• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Acil durumda 112'yi arayın, ambulans 8 dakikada kapınızda

Acil durumda 112'yi arayın, ambulans 8 dakikada kapınızda
Sağlıkta yaşanan reform süreci acil hizmetlere de yansıdı. Yeni dönemde çağrıldığında geç gelen, geldiğinde mazot parası isteyen ambulansların yerini modern bir acil sağlık hizmeti aldı. 112 Acil servisler artık çağrıldığında 8 dakikada olay yerine ulaşıy


İstanbul'da eli kesilen Selami Canlı'nın ambulans yerine yakınının arabasıyla 11 saatte 9 hastane gezmesi, gözleri acil hizmetlere çevirdi. Bu olay 112 Acil Servisi'nin tam bilinmediğini gösterdi. Yeni dönemde çağrıldığında geç gelen, geldiğinde mazot parası isteyen ambulansların yerini modern acil sağlık hizmetleri aldı. Gerek kara ambulansları gerekse uçak ve helikopter ambulansları, Türkiye'deki acil hizmetleri dünya standartlarına çıkardı. Artık ambulansların çok kısa sürede olay yerine ulaştığına dikkat çeken İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, "Eskiden ambulans geç gelebiliyordu. Şimdi İstanbul'da 8 dakikada vakaya ulaşıyoruz. Vatandaş eski alışkanlıklarını terk etsin ve mutlaka 112'yi arasın. Ambulansı beklesin." çağrısında bulunuyor.

Acil hizmetlerin tamamen ücretsiz olduğunu hatırlatan Dokucu, yaralanma, organ kopması ve diğer durumlarda vatandaşın 112'den ambulans çağırmasını istiyor. Dokucu, "Hasta, merkeze bilgiyi verdiği an biz hem hastaya çıkıyoruz hem de onun için en uygun hastane ile iletişime geçiyoruz. Daha sonra hastayı alıp uygun yere sevk ediyoruz. Vatandaş kendi gitmeye kalktığı anda bu işleyiş bozuluyor. Hasta mağdur oluyor." diyor. İstanbul'da 126 ambulans istasyonunun bulunduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü'nün dikkat çektiği bir diğer konu da 112'nin gereksiz aranması. Günde 70-80 bin aramanın büyük çoğunluğunun sağlıkla ilgili olmadığından yakınan Dokucu, bu durumlarda arayanların acil bir insanın sıra beklediğini unutmamasını istiyor. Acil vakalara müdahalelerle ilgili 3 genelgenin yürürlükte olduğunu belirten Arslan, hiçbir hastanenin 'hastayı kabul etmiyorum' diyemeyeceğini vurguluyor.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü 112 Başhekimi Metin Arslan ise acil vakaya ambulans gelinmeden dokunulmaması gerektiğini söylüyor. "Eğer ilkyardım kursu aldıysanız o an için hastaya hayati müdahale için yardım edilebilir. Ama diğer türlü lütfen hastaya dokunmayın. Sağlık personelinin gelmesini bekleyin." diyen Arslan, trafikte de sürücülerin ambulanslara yol vermesini talep ediyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3130 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim