne inanıyoruz. Bizim için önemli bir ihracat ve üretim üssü olan Türkiye’de yatırımlarımıza devam etme kararlılığındayız. Türkiye’ye güvenimiz tam. Türkiye’nin 2023 vizyonunu her alanda destekliyoruz” dedi.

2023 için destek

Türkiye’de hangi yatırımlarınız var?

2012 yılında Türkiye’nin en köklü firmalarından olan Mustafa Nevzat İlaç’ı satın alarak Türkiye ilaç sektöründeki en büyük yatırımı gerçekleştirdik. Yaptığımız yatırımla Türkiye’yi dünyadaki dokuz ana üretim noktamızdan biri haline getirdik.

Türkiye’deki 6 hammadde üreticisinden birisiyiz. Türkiye’deki ilk ve tek biyobenzer ürün ihracatı yapma ayrıcalığını kazandık. Mustafa Nevzat İlaç çatısı altında biri Yenibosna’da, diğeri Şekerpınar’da olmak üzere 2 fabrikamız ve 1000’den fazla çalışanımız ile Türkiye’nin 2023 hedeflerine her alanda katkıda bulunuyoruz. Türkiye Amgen’ın global çapta çalışanlarının yüzde 5’ine sahip bir ülke. Amgen olarak Türkiye’ye güvenimiz tam.

Merkez İstanbul

Neden merkez olarak İstanbul’u seçtiniz?

Birkaç yıl önce Amgen, Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgelerinin yönetim merkezi olarak İstanbul’u seçti. Türkiye’yi önemli bir üretim ve ihracat üssü olarak konumlamaktayız. Bölgedeki yaklaşık 1250 çalışanımızla, TMEA (Türkiye, Ortadoğu, Afrika) Bölgesi Amgen içinde son derece önemli bir noktada.

Buradan 7 ayrı alt bölgeyi de yönetmekteyiz. TMEA’nın bölgesel yönetim merkezi olarak belirlenmesinin gerisinde Türkiye’nin stratejik önemi ve bölgedeki gücünün yanı sıra, buradaki Türk yöneticilerimizin başarılı performansları da önemli bir etken oldu.

amgen-turkiye-gm-guldem-berkman.Jpeg

Geleceğe yönelik planlarınız nasıl?

Amgen Türkiye çatısı altında Mustafa Nevzat İlaç olarak gerçekleştirdiğimiz ihracat faaliyetleri ile bu alanda bir çok defa Türkiye ihracat şampiyonu unvanına sahip olduk.

Özellikle yerli üretim konusunda ülkemizin 2023 Vizyonu’na ulaşması için sağlık alanında stratejik bir paydaş görevini üstleniyoruz. Türkiye’nin 2023 Vizyonu’nu her alanda destekliyoruz. Türkiye İlaç Strateji Raporu’nda belirlenen ihracat, yerli üretim, Ar-Ge gibi önceliklere katkı sağlamayı kendimize görev edindik. Mustafa Nevzat İlaç içerisinde son yıllarda önemli iyileştirmeler yaptık.

Üretim tesisi kapasitemizi artırarak Avrupa’ya ve diğer ülkelere yaptığımız ihracatı artırmayı hedefliyoruz. Türkiye’de katma değeri yüksek inovatif ürünler geliştirerek dünya ilaç pazarının yaklaşık yüzde 70’ine hitap eden beş büyük bölgeye ihracat yapmayı hedefliyoruz.

Amgen olarak bugüne kadar Türkiye’ye 800 milyon dolara yakın yatırım yaptık. Türkiye’nin bölgedeki gücüne inanıyoruz. Bizim için önemli bir ihracat ve üretim üssü olan Türkiye’de yatırımlarımıza devam etme kararlılığındayız. Son 5 yılda Türkiye’ye 3 milyar TL’den fazla yatırım yaptık. Yatırımlarımızla Türkiye’nin 2023 Vizyonu’na katkıda bulunuyoruz.

Son beş yılda tüm sektörler arasında Türkiye’ye doğrudan yatırım yapan en büyük ilk 10 yatırımcı arasındayız. Türkiye’deki yatırımlarımıza devam etme kararlılığındayız. TMEA Bölgesini İstanbul’dan yönetiyor olmamız Türkiye’ye duyduğumuz güvenin bir işaretidir.

Yeni molekül peşinde

- Türkiye ile bilimsel işbirliği yapıyor musunuz?

Finans yatırımlarımızın yanı sıra bilimsel işbirliği projelerine de öncülük etmeye çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı’yla ortak projelere de imza attığımız yatırım çalışmalarımızla üniversitelerle de işbirliklerimizi artırmaya önem veriyoruz.

Örneğin Gazi Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği sonucunda yeni molekül geliştirilmesinin esaslarına odaklanmaktayız.

MEB ile işbirliği içinde gerçekleştirdiğimiz “Amgen Teach: Bilim İçin El Ele” projesinin son dört yıl içinde 300’den fazla öğretmene ve 50 bine yakın öğrenciye ulaşmış olmasından gurur duyuyoruz.

100 ülkede faaliyette

- Mustafa Nevzat’ın Amgen için önemi nedir?

Dünya genelinde 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren öncü biyo teknoloji şirketi Amgen, 2010 yılında girdiği Türkiye pazarında hızla ilerledi. İki yıl sonra, Türkiye’nin ilk biyo benzer üreticilerinden Mustafa Nevzat İlaç’ı satın aldı.

95 yıllık geçmişi olan Mustafa Nevzat İlaç’ı 2012’de yaklaşık 700 milyon dolar karşılığında bünyesine katan Amgen, bu yatırımıyla son beş yılda tüm sektörler arasında Türkiye’ye doğrudan yatırım yapan ilk 10 küresel firmadan biri oldu. Bu büyük satın almanın ardından yatırımlarına ara vermeyen Amgen, Mustafa Nevzat İlaç’ın biyo teknolojik ilaç üretimi ve ihracatı için 35 milyon dolar dolayında, üretim tesislerini Amgen standartlarına getirebilmek için de 40 milyon dolar ilave yatırım yaptı. Günümüzde Mustafa Nevzat İlaç’ın yaklaşık 300 ruhsatlı ürünü bulunuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4237 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim