• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 26 °C

Adana Şehir Hastanesi, hipertansiyon tedavisinde "renal denervasyon" yöntemini uygulamaya başladı

Adana Şehir Hastanesi, hipertansiyon tedavisinde "renal denervasyon" yöntemini uygulamaya başladı
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, hipertansiyon hastaları, ilaç kullanımını azaltan "renal denervasyon" yöntemiyle tedavi ediliyor.

"Renal denervasyon" yöntemiyle, düzenli ilaç kullanımına rağmen düşmeyen dirençli tansiyon kontrol altına alınıyor. Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Şerafettin Demir: "Burada amaç hipertansiyonu sıfırlamak değil, ilaç sayısını düşürmek. Bazı ilaçların vücuda olan toksik etkilerini de minimalize etmek"

Tedavide, anestezi etkisinde hafif uyutulan hastaların kasık atardamarından kateter yardımıyla böbreklerin içine giriliyor.

Daha sonra, böbreklerde hastanın tansiyonunu yükselten sinirler, kateter bazlı radyofrekans dalgalarla yakılarak zayıflatılıyor. Hastalar, genellikle uygulamadan bir gün sonra taburcu ediliyor.

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Şerafettin Demir, AA muhabirine, çağın en büyük sağlık problemlerinden hipertansiyonun, 40 yaşından sonra her 3 kişiden 1'inde görülme ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Bu rahatsızlığın tedavisinde ilacın yanı sıra diyet, egzersiz ve hayat şartlarının değişmesinin önemli olduğunu belirten Demir, "Bazı hastalarımızda, 4-5 ayrı ilaç kullanmasına rağmen tansiyonu kontrol altına alamayabiliyoruz. Bunlarda çaresiz kalabiliyoruz. Çünkü hipertansiyon, göz, beyin, böbrek ve kalp dokularına zaman içinde ciddi hasarlar verebilen, gün gün hastayı kemiren bir hastalık." diye konuştu.

Demir, hipertansiyonun tedavisinde dünyada çok az merkezde yapılan "renal denervasyon" yönetimini uygulamaya başladıklarını ve etkin sonuçlar aldıklarını dile getirdi.

Türkiye'de bu tedavi yöntemini uygulayan ender merkezlerden biri olduklarını belirten Demir, şöyle devam etti:

"Özellikle birçok ilaç kullanmasına rağmen, kontrol altına alınamayan hipertansiyonu olan hastalarda başvurduğumuz yöntemlerden biri. Hastanın böbrek arterlerinde hipertansiyonu tetikleyen sinir uçlarını yakarak belli bir seviyede hipertansiyonu kontrol altına almaya çalışıyoruz. Burada amaç hipertansiyonu sıfırlamak değil, ilaç sayısını düşürmek. Bazı ilaçların vücuda olan toksik etkilerini de minimalize etmek. Kontrol altına alınamayan hipertansiyonun vücuda, göze, beyne, böbreğe, kalbe verdiği zararları minimalize etmeye çalışıyoruz."

Demir, tedaviyi uyguladıkları hastalardan olumlu dönüşler aldıklarını söyledi.

- Tedaviyle 8 yerine 1 ilaç kullanmaya başladı

Tedavi gören hastalardan 68 yaşındaki Yıldız Dönüş, "renal denervasyon" tedavisinden önce çok fazla ilaç kullandığını anlattı.

Doktorunun yönlendirmesiyle tedavinin uygulandığını belirten Dönüş, "8 ilacın yerine 1 ilaç almam ve ameliyat olmama rağmen daha zinde kalkmam beni çok sevindirdi. Daha önce aldığım ilaçlardan yarım, bir saat sonra baygınlık yaşıyordum. Duyuyordum, konuşamıyordum, anlatamıyordum. Kelimeleri yanlış anlıyor, yanlış ifade ediyordum. Evin içerisinde de bu durum sorun olmaya başlamıştı." dedi.

Dönüş, uygulanan yöntem sayesinde kendini daha zinde, iyi ve mutlu hissettiğini kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 852 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim