• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Acil hastaları kabul etmeyen hastanelere işlem yapılacak

Acil hastaları kabul etmeyen hastanelere işlem yapılacak
Hastane hastane dolaşan, sonunda da parmağı dikilemeyen 12 yaşındaki Doğan Ay'ın başına gelenler Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Acil hastalara kayıtsız şartsız hizmet verilmesini isteyen Bakanlık, aksi durumda adlî işlem başlatacak.

Hastane hastane dolaşan, sonunda da parmağı dikilemeyen 12 yaşındaki Doğan Ay'ın başına gelenler Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Acil hastalara kayıtsız şartsız hizmet verilmesini isteyen Bakanlık, aksi durumda adlî işlem başlatacak.

5 hastane dolaştığı için parmağı dikilemeyen 12 yaşındaki Doğan Ay, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, tüm hastaneleri uyararak, acil hastalara kayıtsız şartsız hizmet verilmesini istedi. Bunun hem insanî hem de hukukî bir görev olduğunun altını çizerken aksi tutum sergileyenler hakkında idarî ve adlî işlem başlatılacağını da vurguladı.

Sağlık Bakanlığı, Sultangazi'de merdiven boşluğuna düşerek serçe parmağı kopan 12 yaşındaki Doğan Ay'ın çeşitli bahanelerle hastanelere kabul edilmediği iddiasıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Yapılan yazılı açıklamada sürecin, Bakanlığın ilgili bütün birimleri tarafından hassasiyetle takip edildiği belirtildi. Doğru ve zamanında yapılan tıbbî müdahalenin hayat kurtardığı, en küçük gecikmenin telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğurabildiği vurgulanırken acil tıbbî müdahale gerektiren durumlarda, hastanın uygun tedavisinin yapılabileceği sağlık kuruluşuna en hızlı şekilde ulaştırılmasının ve gereken müdahalenin zamanında yapılmasının önemine değinildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Bu konu hükümetimizin ve Sayın Başbakan'ımızın özel önem verdiği bir konudur. Nitekim konunun önemine binaen Başbakanlık makamı 26 Haziran 2008 tarih ve 26918 sayı ile Resmi Gazete'de 'Acil Sağlık Hizmetlerinin Sunumu' konulu bir genelde yayımlamıştır. Bütün sağlık kurumları söz konusu Başbakanlık Genelgesi'ne uymak ve uygulamalarını buna göre yönlendirmek durumundadır.

Üniversitelere ait araştırma hastaneleri dahil olmak üzere kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının, acil vakaların kabulü, gerektiğinde başka bir sağlık kurumuna nakli ve tedavi masraflarının karşılanması hususlarında uyarıldığı açıklamada, uyulması gereken kurallara yer verildi:

ACİL SAĞLIK HİZMETİ vermekle yükümlü bulunan sağlık kuruluşları, acil vakaları hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul edecek ve gerekli tıbbî müdahaleyi kayıtsız şartsız ve gecikmeksizin yapacaktır.

SAĞLIK KURULUŞLARI acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbî müdahaleyi yapmaktan kaçınmayacaktır.

ACİL HASTANIN sevk edileceği sağlık kuruluşunun belirlenmesi ve nakil işlemleri (112 Acil) komuta kontrol merkezinin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılacaktır.

HASTALARIN acil tıbbî müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgulanmayacaktır. Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili işlemler acil müdahale sağlandıktan sonra yapılacaktır.

HASTA YAKINLARI veya hastanın tedavisini üstlenen sağlık kuruluşunun, hastanın acil sevkini kendi imkanlarıyla yapmak istemeleri halinde, sevk edilecek sağlık kuruluşu ile irtibat kurmak ve hastanın mağduriyetine meydan vermemek, durumu komuta kontrol merkezine bildirmek kaydıyla nakli gerçekleştirebileceklerdir.

Açıklamada, bu tür sıkıntılarla karşılaşan vatandaşların 112 Acil Servis numarasını ya da Sağlık Bakanlığı'nın 184 numaralı Alo SABİM hattını aramaları istendi.

Memurlar.net

Bu haber toplam 2109 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim