• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

AB'nin iklim ve enerji hedefleri için yılda 620 milyar avro ek yatırım gerekiyor

AB'nin iklim ve enerji hedefleri için yılda 620 milyar avro ek yatırım gerekiyor
Avrupa Birliği'nin (AB), iklim ve enerji hedeflerini yakalaması için yılda 620 milyar avronun üzerinde ilave yatırıma ihtiyaç duyduğu bildirildi.

AB 2023 Stratejik Öngörü Raporu: "AB, iklim dostu olma ve sürdürülebilirlik konusunda hızla ilerliyor. Bu dönüşümün başarıya ulaşması durumunda AB'nin stratejik bağımsızlığı ve ekonomik güvenliği artacak"

AB Komisyonu'nun olası krizlere hazırlık amacıyla hazırladığı "2023 Stratejik Öngörü Raporu" yayımlandı.

Raporda, AB'nin iklim dostu olma ve sürdürülebilirlik konusunda hızla ilerlediği belirtilerek, bu dönüşümün başarıya ulaşması durumunda AB'nin stratejik bağımsızlığının ve ekonomik güvenliğinin artacağı kaydedildi.

Son dönemde iklim değişimi, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi krizlerin üst üste yaşandığı anımsatılan raporda, gelecekte yeni çatışmaların, yeni salgınların ve finansal krizlerin ortaya çıkabileceği ifade edildi.

Raporda, "Yeşil dönüşüm eşi benzeri görülmemiş miktarda yatırım gerektiriyor." yorumuna yer verildi.

AB'nin Yeşil Mutabakat ve enerjide bağımsızlık hedeflerine ulaşması için yılda 620 milyar avronun üzerinde ilave yatırıma ihtiyaç duyduğuna işaret edilen raporda, bu yatırımların büyük kısmının özel sektör tarafından finanse edilmesi gerektiği belirtildi.

Raporda, AB'nin 2021-2027 dönemine yönelik bütçesinde yüzde 30'luk pay olan 578 milyar avroyu iklimle ilgili çeşitli eylemlere yönelttiği anımsatıldı.

İklim krizinin bütün maliyetleri ve sonuçlarının bilinmediğine dikkat çekilen raporda, aşırı hava olaylarının etkilerinin giderek arttığı ve bunun günümüzde ciddi ekonomik kayıplara yol açtığı kaydedildi.

Raporda, kuraklıkların yılda yaklaşık 9 milyar avro, taşkınların ise 7,6 milyar avro ek maliyet getirdiği ifade edildi.

İklim değişikliğine karşı direnci artırmak için özellikle ulaşım, dijital, enerji, sağlık ve gıda gibi alanlara ciddi miktarda yatırım yapılmasının önemine dikkat çekilen raporda, AB'nin dijital dönüşümdeki yatırım açığını kapatmak için yılda en az 125 milyar avro gerektiği belirtildi.

Raporda, AB'nin net sıfır ve döngüsel ekonomiye yönelik yatırımlar açısından daha cazip bir yer olması gerektiğine işaret edilerek, kamu finansmanın özel yatırımları harekete geçirmekte kullanılmasının önemi anımsatıldı.

Avrupa Yatırım Bankası'nın (EIB), özellikle ham madde, yeşil ve ileri teknoloji gibi ikiz dönüşümle ilgili stratejik yatırımlara daha güçlü destek sağlamasının önemine değinilen raporda, Avrupa'da yeni girişimcilerin ve KOBİ'lerin finansmana erişimin artırılması gerektiği kaydedildi.

AB, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050 yılına kadar iklime ve çevreye zarar vermeyen bir kıtaya dönüşmeyi hedeflerken, Rusya'ya fosil yakıtlardaki bağımlılığı azaltmaya ve yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmaya öncelik veriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 524 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim