• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Açık alanlarda sigara yasağı yolda

Açık alanlarda sigara yasağı yolda
Sigara yasağının kapsamı artık açık alanları kapsayacak. Çocuk parklarında içmek yasak olacak

SAFURE CANTURK

Sağlık Bakanlığı tütünle mücadele kapsamında kapalı alanda sigara yasağının ardından açık alanda da sigara yasağı getiriyor. Tiryakiler, park bahçe, restronlarda açık havada kendilerine ayrılan duman köşelerinde sigara içebilecek. İçinde çocuk olan özel araçlarda da sigara yasağı gündeme gelebilecek. Sağlık Bakanlığı, 2014-2018 Tütünle Mücadele Programı'nda, sigara içen 14.8 milyon kişinin geriye kalan 55 milyonu duman altı bırakmaması için radikal yasaklar için düğmeye bastı. İşte yeni uygulamının detayları:

AVM GİRİŞLERİNDE YASAK GELİYOR

Lokanta, kahvehane gibi ikram sektörünün açık alanlarında tütün ve tütün ürünü kullananlar için ayrı alanlar oluşturulacak. İçenle içmeyen aynı ortamda bulunmak zorunda kalmayacak.

Alışveriş merkezleri, sinema ve tiyatro gibi yerlerin bina girişlerinde tütün kullanımının engellenmesine yönelik olarak pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek. AVM'lerin kapısının önünde sigara içimi engellenmiş olacak.

Kamuya açık çocuk parkı, okul bahçesi gibi temelde çocukların faydalandığı tüm açık alanlar ile ibadethanelerin açık alanlarında tütün kullanımı yasaklanacak.

Kamu ve özel sektöre ait tüm hizmet araçlarında tütün kullanımı yasaklanacak.

Halen toplu taşıma araçları için geçerli olan tütün kullanımı yasağının sınırları içinde hamile kadın ve çocuk olan araçlar için genişletilecek.

Tütün ve tütün ürünleri satıcılarının ürün alacak gençlerden 18 yaşını doldurduklarını gösterir resmi belgeleri istemeleri sağlanacak.

TAPDK tarafından kimlik belgelerinin istenilmesi konusunda satıcılar bilgilendirilecek ve bu uygulama sık denetlenecek.

Tıpkı alkollü içeceklerde olduğu gibi eğitim kurumlarına da 100 metre mesafesine kadar sigara satışı yasaklanacak.

AÇIK ALANDA SİGARA KÖŞESİ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, katıldığı bir televizyon programında yeni düzenlemelerin en yakın sürede hayata geçeceğini belirterek, "Alkol ve uyuşturucu kullananların yüzde 85'i önce sigarayla başlıyor. Dolayısıyla biz öncelikli olarak sigara içme oranlarını düşürerek çocuklara örnek olacağız. Çocuk parklarında sigara içmek yasaklanacak, genel parklarda ya da restoranlarda açık alanda olsa bile açık alanın ancak bir köşesinde sigara içme alanları olacak. Açık alanlarda hep birlikte oturduğu zaman toplumun üçte ikisi, hatta dörtte üçü sigara içmediğine göre bu kesimi sigara muhataplığına maruz bırakmamak için açık alanda bile sigara içme köşesi yapılması gibi bir planlamamız var" şeklinde konuştu.

İÇİNDEKİ MADDELER İNTİHARI TETİKLİYOR

ABD'de yapılan bir araştırmada, sigaranın içindeki kimyasalların intiharı tetiklediği ortaya çıktı. Daha önce çeşitli incelemelerde sigara içenlerin intihara daha fazla meyilli olduğunun tespit edildiğini söyleyen Washington Üniversitesi uzmanları, sigara içen kişilerdeki intihara meyil durumunda, psikolojik etkenlerin bir sebep değil sonuç olduğunu belirtti. Araştırma sigaranın fiziksel zararlarının yanı sıra zihinsel sorunlara da neden olduğunu ortaya çıkardı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3278 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim